Vissza
Teréz-napi élményszüret Tarcalon
2016.10.04. | Szabó Edit
A Terézia-napi bort jövő tavasszal, a Bűbájos Hétvégén lehet majd megkóstolni először…
Közeleg október 15., Terézia napja. Hajdanán több borvidékünkön is ezen a napon kezdődött a szüret. A fürtöket hagyományosan az asszonyok, lányok szedték kosárba, a férfiak pedig járták a szőlősorokat, és a hátukon lévő puttonyba öntötték a megtelt kosarak tartalmát. A nap egy kupica pálinkával indult, és közös vacsorával ért véget, volt mulatság, tánc, ahogyan a nagy ünnepeken mindig. A szüret a nagy nyári munkák végét, a nyugalmasabb téli időszak közeledtét jelentette, volt hát miért örülni és vigadozni.
Ezt a szép hagyományt szeretné most feléleszteni a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület, ezért Terézia-napi szüretre invitálnak minden érdeklődőt. Hogy puttonyozás lesz-e, arról nem szól a fáma, de pálinka és szüreti gulyás lesz bizonyosan.

A program ökumenikus szentmisével kezdődik, amelyet a szépen felújított Terézia-kápolnában hallgathatnak meg a hívek. Utána viszont jön a városi gyomornak kissé szokatlan reggeli, pogácsával, pálinkával, friss fasírttal, puha kenyérrel és savanyú uborkával. Kell a kalória, elvégre komoly fizikai munkát fognak végezni a résztvevők. Szüretelőeszközökről a szervezők gondoskodnak.
A szüretelni való szőlő a Degenfeld borászat birtokán várja a csapatot. A környezet festői, a Degenfeld Kastélyszálló mögötti dombokon ilyenkor már sárgára színezi a leveleket az ősz, és a fürtökön az ép és a töppedt bogyók közé szép számmal vegyülnek megbarnult, botritiszes szemek. Aki még nem látott ilyet, kissé idegenkedve fogadja, pedig ezek a bizarr színű bogyók adják Tokaj aranyát, az ezerízű, mézédes aszúbort. A fürtök levágásának szakszerű technikájára, vagyis a Tarcali Szüreti Akadémia gyakorlati tudnivalóira három neves tokaji szakember, Majoros László „Furminátor”, a Majoros Birtok tulajdonosa, dr. Bihari Zoltán, a Volt Császári Birtokközpont és Pince – Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, valamint Keresztes Ákos, a Myrtus Pince borásza tanítja meg a vendégeket.
A szüret kemény munka, ha valaki nem szokott hozzá, egy-két óra alatt alaposan elfárad. Viszont ennyi idő éppen elég ahhoz, hogy ki-ki megszedje a saját palack borához szükséges szőlőmennyiséget. A frissen szüretelt szemeket ott helyben ki is préselik, így mindenki megízlelheti a saját mustját, a borra azonban még várni kell. A Terézia-napi bort jövő tavasszal, a Bűbájos Hétvégén lehet majd megkóstolni először, így aki most vállalkozik a szüretre, okosan teszi, ha tavasszal visszatér Tarcalra.
A jól végzett munka után jól fog esni egy tányér meleg étel. A szüreti gulyást a Degenfeld borászatban szolgálják fel, természetesen helyi borok kíséretében.

A kóstolást délután is lehet folytatni, ekkor veszi ugyanis kezdetét a Tarcali Szüreti Akadémia elméleti szimpóziuma, amely a tervek szerint több helyszínen is zajlik majd. A mozgó akadémia tananyaga igen átfogó, a szőlőtermesztés és a borkészítés kialakulásától a Tokaji borvidék jellegzetességein és a tokaji borkülönlegességek ismertetésén át jutnak el a hallgatók néhány óra alatt egészen a borkóstolás technikájáig. A borok érzékszervi vizsgálatával is fűszerezett előadás a Basilicus Borkultúra Központban veszi kezdetét, aztán az érdeklődők bejárhatják a Volt Császári Birtokközpont és Pince – Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet különleges pincerendszerét. Az elméleti oktatást Keresztes Ákos, a Myrtus Pince borásza tartja. A tananyag elsajátítását oklevéllel jutalmazzák a szervezők.
Aki tehát szeretné megtudni, milyen is egy hagyományos tokaji szüret, vegye fel a kapcsolatot a Tarcal Bor és Kultúra Egyesülettel, és biztosítsa helyét a rendezvényen. A programot eső estén is megtartják, de akkor sajnos a szőlőszedés elmarad. Terézia napjának hétvégéjén több tarcali pince is nyitva áll a látogatók előtt, így a program végeztével is lehet folytatni a barátkozást a település kitűnő boraival. Szívesen látja a vendégeket a Basilicus Borkultúra Központ, a Tokajicum Borház, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, a Majoros Birtok, a Kikelet Pince, a Myrtus Pince, a Kern Pincészet, a Dorogi Testvérek Borászata és a Pataky Borporta.

Jó időt, vidám szüreti hangulatot és kellemes kóstolgatást kívánunk mindenkinek!
Kapcsolódó írásunk: http://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/keresem_az_eleganciat
Ez is Tokajról szól: http://www.borsmenta.hu/iszunk/a_csontos
Fotó:
Asztalos Zoltán