Ilyen volt a Kerekdomb

2020.09.30. | Vargha Márk
A zene és a bor jó, de a szervezésen lenne még mit csiszolni. A tállyai Kerekdomb Fesztiválon jártunk…
 


Két éve voltunk először a „kis Kapolcson”, vagyis a tállyai Kerekdomb Fesztiválon. A rendezvény tavaly forráshiány miatt elmaradt, de idén újra megrendezték, és ha a becslésünk nem csal, nagyjából ugyanannyi vendéget vonzott a program, mint két évvel ezelőtt. Ahogy akkor, a műsorkínálat ezúttal sem hagyott kívánnivalót maga után.



Hogy csak néhány programot emeljünk ki: eljött a DEKK Színház háromfős csapata, hogy Garázsbanda című, humorban bővelkedő előadásukkal bemutassák egy rockzenekar megalakulásának és működésének magasságait és mélységeit, de hallgathattunk kelta hárfát, a Miskolci Szimfonikusokat, Závada Pétert, Kemény Zsófit, Beck Zoltánt és Vecsei H. Miklóst, és aki a kulturális programokba belefáradt, dűlőtúrázhatott, vagy akár kenuzhatott is a Bodrogon.



Számunkra a paletta legszebb színe Pál András és Rozs Tamás Petri György-estje volt. A színjátszás és a zene két művésze a szűk tér és a kevés kellék engedte lehetőségeket maximálisan kihasználva adott ízelítőt a költő életművéből, zajos sikert aratva.




A szervezést és a fesztivál infrastruktúráját tekintve már akadtak fenntartásaink. A programfüzet térképe alapján nem volt könnyű megtalálni a programhelyszíneket. Az elvileg látogatható kádárműhely kinyitásáért a tulajdonosok édesanyjával kellett szóbeli egyeztetést folytatni. A Péterfy-Novák Évával való beszélgetés izgalmát annullálta, hogy profi, de legalábbis kíváncsi újságíró híján egyik legközelebbi barátnőjét kérték meg, hogy vezesse a diskurzust, aki már az elején leszögezte, hogy nagyon nehéz helyzetben van, hiszen az írónő szinte minden fontos történetét ismeri.



Az idén a nem túl közeli szomszédos település, Golop is fesztiválhelyszín lett. Ezt többen akkor tartották igazán érthetetlennek, amikor az egyik oda meghirdetett koncertre az esti metsző hidegben Tállyáról mikrobusszal szállították át a közönséget. A járművön a vendégek összezsúfolva utaztak, sokan maszk nélkül, néhányan állva, sőt kutyát ölbe véve. Amikor végre megérkeztek, a kissé megrázó utazásra és a hidegre való tekintettel jólesett volna egy pohár pálinka, de a golopi színpad mellett lélekmelengetőt még bor formájában sem lehetett kapni.



Aki jó bort akart inni, annak egyébként is elég sokat kellett járnia utána, kitelepülés csak a tállyai nagyszínpad mellett volt, egyetlen bódéval. A jó pincészeteket szerencsére sikerült meglátogatnunk, de igyekeznünk kellett a kóstolással, mert túl sokáig sehol sem tartottak nyitva.


Ami pedig a gasztrokínálatot illeti: a legjobb minőségű ételeket a Gasztrohack csapata tálalta a Tokaj Guide udvarában, ahol több érdekesnek ígérkező tállyai borválogatást is kóstolhattunk ­– volna, ha adnak (akár letétbe) poharat. Nem adtak, és mivel mi a törésveszélytől tartva nem cipeltük végig a településen a poharainkat, hoppon maradtunk. A hamburger-lángos-wrap háromszögben mozgó pavilonos étkek átlagosak voltak, viszont a hajdanán jó nevű borhotel mélyen az átlag alatt teljesített. Azóta is azon gondolkodunk, miképpen történhet meg egy BBQ-étellel az a csoda, hogy jéghidegen érkezik az asztalhoz. Az ételek minőségénél már csak a felszolgálók nyeglesége volt elszomorítóbb.



Szerencsére a táj, a hangulat, a kulturális programok, na meg a kóstolt borok bőven kárpótoltak bennünket minden kellemetlenségért. Jártunk Árvay Angelikánál (Árvay Családi Pincészet), Kiss Jánosnál (Breitenbach Pince), Éless Tímeánál (Szóló Borászat), Homoky Dorkánál (Homoky Dorka Pincészet), Szűcs Ferencnél (Szűcs Pincészet) és Kada Anikónál (TR Művek). Következő írásunkban az ott kóstolt borokról számolunk be.
 
Fotó:
Kerekdomb Fesztivál

Iszunk

Ipszilon Tállyáról

2016.07.13. | Burai László
Bontogatják szárnyaikat a fiatal borászok Tokajban, ez nem kérdés, és pár hete már egy közös rendezvényen is megmutatta borait az Y-generáció Mádon. Akkor nem volt alkalmam részt venni,…
Iszunk

Vendégségben Tállyán

2019.10.24. | Vargha Márk
Forráshiány miatt az idén elmaradt a Kerekdomb Fesztivál, a tállyai termelők azonban bebizonyították, hogy a település népszerű zenekarok nélkül is elég vonzó a borkedvelők számára…
Beszélgetünk

A lángot én viszem tovább

2020.04.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Éless Tímeával
A tállyai SZÓLÓ nevét gyorsan megtanulták a természetes borok rajongói, ám azt kevesen tudják, hogy a pincészet merész, formabontó borait egy halk szavú, törékeny nő, Éless Tímea készít…
Beszélgetünk

A szeretet csodákra képes

2020.04.29. | Szabó Edit
Beszélgetés Árvay Angelikával
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Árvay Angelika, a rátkai Árvay Család Pincészet egyik tulajdo…
Beszélgetünk

Küzdeni kell, és nem feladni!

2020.05.16. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Uliczki Dénes, a Tállyai Radikálisok, vagyis a TR Művek csapa…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)