Kortalan vándorok egy idegen világban

2024.02.20. | Dr. Kaibinger Tamás
Tavasz februárban, Gilot formabontó művészete és a bor kapcsolata, Palackpróba a Pingrumbában, identitáskeresés a borvidéken – egyebek között ezekről elmélkedik dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 11. részében…


Tavaszi szél vizet áraszt februárban?

A tavaszi szél lehúzta a hótakarót a szőlőtőkékről, és a szőlő álmosan nézeget a barnába öltözött hegyen. Nem fázik. Kicsit kellene pihennie, feltöltődnie, visszatérnie az alapokhoz, leráznia a tavalyi vesszőket. Ha majd tényleg eljön a tavasz, a madarak hívó szavára az élet visszatér a föld fölé. Ha majd tényleg eljön. Nem csak benéz.

Kortalan vándorok egy idegen világban - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 11. rész

A holdnaptár szerint idén sok jó nap van a metszésre, mégis lassan haladunk. Az általunk telepített hegyi szőlők, amelyeket kezdettől fogva bio/biodinamikus módon műveltünk, jól viselték a tavalyi év betegségtámadását, de a Guba-hegyen lévő szőlőskert öregebb tőkéi kevésbé. Ez nem csak úgy derült ki számunkra, hogy a szüreti időszakban lett néhány szabadnapunk, mert a szüret gyakorlatilag két hektáron elmaradt, hanem abban is megmutatkozik, amit metszés közben nem szeretnénk látni: a vesszők viselik a betegségek nyomait. Ez a természetes borkészítés ára? Nem feltétlenül. Nehéz év volt, a terület most fejezi be az átállást. Az átállás a szőlőnek sem könnyű, mint ahogy emberként sem lehet könnyű 25 év után életmódot váltani, mondjuk leszokni erről-arról. A korábbi művelés során a szőlő és a talaj jobban kimerült, a preparátumok hatása lassabb, a talajtakaró növényeknek még idő kell. Bizakodóak vagyunk; nagyon szeretjük ennek a hűvös, agyagos területnek a roppanós friss gyümölcseit a borban. Vajon mit hoz ez az év?


Françoise Gilot – a formabontó művész

Kortalan vándorok egy idegen világban - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 11. rész

Számomra nincs különbség figurális és absztrakt között. Nem másolom le a természetből, amit a szemem lát, hanem azt adom vissza, amit a szívem a színek és formák tekintetében megragad.” Gilot nem csak a színekkel és a formákkal üzen – üzenete van a címnek is, de az igazi mélység a színeken és a formákon túl van. A képeket szemlélve nemcsak mi tükröződünk vissza a képeken, hanem a képek lenyomata is visszatükröződik bennünk. Megannyi egyéni üzenet. A hétvégén megnéztük a Műcsarnokban a kiállítást.  

A képek letisztultak, elegánsak. Törékeny formák, feloldásra váró gordiuszi csomók, az örökkévalóság dimenziójába helyezett barátságok, kortalan vándor egy idegen világban, kapocs férfi és nő között, mediterrán képzelet, csend és mozgás, szín-játék, nárciszok és törékeny egyensúly – megannyi üzenet.

A boraink is kortalan vándorok egy idegen világban: kortalanok, mert természetesek, amilyenek a világ borai évezredeken keresztül voltak. A világ pedig azért idegen, mert még mindig a kémia bűvöletében él, és abban hisz, hogy a természet uralható. Pedig a természet él, a vegyszerek halottak. A természetet megismerni és megérteni célszerű, elpusztítani nem. Akkor annyira idegen lenne a világ, hogy teljesen egyedül maradunk benne, végül mi is elpusztulunk.  

Kortalan vándorok egy idegen világban - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 11. rész

A boraink maguk a törékeny egyensúly, harmóniakeresés, nemcsak a sav-test-alkohol háromszög merev határai között, hanem a terroir, az elegancia, a gyümölcsösség, továbbá az ég és a föld képlékeny sokszögében is. Egyedi ízek, színek és formák.

A természetes bor nem másolja le a természetet, hanem az maga a természet. Sosem szakadt el tőle, mert élő anyag, és az emberi kéz csak átsegítette a szilárd szőlő állapotából a folyékony lírai halmazállapotba. Az emberi beavatkozás itt véget is ér. A szüret a teljesség ünnepe, az erjedés az átváltozás, a palackozás csak az edények cseréje. A palack csak keret, a lélegző dugó a kapcsolat a külvilággal, a címke üzenet, ami végérvényesen segít elszakítani a bort a szőlő gyökereitől. „Az anyagtalan mókázik az anyaggal” – írja Faludy György[1]. Nem csak a szerelemben, a borban is. A test és a lélek egysége és kétsége. Hol találkozik a kettő? Hol válik el a kettő?


Pingrumba – Palackpróba

Természetes borokkal dolgozó éttermek, sziasztok, természetes borokat kínáló borbárok, sziasztok!
Korábban a Ráth György utcából sokszor leugrottunk a Pingrumbába vacsorázni. Nem hagytuk el a várost, az ételekkel utaztunk a Közel-Keletre, Észak-Afrikába vagy Perzsiába, az eklektikus miliőnek köszönhetően olykor Kínába. Gránátalmás csirkemáj vagy shakshuka – bármelyik jöhet, bármikor. A boraink több hónapja kóstolhatóak itt, aminek nagyon örülünk. Bárányhús vagy pisztáciás fenyőmagos étel: lesz olyan természetes bor a borlapon, amellyel vibrálnak.



A múlt héten Palackpróba volt, megpróbáltuk az Unger Bormanufaktúra palackjait, első borász vendégként. A borok kirobbanó formában voltak. A 2022-es évjárat gyümölcsre hangolt borai tele voltak élettel, a Different Today pét-nat erdei gyümölcs és toast, az „Oh” narancsbor friss gyümölcsös és teásan mély egyszerre, a Full Satén rozé só és szeder, a Shhh!illerből pedig csak úgy gurultak elő a piros és fekete bogyós gyümölcsök. Az est nagyágyúja a törékeny és elegáns Csúcsi 2022 volt, a meglepetésvendég pedig a 2023-as Glou Glou, ami könnyed és a piros bogyós gyümölcsök tárháza.


Sopron, Kőszeg, Vaskeresztes – hárman párban, sőt

A természetes borok mellett szívügyem a kőszegi terroir. Néhány éve elkészítettük a Kőszegi OEM termékleírást, amelyben azt próbáltuk meghatározni, hogy – általában, és a Soproni borvidéken belül is – melyek a kőszegi borok egyedi megkülönböztető jegyei. Szigorítottuk a borkészítés szabályait, szűkítettük a fajtákat, amelyekből kőszegi bor készíthető. Olyan szigorú előírásokat is megfogalmaztunk magunknak, amelyekről mára kiderült, hogy nem szükségesek, sőt kizártunk borkategóriákat is, mondván, hogy rozé esetében nem a terroiron van a hangsúly.
Időközben a soproni borászok is átgondolták a Soproni OEM termékleírást, ők is szigorítanak, keresik az egyediséget. Az új termékleírásukból azonban kimaradna Kőszeg, amelynek köszönhetően olyan, mintha a borvidékből is kikerülnénk. Ez abból (is) adódik, hogy a borvidék névadó városa Sopron.

Kortalan vándorok egy idegen világban - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 11. rész

A termékleírások célja helyes, szeretnénk a Sopron és Kőszeg nevek értékét a borok minősége útján is megmutatni. A kérdés, hogy az út helyes-e. Az egyediség mellett számos közös értékünk van, amelyek így a háttérbe szorulhatnak. A borvidék településeinek közös a borászati öröksége, hasonló fajták a meghatározóak Vaskeresztesen, Kőszegen, Bozsokon, Sopronban, Csepregen vagy Lukácsházán és a Fertő településein. Hol van a helyes egyensúly? Hogy lehetne együtt megmutatni a Soproni borvidéken termelt borok értékeit úgy, hogy eközben az egyediségüket is hangsúlyozzuk? Közösséget vagy márkát építsünk, esetleg mindkettőt? Erről beszélgetünk újra. Izgalmas kérdések.

És persze az is izgalmas kérdés, hogy hol a helyünk nekünk, természetes borászatoknak ebben a közösségben, akik a borvidéken elszórtan vagyunk jelen, és mindemellett más értékekre is építünk.

Kortalan vándorok egy idegen világban - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 11. rész

Hát, ez történt az elmúlt két hétben.
 
[1] Faludy György: A tengernél lakunk (Versek, Levelek az utókorhoz)
:
Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal

Boron túli üzenet

2023.11.28. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 5. rész
A Csúcsiról, ami csúcs, a jelekről a föld alatt és a föld felett, a boron túli üzenetekről és arról, hogy a séfek a modern kor festői. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 5. részében az A…
Vendégoldal

Az élet sava-borsa

2023.12.12. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 6. rész
Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 6. részében szó esik a „természet kezéről”, a mindent kisimító tengeri szélről, egy jó kóstolóról a Huncutkában, és arról, hogy milyen meglepetéseket t…
Vendégoldal

Karácsonyi mesék

2023.12.27. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 7. rész
Régi, szilánkos családi történetek, amelyek a karácsonyi asztal mellett válnak egésszé, ünnepi borok, és még egy csipet Andalúzia. Sőt! Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 7. része nyomok…
Vendégoldal

Új év, új remények

2024.01.09. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 8. rész
Január van, kezdődik a metszés a szőlőben. Persze nem mindegy, hogy hogyan, de dr. Kaibinger Tamás, az Unger Bormanufaktúra alapítója még a szelíd metszésről is úgy mesél, mintha a vilá…
Vendégoldal

A tél ereje

2024.01.23. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 9. rész
Kint röpködő mínuszok, a pincében nyugalom. Vajon a gondolatot is lehet palackozni? Az Unger Bormanufaktúra alapítója, dr. Kaibinger Tamás csodálatos kékfrankosokról is mesél bornaplója…
Vendégoldal

A szenvedély az szenvedély

2024.02.06. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 10. rész.
A természetes borok és a jogászkodás szokatlan kapcsolata, az élet újrafelfedezése a 9 hónapos Leóval, emlékezetes kóstolók és elmélkedés a „nagy bor” jelentőségéről. Egyebek között eze…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)