2020.07.06. | Borsmenta
A Wine Spectator, a világ egyik legrangosabb boros szaklapja Award of Excellence minősítést adományozott két budapesti étteremnek…
A világ egyik legismertebb boros magazinja, a Wine Spectator 1976-ban indult hódító útjára az Amerikai Egyesült Államokban, és csakhamar a nemzetközi borélet egyik legnagyobb figyelmet kivívó sajtótermékévé vált. Írásaira a szakemberek és a borértő civilek egyaránt figyelnek, toplistái hivatkozási alapul szolgálnak a világ minden táján.
Éttermi rangsort 1981 óta készítenek, a vendéglátóhelyeket egyebek között a borkínálatuk alapján minősítve, kiemelten fontosnak tartva, hogy a borlapon sok, szakértő szemmel válogatott, a hely ételkínálatához illeszkedő tétel sorakozzon, és hogy maga a borlap is pontos legyen.
Három kategóriában díjazzák az éttermeket. A legmagasabb, Grand Award minősítést csak olyan helyek kaphatják meg, amelyek borlapján legalább ezer címke szerepel, a Best of Award of Excellence csoport díjazottjainak minimum 350 tételes borválasztékkal kell rendelkezniük, és az Award of Excellence kategóriába azok kerülhetnek, ahol 90 vagy annál több bort kínálnak a vendégeknek.
Örömmel jelenthetjük, hogy a Wine Spectator nemrég publikált, legfrissebb toplistájára két budapesti vendéglátóhely is felkerült. Mindkettő viszonylag friss a fővárosi palettán, és mindkettő Award of Excellence minősítést kapott. Az egyik a FELIX Kitchen & Bar, amelyről a nyitás előtt nem sokkal a sommelier, Horváth Máté mesélt a Borsmentának. A másik a Madách térnél található Fiaker Bisztró & Borbár, a budai KisBécs nagytestvére, amely széles választékkal, a korabeli Osztrák–Magyar Monarchia mai országainak izgalmas boraival vált méltóvá a nemzetközi ajánlásra. Az elismerés azt bizonyítja, hogy regionális kínálattal is lehet olyan szakmai színvonalat képviselni, ami világviszonylatban is megállja a helyét.
A Fiaker nem kíván egy szűk réteg borétterme lenni, nem kínál fine dining fogásokat, és nem kizárólag fine wine-lelőhely. A borok nyújtotta élményt minőségi bisztrókonyha egészíti ki, és az árazás sem elrugaszkodott. Szívesen látják a vendéget akár egy kávére vagy egy süteményre is.
A borkínálatot a tulajdonos, Kálmán András DipWSET nemzetközi borakadémikus állította össze. Alapját a budai KisBécsben évek óta forgalmazott osztrák borok adják, de már horvát, szerb, erdélyi, szlovák és észak-olaszországi tételekkel kiegészítve. A fentiek mellett komoly figyelmet szenteltek a magyar borászatok remekeinek is.
A Fiakerben nem csupán arra figyelnek, hogy széles legyen a merítés, hanem arra is, hogy egy-egy borból több évjárat rendelkezésre álljon, így akár egy izgalmas vertikális kóstolót is rögtönözhetünk, ha úgy tartja kedvünk. A bortrezor legidősebb kincse 1993-as évjáratú, de akadnak különleges pezsgők, magnum tételek is a féltve őrzött értékek között.
Fotó:
Fiaker