Beszélgetünk

Emberséges világ jöjjön!

Emberséges világ jöjjön! című cikk borítóképe
2020. 04. 23. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Luka Enikő, a soproni Luka Pincészet tulajdonosa válaszol…

Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?

A szőlő mit sem törődik a mi gyarló életünkkel. A szőlő nő, és ugyanúgy megajándékoz az élménnyel, ahogy minden évben: megújul, növekedni kezd, mutatja ezt a gyönyörű, kiegyensúlyozott körforgást, amire csak a természet képes. Szinte egy perc alatt kinőttek a kis zsenge levelek, olyan, mint egy díszes, hímzett párna.

Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?

Nálunk ez az időszak a vörösborok lassú, türelmes érésének időszaka. A rozé az egyetlen, amit most elengedünk, csak a magunk örömére eresztünk ki valamennyit a tartályból. Sajnáljuk, hogy idén nem lesz terasz, ahol a vendégeink a forró nyári hétvégéken egy kicsi jégszívvel a rozéban boldogan csettintettek: ezért megérte ide elbiciklizni…

Sokan a húsvét körüli időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?

A rozé lett volna aktuális… De a húsvét, mint az egyik legkedvesebb ünnepem, nem maradhatott üzenet nélkül. Azt gondoltam, hogy megajándékozom a boraimat kedvelő barátaimat, és meghirdettem egy csomagot, amihez egy általam megrajzolt, megírt borkülönlegességet adtam. Olyan népszerű volt, nem is hittem volna! Egyre csak gyártottam a húsvéti nyuszis palackrajzokat. És képzeld, szinte hihetetlen, de mindenki írt, hogy köszöni, megkapta, olyan is volt, aki lefotózta és elküldte, ezzel is erősítve azt az érzést, hogy a borom az ünnepük része volt. A palackba egyébként egy limitált mennyiségű cuvée került, amelynek így méltó küldetése lett.

Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraid iránt?

Igen, de ez természetes, hiszen eddig a gasztronómia volt a legfőbb értékesítési csatorna, és az éttermek átmenetileg bezártak. A borkóstolók is szünetelnek, ami azért szívfájdító, mert el sem tudjátok képzelni, milyen ereje van annak, amikor látom a vendégeken, érzem a mosolyukon, hogy az, amiért évek óta dolgozom, amiben hiszek, megfogja őket, örömet szerez nekik. Nem is tudom leírni… Egyszerűen úgy vagy kitalálva, hogy csak a többi ember szemében találod meg a saját lényedet, ők tükrözik vissza, hogy értékes vagy-e vagy sem… Szóval nagyon nem jó ez így.

Hogyan lehet hozzájutni a boraidhoz?

A kereskedőknél továbbra is minden kapható. A Bortársaság, a soproni Natura Vinotéka és a Tastevino változatlanul árulja a borainkat. A borkóstolók elmaradásának kompenzálásaképpen pedig időről időre változó borcsomagok rendelhetők. Ezekről a honlapomon találnak információt az érdeklődők.

Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?

A jelentős változások közül több olyan van, amit meg tudok rögtön fogalmazni: tanítónő vagyok a kisfiam mellett, kezdő, de egyre sikeresebb informatikus, aki megbirkózik a digitális távoktatással, és persze szakácsnő. De mindezek mellett zajlik egy másik, felforgatóbb erejű változás is bennem: nem lehet ezt a világot úgy folytatni, ahogy a járvány előtt abbahagytuk. Ez persze nagyon sok kérdést vet fel, amelyek álmok, dühöngések, aggodalmak és hosszas csendek formájában marcangolnak. Keresem a válaszokat.

Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?

Jó lenne anyukámmal inni egy finom kávét Eisenstadtban. Körbebringázni a Fertő tavat a Fertőtekergőkkel, és jó lenne személyesen találkozni a családtagjaimmal, barátaimmal.

Mi az, amit régóta szerettél volna megtenni, és most végre jutott rá idő?

Ez nem egy felszabadulás, egy nyári vakáció! Úristen, nagyon nem! Ezért szinte semmit sem tudok csinálni a legégetőbb feladataimon túl, mert az elmaradt álmokhoz, vágyakhoz békés idegállapot kell, és az nem lesz meg mindaddig, amíg átérzem a világban zajló rengeteg felesleges halál fájdalmát…

Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?

Ezt a kérdést kicsi gyerekkoromban nekem is sokszor feltették a szüleim, így azt gondoltam, hogy most én is megkérdezem Brúnótól. Íme a hétéves kisfiam és az ő okos feje:
- elmehessünk Luka nagyihoz,
- ne legyen ez a vírus,
- lehessen vendégeket fogadni a teraszon.



Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

A jövőt egy kicsit optimistábban látom, mint a jelent. Elég egyértelmű, hogy aki akar, tanul ebből a helyzetből: értékel, megbecsül, összegez. Mert van mit. Például, hogy az anyaföld jelentősége mekkora! Hogy a gyerekeknek, fiataloknak itt van a helyük, a tennivalójuk! Egy szebb, egészségesebb, környezettudatosabb és hazugságmentesebb világot várnék ezek után. És a legfontosabb: hogy emberséges világ jöjjön!

Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?

Halljuk meg azokat a hangokat, amelyeket elnyomott eddig a globalizált, mesterséges világ zaja. Amire rádöbbenti az embereket ez a helyzet, az ne csak rövid ideig tartson, hanem kísérje a cselekedeteiket egy életen át.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Vendégoldal
Jótékonykodnak a borásznők című cikk borítóképe

Jótékonykodnak a borásznők

2019. 03. 05. | Borsmenta
A Gyengébb? Nem! – Nőnapi borkóstoló valamennyi borász résztvevője lemond aznapi honoráriumáról, és azt a budapesti székhelyű Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlja fel.
Iszunk
Luka Enikőé és Tóth Ferencé a nagydíj című cikk borítóképe

Luka Enikőé és Tóth Ferencé a nagydíj

2019. 01. 04. | Szabó Edit
Megvan a borszakírók 2018-as toplistája! A Magyar Bor Nagydíjat a Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Egri Leányka Superior, valamint a Luka Pincészet 2015-ös Kékfrankos bora nyerte el. Íme a részletes lista…
Tesztelünk
Luka Pincészet: Kékfrankos 2016 című cikk borítóképe

Luka Pincészet: Kékfrankos 2016

2018. 11. 27. | Szabó Edit
Tipikus kékfrankos, tanítani lehetne rajta a fajtát. Meggy, cseresznye, csokoládé, fűszerek, az évjáratra jellemző intenzív savakkal kísérve…
Iszunk
Gyengébb? Nem! című cikk borítóképe

Gyengébb? Nem!

2017. 10. 29. | Szabó Hajnalka
Könyvajánló
26 borász, 26 életút, ételek, borok, érzések, gondolatok. Szabó Edit és Dancsecs Ferenc könyve hamarosan kapható a könyvesboltokban...
Beszélgetünk
Nem ismerek lehetetlent című cikk borítóképe

Nem ismerek lehetetlent

2017. 03. 04. | Szabó Edit
Dehogy akart borász lenni! Szombathelyen diplomázott, és úgy tervezte, majd festeget egész életében. Édesapja váratlan halála azonban hirtelen felnőtté tette... Luka Enikővel beszélgettünk…