2020.07.27. | Szabó Edit
Aki szereti a buborékot a borban, és igazán menő akar lenni, kóstolja meg a köveskáli Pálffy Pince ifjú borásza, Pálffy Attila pét-natját. Lendületes, frissítő ital, ráadásul maga a természetesség.
A természetes borok térhódításával újra népszerűvé vált a pétillant naturel, vagyis a pét-nat. Bár a technológia nem új, sokáig nem gondoltak rá, ám néhány éve valakinek újra eszébe jutott, és világszerte beindult a pét-nat-őrület. A nemzetközi lelkesedés honi borászainkra is átragadt, egyre többen kezdtek kísérletezni azzal, hogyan lehet a buborékokat már az első erjedés során a palackban tartani. (A hagyományos pezsgő úgy készül, hogy a már kierjedt pezsgőalapborhoz cukrot és élesztőt adnak, hogy a folyamatok újra beinduljanak, és a második erjedésben keletkező szén-dioxidot nyeli el az ital. Ezzel szemben a pét-natnál a még erjedésben lévő alapbort töltik palackba, így a buborékképződés az üvegben folytatódik, és a CO2 benne is marad a borban, akárcsak a seprő – ettől enyhén zavaros lesz, de egyebek között éppen ezért különleges.)
Pálffy Attila, a köveskáli Pálffy Pince fiatal borásza volt a honi kísérletezők egyik úttörője. Első pét-natjaiból nem készült szemmel látható mennyiség, de kitartó munkáját siker koronázta, és 2017-ben megszületett a pincészet első kereskedelmi forgalomba került pét-natja. Óvatos duhajként mindössze 70 palackot töltöttek le belőle, de a fogadtatás olyan lelkesre sikeredett, hogy azóta már egy kicsit bátrabban palackoznak. A Borsmenta tesztjén a 2019-es évjáratot kóstoltuk, amely syrah és pinot noir házasításával készült.
A bor színe a rózsaszín különböző árnyalatait mutatja, és egyértelműen megjelenik benne a kategóriára jellemző opálosság. A palackot koronazárral zárták le. A nyitáskor legyünk óvatosak, ne rázogassuk az üveget, mert megeshet, hogy a teljes tartalma a nyakunkban landol. A palack alján található üledék szép lassan felkeveredik, így az ital minden töltés után egyre zavarosabb, de ez a bor élvezeti értékeit egyáltalán nem csorbítja, sőt!
Az illata olyan, mint a forrásban lévő vagy a teljesen friss boré, üde, grépfrútos, szamócás, málnás, de van benne egy kis mézes édesség is, ami kifejezetten kedvessé teszi.
Kóstolva lendületes, a buborékok aprók, de sok van belőlük, a gyöngyözés kitartó, az egész italt átjárja a frissesség. A pét-nat a benne található seprőnek köszönhetően a palackon belül is aktív életet él, és ez frissen tartja az ízeit. A szamócás, málnás, grépfrútos karakter ízben is megjelenik, utóízében határozott, de kifejezetten jóleső kesernyével.
Igazi bulibor, és bár a rengeteg tiszta, tükrös bor után az ebben található üledék kicsit furcsa, a természetesség kedvelői imádni fogják. Olyan, mint az osztriga: elsőre bizarr, aztán nem is érted, hogy voltál meg eddig nélküle.
(85 pont)
2020. március 3-án kóstoltuk.
Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta kóstolóit.
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Pink Pét-Nat
Termelő : Pálffy Attila – P.A.N.K. Project (Pálffy Szőlőbirtok és Pince)
Termőhely : Balaton-felvidéki borvidék
Évjárat : 2019
Típus : pét-nat, natúr rosé pezsgő
Fajtaösszetétel : 60% syrah, 40% pinot noir
Alkoholtartalom : 12%
Kapható : a pincészet webshopjában
Ára : 5500 Ft
A termelő weboldala : https://palffypince.hu/
Iszunk: Benne van a boogie!
Fotó:
Vető Gábor
A pincészet elérhetőségei:
Pálffy Szőlőbirtok és Pince – Pálffy Attila (P.A.N.K. Project)
Cím: 8274. Köveskál, Fő u. 40
E-mail: pankandbor@gmail.com