2019.08.06. | Borsmenta
Langer Gábor executive chef tizenkét éves tapasztalatát, valamint Brightonban és Dublinban megszerzett nemzetközi szemléletét hozta magával a somlói birtokra. Mostantól az ő főztjét kóstolhatjuk Kreinbacherék borai mellé…
A Kreinbacher Birtok új séfje az ízélményt és a jól eltalált arányokat állítja középpontba a tálakon, míg az összetevők száma redukált. Az összkép így kifinomult, kerüli a túlzásokat, mégis minden fogásban felfedezhető egy olyan részlet, ami jó eséllyel elgondolkodtatja a vendéget.
Ezt a modern, szinte minimálmegközelítést a különböző konyhák, hozzávalók és technológiák fúziója teszi színessé. Langer Gábor ugyanis eddigi karrierállomásai során sokféle konyhát megismert, dolgozott egy komoly presztízsű dublini ötcsillagos hotelben és fine dining éttermekben, de a vidéki gasztronómia is közel áll hozzá. Somlóra érkezve az eddigi tudásából és tapasztalataiból született meg az ételein markánsan érezhető stílus. Az étlap sokféle hatást tükröz, a magyar konyha érezhetően hangsúlyos, a fogások pedig közérthetőek.
A koncepció része, hogy az új executive chef ételsorához pezsgő- és borpárokat ajánlanak a vendégeknek, és a pezsgővel kísért reggeli is megújult. Az elmúlt hónapok munkája során frissült a konyhai csapat is. Langer Gábor nagyon bizakodó: „Ideális helyzet, hogy az évek óta itt dolgozó kollégák mellett új, nemzetközi tapasztalatokkal érkező csapattagokra is építhetek, és már most büszke vagyok, hogy egy ilyen team könnyíti meg a munkámat.”
Borturizmus stílusosan
A legtöbb vendéget jelenleg a Kreinbacher tradicionális pezsgői és borai hozzák el a somlói birtokhoz, míg a stílusra érzékeny közönség számára vonzó a modern építészet és az enteriőr is. A cél az, hogy a gasztronómia ugyanolyan erős hívószó legyen, mint a borturizmus és a dizájn. Talán még rendhagyónak hangzik egy à la carte ebéd vagy vacsora a Somló hegy lábánál, de a Balaton-felividék, az északi part vagy épp Veszprém közelsége mind emellett szól.
A Kreinbacher népszerű birtoklátogatási és kóstolóprogramja hétvégente előzetes bejelentkezéssel több időpontban is elérhető, így a gasztronómiai túra akár egy teljes napra is elég élményt kínál. Ha valaki szeretne estébe nyúlóan kóstolni, és szívesen a birtokon éjszakázna, arra is van mód, a szállást azonban a hétvégi napokra érdemes több hétre előre lefoglalni. Hétköznapokon egyelőre még könnyebb szabad szobákat találni, a foglalás mindenképpen ajánlott.
Langer Gábor executive chefről
Langer Gábor meredek fordulattal váltott a pénzügyi vonalról a főzésre (ezzel együtt a főiskolán a kereskedelmiről a vendéglátóipari szakra), majd a lendületes brightoni kezdés és a szakmai alapok megszerzése után a következő évek a fejlődésről és a tapasztalatszerzésről szóltak.
Dublinban, a fine dining világában töltött intenzív hónapok után a komoly presztízsű Four Seasons***** konyháján járta végig a különböző pályákat, mindig újat tanulva. Ugyanitt sous chefként a szervezőkészség vagy a multikulturális csapattal való kommunikáció is beépült az erősségei közé, a rendszerszemléletét és a precizitást már korábban megalapozta az egyik hazai ötcsillagosnál.
A visszatérés és a Babel után a Jankovich Kúriánál érzett rá igazán a vidéki közegre. A környék nyugalma és hangulata, a természet közelsége olyan azonosulási pontok, amelyeket Somlón is elsőre vonzónak talált.
Kapcsolódó írásaink:
Kifinomultság és elegancia - Beszélgetés Christian Forget-val
Kreinbacher-pezsgő a világ legjobbjai között!
Világbajnok lett a Kreinbacher-pezsgő
Jól szerepeltek a magyar borok Londonban
Fotó:
Szendeff Lőrinc