A természet tökéletlen tökéletessége

2022.10.25. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!


Sziasztok újra!

Az utóbbi két hétben ritkulnak a szüretek, amit nem is bánunk. Kicsit már négykézláb járunk, az akarat hajt csak, Zoli rá is csodálkozott önmagára a minap, mondván: „ahhoz képest, hogy majd két hónapja folyamatosan ezt csinálom, tulajdonképpen nem is undorító annyira a szőlőhöz érni...”

Aprónapló - Schubert Ádám pázmándi borász naplója. A spontán erjedés - borsmenta.hu


Kék szőlők vannak még a tőkéken, a nyári aszály miatt az érésben lemaradt kékfrankos, kadarka és csóka, részben a Budai Vörös és a Könnyűvér alapanyagai. Mire ezt olvassátok, valószínűleg már a feldolgozóba kerültek, és talán már erjednek is. A feltételes mód oka a spontán erjedés.

 
Mese a spontán erjedésről

Mi is a spontán erjedés? A szőlő borrá való erjedésének sok ezer éves módja. A gyümölcsön és a környezetünkben sokféle élesztőgomba él. Fontosak a pékáruk, a tejtermékek, a sütemények létrejötte szempontjából is. A bor esetében, ha irányítjuk az erjedést (szelektált élesztő, a neki szükséges tápanyagok és ideális hőmérséklet biztosításával), a végeredmény ­– bizonyos határokon belül ­– kiszámítható lesz. Így készül a boltok polcain található borok 90-95%-a. Előállításuk, íz- és illataromáik egyaránt sztenderdizáltak. Ennek – ahogyan a természetre bízott spontán erjedésnek – vannak előnyei és hátrányai is.



A spontán erjedés során a „munkát” általában többféle élesztő végzi, egymásnak adva a stafétát. Mindig van egy domináns, aminek az adott pillanatban az életfeltételek a legmegfelelőbbek. Majd – mivel a körülmények folyamatosan változnak (savak, alkoholtartalom, hőmérséklet) – átveszi a szerepét egy másik élesztőtörzs, és így tovább. A végeredmény a legtöbb esetben visszafogottabb aromatikájú, de összetettebb lesz így, ezért a borivótól több időt, figyelmet és elmélyülést követel, hogy megmutassa értékeit. Ha belegondolunk korunk tempójába, stílusába, értékrendjébe, már nem is kérdés, hogy miért készül ilyen kevés bor ezzel az eljárással. A gazdasági részéről nem is beszélve: sokkal jobb alapanyagot igényel, kockázatosabb, hiszen félrecsúszhat, és akkor a cél előtt kell eltemetni az egész éves munkát, nota bene még csak nem is olyan közérthető.



 
A természet szabálytalan lüktetése

Miért választottuk mégis ezt az utat? Elmondom. A zene kisgyermekkorom óta meghatározó része az életemnek. Hallgatom, élvezem, művelem is, innen tudok hát hasonlatot hozni. Aki volt már koncerten, ahol emberek hangszereken játszanak, mindegy, hogy bluest, jazzt, rockot vagy klasszikus zenét, és megérezte.... nem is tudom... az életet a zenében, az tudja, hogy mi a különbség egy hangszerenként külön feljátszott stúdiólemez és a koncert közt. Tovább nem is kell magyarázni. A spontán erjedt borban ott a természet kiszámíthatatlansága, vibrálása, változatossága, aszimmetriája, szabálytalan lüktetése, tökéletlen tökéletessége. Az unalmas és közhelyes tökéletes ellentéte.

Aprónapló - Schubert Ádám pázmándi borász naplója. A spontán erjedés - borsmenta.hu

Hogy jobb-e az így készült bor? Ez nyilván ízlés dolga, és persze egzakt definíció a „jó bor” kapcsán talán nem is létezik. Mi – és szerencsére közületek is sokan – így szeretjük.

Az Aprónapló korábbi részeit itt találják:
1. Kezdetben vala
2. Törekszünk az egyszerűségre
3. Csináld már!
4. Szüret élesben
5. Egyfolytában esik

 
:
Fotó:
ApróKertek - weboldal

Beszélgetünk

Itt a Könnyűvér!

2020.05.10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…  
Vendégoldal

Kezdetben vala…

2022.09.02. | Schubert Ádám
Aprónapló 1. rész
Schubert Ádám pázmándi borász, az ApróKertek nevű kicsi birtok egyik tulajdonosa beavat minket a hétköznapjaiba. Borásznaplóját mostantól rendszeresen közöljük, figyeljétek az Aprónapló…
Vendégoldal

Törekszünk az egyszerűségre

2022.09.06. | Schubert Ádám
Aprónapló 2. rész
Az Aprónapló 2. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan választották ki az ApróKertek parcelláin termő szőlőfajtákat, és az is kiderül, hogy csak a változás állandó…
Vendégoldal

Csináld már!

2022.09.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 3. rész
Az Aprónapló 3. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan zajlanak náluk a szüreti előkészületek, mi minden történik a pincében, és persze szokás szerint küzdenek az elemekkel…
Vendégoldal

Szüret élesben

2022.09.27. | Schubert Ádám
Aprónapló 4. rész
Az Aprónapló 4. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmeséli, hogy az ember néha még álmában is szüretel, és az is kiderül, hogy mire jók a barátok…
Vendégoldal

Egyfolytában esik...

2022.10.11. | Schubert Ádám
Aprónapló 5. rész
Az Aprónapló 5. részében Schubert Ádám rávilágít a szüret és a Monthy Python összefüggéseire. Kiderül, hogy hogyan születik az intuíció, és hogy a tökéletesség tulajdonképpen unalmas…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)