Csak egy ember a kertben

2023.06.07. | Schubert Ádám
Nő a szőlő, mint a „gomba”, meg a gyom is a szőlősorok között. Mit tehet ilyenkor az ember? Erről, valamint az ökológiai egyensúly megteremtésének szépségeiről elmélkedik Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 22. részében…


Az előző két hétben a madár se járt a pince körül, mi is éppen csak, a hordók feltöltögetése végett.
 
Elengedem az akarást

Csak egy ember a kertben - Aprónapó 22. rész - borsmenta.hu

Berobbant a kora nyár, a napközbeni 25 fokok és a május közepén esett bő 60 mm csapadék megtette a hatását. A szőlő hajtásai több centit nőnek naponta, és persze nem csak azok, amelyek számunkra szükségesek; az öreg, vaskos fás részekkel rendelkező tőkék a kívánatos 4-8 vessző mellett 10-20, a termesztés szempontjából feleslegeset is növesztenek. Ezek eltávolítása biztosítja a termőegyensúly mellett a szellős lombot, ami az általunk alkalmazott kevéssé ember- és környezetkárosító növényvédelem esetén elengedhetetlen.

Csak egy ember a kertben - Aprónapó 22. rész - borsmenta.hu

Nagyjából egy hindu istenség karmennyiségére volna szükség, hogy minden ideális időben történjen ilyenkor. A válogatás kezdetén egy tőke rendbetétele nagyjából fél perc, a vége felé közel öt. A talajmunkát és a növényvédelmet az időjárás határozza meg, ott nincs pardon, annak is meg kell lennie. Ebben a kilátástalan, emberőrlő időszakban szokott megszállni a végtelen belső béke, amit, azt hiszem, zennek neveznek a buddhisták. Amikor reménytelenül sok helyen kéne lenni egyszerre, hirtelen elengedem az akarást.


Irracionális, de boldogító

Az egyik kertben például, ahová néhány éve vetettem magkeveréket, részben megmaradt a vetés, de részben a spontán flóra követelte vissza a helyét. Nagyon fajgazdag és ökológiailag-szőlészetileg egyaránt kiváló takarónövényzet alakult ki, egy növényt leszámítva. Ez a mezei acat, ami nem csak szúr, de rengeteg tápanyagot és vizet von el a szőlőtől.

Csak egy ember a kertben - Aprónapó 22. rész - borsmenta.hu

Viszont a levágása után az elhaló gyökértörzse jó mélyre juttat levegőt és szerves anyagot. Mit tehet ilyenkor az ember? Lekaszálja a többi növénnyel együtt, aminek következtében bizonyos fajok eltűnnek. Vagy: egyenként kivágja, ami nem odavaló. Aki olvasott már néhány részt ebből a sorozatból, tudja, melyik megoldást választottam. Természetesen egyedenként ritkítom a tőkék zöldválogatása közben. Lassan. Időpocsékoló módon. Zenben. Ez szőlőművelési vagy gazdasági szempontból teljesen értelmezhetetlen, és én sem tehetném, ha nem egytized, hanem több hektárról lenne szó, hiszen ez plusz sok munkaóra, ami financiálisan soha nem tud megtérülni.

Csak egy ember a kertben - Aprónapó 22. rész - borsmenta.hu

Pénzben viszont mérhetetlen a jó érzés, hogy egy igazán élő kertben dolgozhatok, ahol az így megmaradó növényzet élőlények – nem túlzás – millióinak biztosít lakó-, szaporodó- és táplálkozóhelyet, és ahol  – nem mellesleg – olyan egyensúly alakult ki az évek során, hogy nem kell vegyszerekkel támogatni az egészséges szőlőgyümölcs létrejöttét. És ez csak egy a ma általánosan normálisnak tekintett életszemlélet szempontjából irracionális, viszont boldogító tevékenységek sorában.

Csak egy ember a kertben - Aprónapó 22. rész - borsmenta.hu


Nem mesterség, hanem létforma

Azt hiszem, mindezt nem lehet mesterségnek tekinteni, sokkal inkább létformának. Persze papíron nem is vagyok sem szőlész, sem borász. Csak egy ember a kertben, aki jól érzi magát, és a maga erősen korlátos módján igyekszik tenni az életért. És nagyon örül, ha némi szőlő is terem, borrá alakul, és megoszthatóvá válik néhány gondolat társaságában.
 
:
Fotó:
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna - Facebook

Vendégoldal

Palackban a Rebeka!

2023.02.28. | Schubert Ádám
Aprónapló 15. rész
Lehet, hogy egyszer majd vendégfogadó lesz a romos présházból, az új küvé viszont már palackban van! Erről, valamint egy kellemes és tanulságos szakmai kirándulásról mesél Schubert Ádám…
Vendégoldal

A metszőollótól a kortyig

2023.03.14. | Schubert Ádám
Aprónapló 16. rész
Az Aprónapló 16. részéből kiderül, hogy miért fontos az alkotás folyamatának megélése, hogy miért más a Johanna, és hogy mire tanít Csontváry. Íme Schubert Ádám pázmándi borász legfriss…
Vendégoldal

Tavaszi zsongás a kertekben – és a poharakban!

2023.03.28. | Schubert Ádám
Aprónapló 17. rész
Schubert Ádám pázmándi borász Aprónaplójának 17. részében szó esik az idei Nyitnikékről, kiderül, hogy milyen a boros rock and roll, és hogy feltartóztathatatlanul itt a tavasz. Olvassá…
Vendégoldal

Az élet nagy tanító

2023.04.11. | Schubert Ádám
Aprónapló 18. rész
Hőseink kis ültetvényén még javában tart a metszés, de közben szerveződnek az új kóstolók. Ezekről és a gyorsan fogyó pét-natról mesél Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 18. rés…
Vendégoldal

Pattannak a rügyek

2023.04.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 19. rész
A pázmándi szőlőhegyre megérkezett a tavasz! Az ApróKertek csapata új területet készít elő művelésre, de a közönségről sem feledkezik el. Schubert Ádám a budapesti Korhelyben és a velen…
Vendégoldal

Kicsi világ a nagyban

2023.05.23. | Schubert Ádám
Aprónapló 21. rész
Az Aprónapló 21. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmélkedik egy kicsit a fotózás mibenlétéről, de az is kiderül, hogy valóban aranyat ér-e a májusi eső…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)