2018.05.18. | Szabó Edit
A Gourmet Fesztivál már tegnap kinyitotta a kapukat, ám a legtöbb rendezvény pénteken vagy szombaton kezdődik. Fesztiválozik az ország, mutatjuk, hogy hol mi zajlik…
Gourmet Fesztivál – május 17-20., Budapest
Hideg túrógombóc eperrel és bodzával, „velős csont” imperial kaviárral, csalános házi tészta, rebarbarás képviselőfánk, aranykaviár-túrógombóc, füstöltfürjtojás-tartlet, fehér csokis gombóc citrusos karottával, pisztrángkaviár, nyírségi gombócsaláta, és ezernyi más ízes falat – mindez egyenesen a Michelin-csillagos szakácsok, hazai sztárséfek kezéből, és ha szerencsénk van, még egy mosoly is jár mellé. Az idei Gourmet Fesztivál fő témája a gombóc, a kaviár, na meg a pezsgő, amiből szintén nem lesz hiány a hétvégén a Millenárison. Ahogy a kiállító borászokat ismerjük, a szomjanhalás réme se nagyon fenyeget bennünket, bemutatkozik Villány új üdvöskéje, a RedY, és persze lesznek előadások, kóstolók és gyerekprogramok, ahogyan minden évben.
A részletekért katt ide.
NAPBOR Ünnep – május 18-19. Egerszalók, St. Andrea Pincészet
Ez a két napig tartó fesztivál az ismert egerszalóki pincészet legjobban várt zenei, kulturális és gasztronómiai programja. A kapuk péntek délután ötkor nyílnak, és – kis éjszakai szünettel – szombat késő estig nyitva is maradnak, lesz Kodachrome koncert, Tóth Eszter és Tóth Vera akusztik, a borok és az ízek találkozásáról Vajda Mihály sommelier mesél interaktív kóstoló keretében, de természetesen lesz pincetúra és fehérboros mesterkurzus is a házigazda, Lőrincz György vezetésével. Az ételekről az egri Senator-Ház csapata gondoskodik.
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A részletekért katt ide.
Szekszárdi Nyitott Pincék – május 18-21., Szekszárd
A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket. Mindenkit szívesen látnak, nem szükséges előre jelezni az érkezést, és mivel húsz pince jelezte aktív részvételét, igazán változatos programot állíthatunk össze, akár a helyszínen is. A legtöbb helyen adott a lehetőség egy kellemes sétára a szőlőben, és a borok mellé harapnivalókkal is készülnek a házigazdák. Aki családostól érkezik, annak sem kell aggódnia, sok pincészet szervez gyerekprogramot, és a bort nem ivókat musttal, házi szörppel kínálják.
A programhoz csatlakoztak a borvidék meghatározó szereplői, az Év Bortermelője cím birtokosai, de mellettük bemutatkoznak kevésbé ismert, kisebb pincék is. A Kerámia Borműhely Sárköz utcai telephelyén például öt kisebb borászat várja a borbarátokat. A közlekedést menetrendszerű, ingyenes különbuszjáratok segítik.
A részletekért katt ide.
A Szekszárdi Nyitott Pincékkel párhuzamosan rendezi meg a város a Pünkösdi Hal- és Vadünnepet is, ahol a hagyományos ételek kóstolása után meghallgathatjuk Rúzsa Magdi, a Punnany Massif, vagy az R-GO koncertjét.
A részletekért katt ide.
Palkonyai nyitott pincék – május 19-20., Palkonya
A Villányi borvidék híres gasztrofalujában garantáltan jó hangulat várja az érdeklődőket pünkösdkor. A jeles alkalomra kinyitott pincéket évről évre ezernél is többen látogatják végig. Aki egyszer elvetődött oda, ha csak teheti, visszajár. Nem is csoda, a környezet csodás, az emberek kedvesek, a borok jók, és a rendezvényt színvonalas kulturális programok kísérik. A résztvevő pincészetek: Blázsovics Pince, Haraszti Családi Pincészet, Hárságyi Pince, Mayer Róbert Pincészete, Mokos Pincészet, Németh és Németh Pince, Palko28, Rőder Pince, Takács Mihály Pincéje, Zsirai Pincészet.
Az idei rendezvényen a szervezők a három éve elhunyt Becker Leonórára, a Villány-Siklósi Borút megálmodójára is emlékeznek. Nóra Palkonyán élt, és rengeteget tett a településért. Emléke előtt tisztelegve a tűzoltószertárban „A szépség keresése” címmel fotókiállítás nyílik, és a szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy aki ismerte, meséljen róla egy történetet.
A település jól megközelíthető vonattal, de a közlekedést fesztiválbuszok is segítik.
A részletekért katt ide.
Rizling Tavasz – május 19., Balatonfüred, Balaton étterem
„Valamennyien közös tőről fakadunk“ – hirdetik a balatonfüred–csopaki fiatal borászokat összefogó egyesület, a Rizling Generáció tagjai. Immár hagyomány, hogy a 2015-ben életre hívott közösség borkóstolót szervez a pünkösdi hétvégén, amelynek helyszíne a balatonfüredi Balaton étterem.
Az idei kóstolón az alábbi pincészetek borait lehet megkóstolni: Csiszár Család Pincészete, Dobosi Pincészet és Vendégház, Feind Borház, Fodorvin Családi Pincészet, Gyukli Pince, Kálmán Pince, Koronczai Pince, Lídia Borház, Martinus, Mészáros Pince, Mörk Pincészet, Pántlika Pincészet, Reitner Pince, Bor és mandula, Skrabski Pince, Söptei Pincészet és Étterem, Szabó és Fia Borpince, Tagyon Birtok Baráti Társaság, Tánczos Pince, Thetis Birtok, Vesztergom Pince, Zelna Borászat.
A rendezvényt az idei évben kísérőprogramok is színesítik. Megnyílik Somogyi Krisztina festőművész kiállítása, dr. Szente István geológus-paleontológus pedig Balatonites, kitekintés a Balaton-felvidék geológiájára címmel tart előadást.
A részletekért katt ide.
Kellemes hétvégét, jó borokat mindenkinek!