Debrecenbe kéne menni!
Szabó Magda, Térey János, Tar Sándor, Móricz Zsigmond, a Campus Fesztivál, a Virágkarnevál, a Nagyerdő – mennyi minden eszünkbe jut, ha Debrecenre gondolunk! A VisitDebrecen lelkes csapata évek óta sokat tesz azért, hogy a várost minél vonzóbbá varázsolja a turisták számára, és a színvonalas zenei és gasztronómiai programok mellett 2015 óta már a város boraival is csábítják a látogatókat. Ezekből és a tervezett programokból is kaptunk egy kis ízelítőt nemrég egy exkluzív, kóstolóval egybekötött online sajtótájékoztató során.
A Város Bora versenyről
Gondolták volna, hogy Debrecen különböző városrészeiben, kertjeiben egykor homoki szőlőfajtákat neveltek a gazdák? A trianoni döntés értelmében ma már Romániához tartozó Érmelléki borvidék volt évszázadokon át a város szőlőskertje, de arról se feledkezzük meg, hogy a Kárpát-medence első vincellériskoláját a közeli Bihardiószegen alapították 1870-ben. A polgárok a város falain belül is előszeretettel foglalkoztak bortermeléssel, és bár a birtokok elvesztek, a kultúrában ott maradt a bor és annak szeretete. Nem csoda hát, hogy a város ismét „saját” borra vágyott, ezért újította fel 2015-ben a régi hagyományt, a Város Bora kiválasztását, ami az eltelt évek alatt a hazai borászok körében is egyre fontosabb megmérettetés.
Debrecen Város Bora 2020
A díj növekvő presztízsét is mutatja, hogy a Debrecen Város Bora kitüntető címet tavaly már hét kategóriában ítélték oda, lefedve ezzel a teljes borsort. A győztesek 8 borvidék 20 pincészetének 82 bora közül kerültek ki, klasszikus fehér, rozé és vörös, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér kategóriában. Az új koncepciónak köszönhetően a borszerető közönség minden tagja megtalálhatja a kedvére valót a szortimentben.
A borokat nem csupán a város éttermei kínálják. Megvásárolhatók a repülőtéren és a VisitDebrecen pontokon, de ezeket kínálják a híres Városi Bálon, a helyi fesztiválokon és a protokollrendezvényeken is. Az idei verseny előkészületei már zajlanak, hamarosan kiderül, kikkel folytatódik a lista.
A „Debrecen Város Bora 2020” cím birtokosai:
Fehér klasszikus: Mátrai Rajnai Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet
Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc Classic 2017, Mészáros Borház
Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot Noir Rosé 2019, Takler Borbirtok
Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet
Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Borház, Vin Art Pincészet
Desszertbor: Intuition No1. Zéta Édes Szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet
Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok
A díjazott borok közül néggyel az online sajtótájékoztató résztvevői is közelebbről megismerkedhettek. Kevés szürreálisabb és egyben kedvesebb helyzetet tudunk elképzelni, mint egy virtuális koccintást egy pohár Degenfeld pezsgővel a nyitásra, majd Szőke Mátyás Paskomi Chardonnay-jával és a Koch Borház Villányi Franc-jával a folytatásra, végül a Holdvölgy Pincészet zétából készült édes szamorodnijával a nyári találkozás ígéretére. A borokhoz illő sajtfalatokat a Sarki Fűszeres csomagolta a résztvevőknek.
De ha mindez nem lenne elég, örömmel jelentjük, hogy szellemi táplálék nélkül sem maradtunk. Térey János, a 2019-ben tragikusan és fiatalon elhunyt debreceni származású író utolsó könyvére (A Boldogh-ház, Kétmalom utca – egy cívis vallomásai) joggal büszke a város. A kóstolt borok és sajtok mellé ez a kötet is befért a csomagba, hálásak vagyunk érte. A város célul tűzte ki, hogy a Kreatív Városok hálózatához csatlakozva megszerezze az UNESCO – Irodalom Városa címet. Szurkolunk, hogy sikerüljön!
Debrecenbe kell menni!
A felújított nagyerdei Víztorony, a tavaly épült szupermodern strand, szurikáta- és jávorantilop-bébik az Állatkertben – csak néhány a látnivalók közül. Az egyetemi élet miatt Debrecen igazi multikulturális hangulatú város, ahol a nemzetközi diákok igényeihez is alkalmazkodva sorra nyílnak a különböző országok ételeit kínáló éttermek, de nyitnak az olyan jól ismert helyek is, mint az Ikon, és a szállodák már tárt karokkal várják a Tisza-tó, Hajdúszoboszló, Bodrogkeresztúr vagy éppen a Hortobágy felé csillagtúrázókat. Májustól újra üzemel a repülőtér, és végre Tel-Aviv és Moszkva is átszállás nélkül elérhető Debrecenből.
A város gőzerővel készül a nyári programokra. Alakul a Campus Fesztivál a könnyűzene kedvelőinek, szerveződik az International Food Day, a Debrecziner Gourmet és a Zamat Fesztivál, ahol a hagyományos „debrecenitől” a halal és a kóser kolbászig minden specialitás felvonul majd. Nincs nyár vége Virágkarnevál nélkül, és nincs augusztus az élő zene és a kulturált borfogyasztás egyik legrangosabb rendezvénye, a Bor- és Jazznapok nélkül sem.
Egyszóval: Debrecen felkészült a nyárra és a turisták fogadására. Ott találkozunk, de ha valaki hamarabb odaér, kóstolja végig a város borait, és adja át üdvözletünket a szurikátabébiknek.