2021.04.08. | Borsmenta
Az egri Thummerer pince 2019-es évjáratú Chardonnay Battonage bora hozta el az aranyérmet, míg hat másik magyar pincészet borai ezüst minősítést kaptak a Franciaországban rendezett világbajnokságon…
A Chardonnay du Monde az egyik legrégebbi nemzetközi borverseny, amely a világ legjobb chardonnay borait ismeri el. 2021 márciusában 36 ország 604 bortétele mérette meg magát. Ebben a rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként a Thummerer Pincészet chardonnay-ja.
A magyar gasztronómia legsikeresebb ágára éppúgy ráfért már a siker és az elismerés, mint a szegmens többi résztvevőjére. „Ez az eredmény azért is különösen értékes számunkra, mert a Chardonnay du Monde a többi nemzetközi versenytől jóval szigorúbb minőségi előírásokat támaszt, a legmagasabb presztízsű díjak egyike” – mondta Thummerer Vilmos, a pincészet alapítója.
A világ leghíresebb mustráján további hat magyar pincészet összesen nyolc borát jutalmazták ezüstéremmel. A Kovács Nimród Borászat, a Pátzay Borbirtok, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet, a Várszegi Pincészet egy-egy, míg a Nyakas Pince és a Törley Pezsgőpincészet két-két bora lett dobogós. Ezzel az eredménnyel Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedő helyezést ért el, hiszen így a rangos verseny éremtáblázatán a negyedik helyen végeztünk.
Kovács Antal örökös magyar sommelier-bajnok így méltatta az aranyérmes bort:
Közepes intenzitású, aranysárga megjelenés. Illatában trópusi gyümölcsök és lédús szőlő paroláznak önfeledten, mindeközben elegáns tölgyes tónusok, valamint battonage-fűszerek ölelik őket körül. Kóstolva száraz, harmonikus savérzet, sűrű szövésű, krémes felszínű test, finoman melegítő alkoholérzet, összetett, aszalt gyümölcsös ízaromák és szinte végtelen hosszúságú utóíz jellemzik.
Igazi nagy kaliberű fehérbor, amely egyben a szőlőfajta hazai tételeinek legkiemelkedőbb darabja. Fiatal, érésének elején járó chardonnay, nagyszerű érlelési potenciállal. Ajánlott elfektetni belőle néhány kartonnal, mivel jelenlegi megnyilvánulásai egyértelműen kommunikálják, hogy az évek előrehaladtával mindig újabb és újabb arcát fogja megmutatni a hozzáértő, különleges élményekre vágyó borkedvelők számára.
13-14 °C-on fogyasztva, krémes mártással kínált halételekhez és fehér húsú szárnyasból készült fogásokhoz, gombás tésztákhoz, sertéssültekhez ajánlom kísérőként!
Kell ennél több? Még ha otthon is, de ideje koccintani!
Fotó:
facebook