A metszőollótól a kortyig

2023.03.14. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 16. részéből kiderül, hogy miért fontos az alkotás folyamatának megélése, hogy miért más a Johanna, és hogy mire tanít Csontváry. Íme Schubert Ádám pázmándi borász legfrissebb gondolatai. Fogadjátok szeretettel…


Gőzerővel metszünk. Ilyenkor teljesen az új évjárat hatása alá kerülünk, tervezünk, álmodozunk, a rügyekbe belelátjuk a hajtásokat, a fürtöket és a majdani bort. Pedig hol van az még! Sok napsütésre, szélre, esőre, őzkárra, kapálásra, kötözésre, hajtásválogatásra, seregélyre, szüretre és erjedésre innen... Mégis azt tapasztaljuk, hogy a „szőlőben születő bor”-hoz szükség van erre a vízióra minden munkafolyamat során.

A metszőollótól a kortyig - Aprónapló 16. rész - Schubert Ádám naplója - borsmenta.hu

Mitől megy a villamos?

Kegyelmi állapot ez. Látjuk a távolság növekedését az élet minden területén, és azt a neurózist, ami kényszerűen eluralkodik emiatt. Alapélményünk, hogy nem tudjuk, ki készíti a ruhánkat, az ételünket, hová tűnik a szennyvizünk, és vajon „mitől megy a villamos”. Gondoljunk bele, nem is olyan régen egy darab tányérra kerülő hús ott kezdődött, hogy elvetették – mondjuk – a kukoricát. Majd kapálták, betakarították, lemorzsolták, összetörték, feletették, kitrágyázták, levágták, megtisztították, feldolgozták... És csak ekkor jött a varázslatos „végy egy fej vereshagymát!” mondat.
 
"....van még olyan sziget a világban, ahol az alkotás folyamata az elejétől a végéig megélhető..."

Nyilván bizonyos előnyökkel a korszerű mezőgazdaság is jár, de számomra fontos, hogy van még olyan sziget a világban, ahol az alkotás folyamata az elejétől a végéig megélhető, és semmiféle absztrakció nem választ el tőle. Ennek persze feltétele a belátható üzemméret, a nagyjából egy hektár/egy ember. Ebben a konstrukcióban ráadásul a szőlőmunka a fizikai, a természet a lelki, az ügyvitel és a kóstolók pedig a szellemi egészséget biztosítják.

Johanna

A metszőollótól a kortyig - Aprónapló 16. rész - Schubert Ádám naplója - borsmenta.hu

Az előző részben írtam Rebekáról, most Johannán a sor, aki elsősorban a kisebbik lányom, másodsorban a rozénknak kölcsönözte a nevét. A bor rózsaszín és kékfrankosból készül, de itt nagyjából vége is a rozé-sztereotípiáknak. Érett szőlőből, 16 órás héjon tartás után spontán erjed, almasavbontott, használt kishordókban érik néhány hónapig, derítetlen, szűretlen, kevés kénnel és a finomseprővel együtt kerül a palackba. Amilyen íratlan szabályt csak lehet, átlépünk a készítése során, a tuttifrutti-rajongók őszinte bánatára. Viszont rozé létére elég borszerű. Ezek után, azt hiszem, nem szorul magyarázatra a címkére írt részlet Lackfi János: Patikusdal című verséből:
 
„Világot kell csinálni,
Erre tanít Csontváry...”

Csontváry Kosztka Tivadar festészete, egyéni és szabad látásmódja meghatározó számomra, és kifejezetten inspirál az ilyen típusú határfeszegetésre.

Megint találkozunk veletek!

A metszőollótól a kortyig - Aprónapló 16. rész - Schubert Ádám naplója - borsmenta.hu

Kóstolókra is készülünk, végre újra lesz Nyitnikék a Bálint Boráriumban, ezúttal megyei rangadónak biztosítva teret, hiszen móri borászbarátok lesznek a vendégeink. Megyünk a fővárosba is, a Van Boris borbárban lesz évjárat-bemutatónk, sőt a Borjour Explore is tervben van.

A metszőollótól a kortyig - Aprónapló 16. rész - borsmenta.hu

Unatkozni tehát nem fogunk. Most sem.
 
:
Fotó:
ApróKertek - weboldal

Vendégoldal

A természet tökéletlen tökéletessége

2022.10.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 6. rész
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!
Vendégoldal

A küvék világa

2022.12.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 10. rész
A tél a pincemunkák időszaka, ilyenkor készülnek el az egyes borászok filozófiáját híven tükröző házasítások. Na de mi az a küvé? Összeöntjük a maradék borokat, és már kész is? Vagy még…
Vendégoldal

Természetesség, egyensúly, komplexitás

2023.01.17. | Schubert Ádám
Aprónapló 12. rész
Vajon miért nem egyszerű meghatározni egy pincészet filozófiáját? Az Aprónapló 12. részében Schubert Ádám pázmándi borász látszólag elvész a részletekben, de csak látszólag…
Vendégoldal

Híd modernitás és hagyomány között

2023.01.31. | Schubert Ádám
Aprónapló 13. rész
Miért van az, hogy a borászok egymás lehúzásával igyekeznek feljebb kerülni ahelyett, hogy egy irányba tolnák a szekeret? Az Aprónapló 13. részében Schubert Ádám az előző részben megkez…
Vendégoldal

A boros közösség ereje

2023.02.15. | Schubert Ádám
Aprónapló 14. rész
A pázmándi borászok közös kóstolókkal hangolódnak a metszésre. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Pázmándi Bormustráról és a budapesti Café Csigában tartott borbemutatóról mesél az…
Vendégoldal

Palackban a Rebeka!

2023.02.28. | Schubert Ádám
Aprónapló 15. rész
Lehet, hogy egyszer majd vendégfogadó lesz a romos présházból, az új küvé viszont már palackban van! Erről, valamint egy kellemes és tanulságos szakmai kirándulásról mesél Schubert Ádám…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)