2024.01.27. | Szabó Edit
Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész az egyik legjobb hazai vendéglős. Köveskáli étterme, a MI A KŐ színvonalas ételeket és jó borokat kínál. Ide vezetett a Borsmenta Kóstolóklub Káli-medencei bortúrájának első útja, ahol személyesen a tulajdonos várt bennünket kóstolóra…
A Borsmenta Kóstolóklub csapata decemberben Köveskálon bortúrázott, ahol a Trombitás Borház, a Káli Kövek és a Pálffy Pince boraival, valamint a MI A KŐ és a Kőróka ételeivel kötöttünk közelebbi ismeretséget, a sajtkészítés rejtelmeibe pedig a Levendula Portán kaptunk bepillantást. Sorozatunk első részében a MI A KŐ étteremben tett látogatásunkról, Trombitás Tamással történt találkozásunkról és a Trombitás Borház borairól mesélünk részletesebben.
Tamás és a MI A KŐ
Trombitás Tamás alkotni jött a Káli-medencébe, aztán jól itt is ragadt. 1991 óta él Szentbékkállán. Valószínűleg nem létezik még egy Munkácsy-díjas képzőművész, aki nem csupán a festményei és a szobrai, hanem a borai és az étterme miatt is híressé vált. Első borait a kétezres évek elején készítette, saját örömére. Csakhogy a barátok egyre sűrűbben látogatták, jól fogyott a bor, na meg mellé az a harapnivaló is, amit Tamás és a felesége, Kati tálalt, így a házaspár egyszer csak arra eszmélt, hogy reggeltől estig főznek. A jó ételnek híre ment, és amikor a déli part ikonikus helye, a Kistücsök tulajdonosa, Csapody Balázs megkérdezte, hogy mikor nyílik az étterem, Tamás rádöbbent, hogy ezen érdemes komolyabban elgondolkodni.
A MI A KŐ 2013-ban, egy sarki kocsma helyén nyitotta meg kapuit Köveskálon. Egész évben várja a vendégeket, és házias konyháját sokan tartják az északi part legjobbjának. Tamás két éve úgy döntött, hogy felhagy a borászkodással, és energiáit képzőművész és vendéglős énje közt osztja meg. Aki betér a MI A KŐ-be, bizonyára találkozik vele, hiszen szinte minden délután ott van ő is, de borkóstolókat ma már nem nagyon tart. Ezért is volt különleges alkalom, hogy a Borsmenta Kóstolóklub kérésére ő maga mutatta be a még fellelhető borait.
Egy soha meg nem ismételhető borkóstoló
A 2020-as friss, ropogós, mégis telt, jóivású olaszrizling után rögtön bedobott bennünket a mély vízbe, és kinyitott egy 2008-as olaszrizlinget. Az aranyló bor fahordóban erjedt, fahordóban érett, és ma is tökéletes állapotban van. A korty selymes, az ízvilág gazdag, friss fügés buja zamatossága rukkolás, pitypangleveles kesernyésséggel fonódik össze. Aki szeretné tudni, hogy milyen egy szépen idősödő Káli-medencei olaszrizling, feltétlenül kóstolja meg!
Az est másik csúcspontja a 2015-ös cabernet sauvignon volt, ami még mindig üde és fiatalos, de már nagyon szépen hozza az érlelési aromákat. Fekete ribizlis, meggyes, cseresznyés, finoman dohányos ízei sokáig időznek a szájban.
A vacsora végére pedig kaptunk egy pohárkával Tamás csodálatos borpárlatából, amit kizárólag a válogatott vendégek számára tartogat. Köszönjük a figyelmet, a törődést, a kiváló borokat, de mindenekelőtt Tamás társaságát! Nagy élmény volt vele együtt kóstolni!
Pazar vacsora
Vacsoránk a MI A KŐ-ben kiérdemelte a pazar jelzőt. Mivel az étlap színes és gazdag, ezúttal nem kértünk egységes menüt, mindenki kedve szerint választott akár a napi ajánlatból, akár az à la carte kínálatból. Orjaleves és sült zellerből készült krémleves, töltött dagadó és vörösboros marhapofa, szarvasgombás tagliatelle és sült libacomb, babfőzelék és harcsaszték egyaránt került az asztalra, mindegyik tökéletes állagú volt, szépen tálalt és nagyon finom. A diós guba vaníliaszósszal, a csokoládés trüffel vagy a gesztenyetorta pedig méltó befejezése volt a vacsorának.
Trombitás Tamásék köveskáli étterme az év minden szakában nyitva tart. Szezonális konyhát visznek, így a kínálat folyamatosan változik, de a nagy klasszikusok mindig ott vannak az étlapon. Akik a környéken időznek, nézzenek be hozzájuk, nem fogják megbánni!
Sorozatunk következő részében a kékkúti Levendula Portán tett látogatásunkról mesélünk.