Vendégoldal

Egyfolytában esik...

Egyfolytában esik... című cikk borítóképe
2022. 10. 11. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 5. részében Schubert Ádám rávilágít a szüret és a Monthy Python összefüggéseire. Kiderül, hogy hogyan születik az intuíció, és hogy a tökéletesség tulajdonképpen unalmas…

Egyfolytában esik. Ha néha eláll, szüretelünk. Csak érzésre mondom, statisztikát nem néztem, de mióta élek, ilyen csapadékos szeptember még nem volt. Az éves csapadékátlag meglesz, az eloszlást meg ugye... megoldják az öreg tőkék.

Ilyen szélsőséges években látni igazán, hogy milyen minőségbéli különbségek vannak a három-, a tíz- és az ötvenéves tőkék által adott gyümölcsök közt. De technológiát ígértem legutóbb, ami nincs is. Vagy van? Lássuk csak!

Hogy jön ide a Gyalog galopp?

A szőlő tehát a pincéhez érkezik, válogatva, 12-14 kg-os ládákban. Beborítjuk a zúzó-bogyózóba, ami a legkorszerűbb kütyünk, mivelhogyhátizé: villanymotor hajtja.

A kádból néhány óra, nap vagy hét után – attól függ, hogy milyen bor készül – átmerjük a présbe: egy vödörrel. (Vö.: Gyalog galopp: „vágjátok ki az erdő leghatalmasabb fáját ezzel a ... heringgel). Miért is? Mert ez a legkíméletesebb a szőlő szempontjából.

A cefreszivattyú pépesíti a gyümölcsöt, hogy egy csövön szállítható, homogén anyaggá váljon. Biztos jó úgy is, de nekünk nem tetszik. A prés egy 200 literes, fakosaras, orsós darab a kései ’70-es évekből. Egy ember elbírja a fél préskosarat, kézzel be lehet érni az aljára, egy nagyobb levegővel – üresen – odébb tolható, szóval minden tekintetben ideális. Ha megtelt, keményfa hasábokból egy felfelé szűkülő gúlát kell építenünk, majd kezdődik a préselés. Lassan, türelmesen, épphogy csak csorogjon, ne tömődjenek el a mustutak belül. A musttal vagy borral megtelt vödröt felemeljük és tartályba vagy hordóba öntjük. És a feldolgozás itt véget is ér.

Az intuíció születése

Van egy hangulata az egésznek, amit nagyon szeretünk. A kialakult, praktikus mozdulatsorok, a gyümölcs illata, íze, tapintása, sőt: a látványa és a vödörbe csorgó lé hangja oly módon hat egyszerre minden érzékre, hogy megjön, amit magamban intuíciónak nevezek. Valami nem konkrét, egy folyamat kezdete, ami kijelöli a további lépéseket: hogy mikor kell majd fejteni, mennyi ként igényel majd, hordó vagy tartály, az érlelés hossza, a palackozás... és még sorolhatnám, de talán érthető: ez a személyes jelenlét, ami kiváltja a gépeket, az adalékanyagokat és a mérnöki számítások hiányát. Ettől az egész éven át tartó kétkezi és szellemi munkától lesznek a boraink azok, amik. Egyediek, valamilyenek. Távolról sem tökéletesek, de ez nem is cél. A tökéletes – borban mindenképp –unalmas. És bármilyen szörnyű leírni ezt: mi sem vagyunk azok. És azt szeretnénk, ha a boraink a termőhelyen kívül minket tükröznének vissza. Esendő, gyarló, kíváncsi, jóra törekvő és az életbe szerelmes embereket.

A következő részben jön a spontán erjedés, a kézi csömöszölés és a gravitáció...

Most élvezzük az indián nyarat, azt az időszakot, amelyet Hamvas Béla „arany napok”-nak nevezett. Olvassatok utána, és élvezzétek ti is!

Az Aprónapló korábbi részeit itt találják:
1. Kezdetben vala
2. Törekszünk az egyszerűségre
3. Csináld már!
4. Szüret élesben

Fotó:
ApróKertek - honlap

Vendégoldal
Szüret élesben című cikk borítóképe

Szüret élesben

2022. 09. 27. |
Aprónapló 4. rész
Az Aprónapló 4. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmeséli, hogy az ember néha még álmában is szüretel, és az is kiderül, hogy mire jók a barátok…
Vendégoldal
Csináld már! című cikk borítóképe

Csináld már!

2022. 09. 20. |
Aprónapló 3. rész
Az Aprónapló 3. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan zajlanak náluk a szüreti előkészületek, mi minden történik a pincében, és persze szokás szerint küzdenek az elemekkel…
Vendégoldal
Törekszünk az egyszerűségre című cikk borítóképe

Törekszünk az egyszerűségre

2022. 09. 06. |
Aprónapló 2. rész
Az Aprónapló 2. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan választották ki az ApróKertek parcelláin termő szőlőfajtákat, és az is kiderül, hogy csak a változás állandó…
Vendégoldal
Kezdetben vala… című cikk borítóképe

Kezdetben vala…

2022. 09. 02. |
Aprónapló 1. rész
Schubert Ádám pázmándi borász, az ApróKertek nevű kicsi birtok egyik tulajdonosa beavat minket a hétköznapjaiba. Borásznaplóját mostantól rendszeresen közöljük, figyeljétek az Aprónapló bejegyzéseit!
Tesztelünk
ApróKertek: Könnyűvér 2020 című cikk borítóképe

ApróKertek: Könnyűvér 2020

2021. 12. 19. |
Négy pázmándi borász összeállt, és mindenki elkészítette a maga könnyű vörösborát a saját elképzelése szerint. A lényeg az, hogy kékfrankos legyen az alap. A borokat Könnyűvérnek nevezték el. Mi most az ApróKertek házasítását kóstoltuk…
Tesztelünk
ApróKertek: Régi Álom Néró 2018 című cikk borítóképe

ApróKertek: Régi Álom Néró 2018

2020. 10. 23. |
Az organikusan gazdálkodó pázmándi ApróKertek gyönyörű néró bora igazi ritkaság. Már csak néhány palack van belőle forgalomban, aki szeretné megkóstolni, annak komoly felderítő munkát kell végeznie, de megéri…