Vendégoldal

Nemes ügyet szolgál a Gléda!

Nemes ügyet szolgál a Gléda! című cikk borítóképe
2021. 04. 06. | Borsmenta
Egy igazán nemes win-win történet: Új-Zélandról, a Gléda Vendéglő közreműködésével érkezik a húsvéti menü az óbudai anyaotthonba! A jótékonysági akcióhoz több ismert gasztroarc is csatlakozott..

A Gléda klasszikus, családi vendéglőt nyolc év tervezgetés után nyitotta meg Deli János és Kerekes Sándor Óbudán. Álmaik megvalósulása után nem sokkal azonban nemcsak bezárni kényszerültek a járványhelyzet miatt, de megannyi sorstársukhoz hasonlóan hónapok óta a fennmaradásért küzdenek. A megélhetés nehézségein túl a munka hiánya az, ami igazi fájdalmat okoz mindent elhivatott szakácsnak és étterem-tulajdonosnak. A Gléda tulajdonosai is elsősorban dolgozni szeretnének, és ebben a „közeli” Új-Zéland sietett segítségükre.

Február közepén indult az óbudai vendéglő és az új-zélandi ANZIL Hungarian Restaurant közös akciója, amelynek keretében a szigetországi étteremben jótékonysági vacsorákat rendeznek, az adományokból pedig a Glédának utalnak egy jelentős részt. A magyarországi vendéglő tulajdonosai így alapanyagokat tudnak vásárolni, amiből pár nap munkát és pénzt tudnak biztosítani a kollégáiknak, a menüket pedig egy óbudai anyaotthon lakóinak szállítják ki. Kevesen tudják, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények ideiglenes szállást és biztonságot nyújtanak a krízishelyzetbe került lakóknak, de az ellátásról maguknak kell gondoskodniuk, így ezek a menük óriási segítséget jelentenek az ott élőknek. Ráadásul ezáltal hetente egyszer újra élettel és illatokkal telik meg a Gléda konyhája is, a szakácsok dolgozhatnak, az ételek pedig a legjobb helyre kerülnek.

Az akcióhoz azóta többen is csatlakoztak a világ mindkét végén, így a heti 80-100 menü mellé külön húsvéti csomagokat is összeállítanak az adományokból. A Glédától megszokott ízvilágú és stílusú csodálatos húsvéti sonkák mellé Szabi, a pék biztosítja a foszlós kalácsot, a Szilvi Zöldség a friss újhagymát és a retket, de a Kreatív Ajándéknak köszönhetően az otthonba kényszerült gyerekeknek kifesthető fafigurákat és játékokat is hoz majd a „nyuszi”.

A rendszeres támogatókhoz csatlakozott az Aucklandi Magyar Klubés a magyar ízekért rajongó új-zélandiaknak sajtot, sonkát és édességeket készítő Nagy Szilvia vállalkozása, aSzilvia’s Little Kitchen is. Így az anyaotthon lakói egy hónapig még biztosan élvezhetik a világon átívelő gondoskodást, a folytatás pedig az adománygyűjtő vacsorák sikerén, illetve az újonnan csatlakozó támogatókon múlik.

Még ha Új-Zéland olyan messze is van tőlünk, mint Makó Jeruzsálemtől, a jószándéknak egyértelműen nincsenek határai. Aki szeretné támogatni az ANZIL étterem és a Gléda Vendéglő jótékonysági együttműködését, azt tárt karokkal várják.

Elérhetőségek: info@gledavendeglo.eu, Deli János: +36 30 233 8018

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Eszünk
A Glédában pezseg az élet című cikk borítóképe

A Glédában pezseg az élet

2019. 06. 21. |
Óbuda új színfoltja, a Gléda vendéglő kellemesebb és üdébb már nem is lehetne, a két tulajdonos, Deli János és Kerekes Sándor alaposan kitesz magáért. Nemrég champagne-vacsorán jártunk náluk…
Eszünk
Séfasztal – vacsora 9 tételben című cikk borítóképe

Séfasztal – vacsora 9 tételben

2019. 03. 08. |
Séfasztal. Így nevezik az éttermekben a megkülönböztetett vendégek számára fenntartott asztalt a konyhában, de ez a neve annak a gasztronómiai társulásnak is, amely nemrég a Gléda vendéglőben tartott vacsoraestjével kápráztatta el a közönséget…
Beszélgetünk
Küzdő típus vagyok című cikk borítóképe

Küzdő típus vagyok

2016. 11. 12. |
Beszélgetés Kerekes Sándor séffel
„Küzdő típus vagyok, csak akkor hiszem el, hogy valami nem sikerül, amikor már mindent megpróbáltam. Szeretek hatással lenni a körülöttem zajló folyamatokra...”