Tesztelünk

Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin 2022

Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin 2022 című cikk borítóképe
2025. 07. 27. | Szabó Edit
A régi iratok szerint a filoxéravész előtt a purcsin volt Tokaj-Hegyalja legfontosabb kék szőlője. A fajtába Kanczler András lehelt újra életet, a bor a tarcali Mestervölgy-dűlőben eltelepített 1200 tőke gyümölcséből készült…

A közepesen intenzív rubinszínű bor illatában kezdetben poros, esővizes jegyek mutatkoznak, de ha egy kicsit türelmesek vagyunk, megmutatja könnyed málnás-meggyes-ribizlis, cseresznyés gyümölcsösségét.

Kóstolva harmonikus, a savak jól tartanak, az alkohol nem tolakodó. Ízében a meggyes-cseresznyés piros bogyós gyümölcsösség mellett céklás, csipkebogyós, gombás, földes jegyek is megjelennek. Közepesen hosszú utóízét finom, rózsaborsos fűszeresség teszi különlegessé.

Egyedi világú, könnyed vörösbor. Fahordót nem látott, héjon, kádban erjedt. Sonka és szárított paradicsom remek kísérője lehet, nyáron akár be is hűthetjük kicsit, mielőtt a pohárba kerül.

(84 pont)
2025. március 12-én kóstoltuk.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Purcsin
Termelő: Basilicus Szőlőbirtok
Termőhely: Tokaji borvidék
Évjárat: 2022
Típus: száraz vörösbor
Fajtaösszetétel: 100% purcsin
Alkoholtartalom: 12.5%
Kapható: tokajvibes.hu
Ára: 5890 Ft
A termelő weboldala: https://basilicus.hu/
Beszélgetés a borásszal: Tokaj kék szőlője, a purcsin

A pincészet elérhetőségei:
Basilicus Szőlőbirtok – Kanczler András
Cím: 3915 Tarcal, Könyves Kálmán út 15-17.
Tel.: +36 70 338-0038
E-mail: info@basilicus.hu

Fotó:
Borsmenta

Utazunk
Szuper boros programok a BOLDOGKisfalud Feszten! című cikk borítóképe

Szuper boros programok a BOLDOGKisfalud Feszten!

2025. 06. 27. | Szabó Edit
Az idén július 3-6. között rendezik meg Tokaj-Hegyalja egyik legszerethetőbb fesztiválját, a BOLDOGKisfalud Fesztet. A zenei, irodalmi, színházi, képzőművészeti és sportprogramok mellett remek borkóstolókkal is készülnek a szervezők. Íme a részletek…
Iszunk
Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje című cikk borítóképe

Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje

2025. 06. 10. | Szabó Edit
Gohér, sárfehér, piros bakator, szerémi zöld, fekete járdovány, tihanyi kék, laska, csókaszőlő, purcsin… Sokáig elfeledett, ám most újra élő szőlőfajták borait teszteltük a Borsmenta csapatával, és hihetetlen értékekre bukkantunk…
Iszunk
Ron Wiegand is mesterkurzust tart a Bűbájos Hétvégén! című cikk borítóképe

Ron Wiegand is mesterkurzust tart a Bűbájos Hétvégén!

2025. 05. 31. | Borsmenta
Tokaj-Hegyalja varázslatos minifesztiválját, a Bűbájos Hétvégét az idén június 6. és 9. között tartják Tarcalon. Nincsenek ismert fellépők, csak helyi borászok, finom ételek, jó borok, na meg egy különleges mesterkurzus Ron Wiegand Master of Wine-nal…
Beszélgetünk
Tokaj kék szőlője, a purcsin című cikk borítóképe

Tokaj kék szőlője, a purcsin

2021. 01. 16. | Szabó Edit
Beszélgetés Kanczler Andrással
Kanczler András, a tarcali Basilicus Borászat birtokigazgatója figyelemre méltó vörösbort készít a Tokaji borvidék hajdan jól ismert, ám a filoxéravész óta szinte teljesen elfeledett kék szőlőjéből, a purcsinból…
Beszélgetünk
Bűbájos újratöltve című cikk borítóképe

Bűbájos újratöltve

2017. 04. 27. | Szabó Edit
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után az idén újra megszervezi a Bűbájos hétvégét a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület. A Tokaji borvidék ébredező települése április 29. és május 1. között várja a látogatókat. A rendezvényről Majoros László borászt kérdeztük…