2020.09.27. | Borsmenta
Egy „Best in show” minősítést, 5 platina-, 12 arany- és 42 ezüstérmet hoztak haza a magyar borok a világ egyik legrangosabb borversenyéről, az idei Decanter World Wine Awardsról…
A Decanter World Wine Awards (DWWA) a borok világának egyik legrangosabb megmérettetése, ahol tekintélyes Master of Wine-ok és borszakértők értékelik a beérkezett tételeket. Az idén megdöbbentően magas számú nevezés érkezett. A 116 tagot számláló zsűri, amelynek sorában 37 Master of Wine és 9 Master Sommelier is helyet foglalt, 16518 borról alkotott véleményt. A verseny egy álló hónapon keresztül zajlott London keleti részén, Canary Wharftban. Bár a bírálókat és a szervezőket a Covid–19-járvány nem várt kihívások elé állította, a DWWA példája is mutatja, hogy borversenyeket, nagyszabású borkóstolókat a biztonsági előírásokat betartva, kissé más formában, de a korábbiakhoz hasonlóan magas színvonalon meg lehet rendezni.
A magyar borok a tavalyi 3 platina- és 7 aranyérmet magasan felülmúlták, hisz 1 Best in show, 5 platina és 12 arany minősítést hoztak el a hazai borászatok. Figyelemre méltó, hogy a legjobb minősítést a megszokott, nagy nevek borai helyett kis pincészetek tételei kapták. A legjobb pincészetek dupláztak.
A fehér borok között a Juliet Victor 2017-es édes szamorodnija 97 ponttal Best in show, míg 2017-es Bomboly száraz furmintja arany minősítést szerzett.
A Harsányi Pincészet 2016-os 6 puttonyos aszúja platina, 2017-es Kútpatka száraz furmintja pedig szintén arany minősítést kapott.
A legjobb vörösök idén Villányból származnak, Maul Zsolt 2018-as Creator kékfrankosával és Dávid fantázianevű 2017-es cuvée-jével nyert aranyérmet.
„Külön öröm, hogy megdőlt az a tévhit, miszerint Magyarország és Tokaj-Hegyalja sikerei az édes boroknál végződnek. Az aszúk jó szereplését a korábbi években már megszokhattuk, de idén nagyon fontos eredmény a két száraz furmint arany minősítése. Az újító törekvések kezdenek beérni: meg tudjuk mutatni a világnak, hogy van élet az édes borokon túl is, a bortermelés Magyarországon világszínvonalon és változatos, sokszínű tételekkel zajlik. A száraz magyar borok is felkerültek a világ bortérképére” – adta hírül a Harsányi Pincészet.
A versenyre 56 országból érkeztek nevezések. A borokat a már szokottá vált, egységesen használt és jól értelmezhető 100 pontos skálán értékelték. A legjobb magyar borok idén 97 pontot értek el. A legjobb hat bor a Tokaji borvidékről érkezett (5 aszú és egy édes szamorodni).
A platina minősítésű borok között ott van a Barta Pince 2016-os 6 puttonyos aszúja az Öreg király-dűlőből, valamint a Dobogó Pincészet 2013-as 6 puttonyos, a Kern Bor- és Pezsgőház 2014-es 5 puttonyos és a Sauska Borászat 2017-es 5 puttonyos aszúja is.
A Barta Pince aszújáról készítője, Ujvári Vivien úgy nyilatkozott, hogy a jelenben a végletekről, a határok feszegetéséről szól, elegáns, izgalmas, végtelenül hosszú utóízű bor, de legfőbb értéke az időtállóságában rejlik.
A díjazottaknak szívből gratulálunk!
A teljes díjlista ITT olvasható:
Fotó:
facebook