Látnok, lázadó zseni és nagylelkű szociális munkás

2025.03.30. | Németh Ágnes
A Raventós név hallatán a legtöbb borértő habozás nélkül felkiáltana, hogy „cava”. Igazuk is lenne, meg nem is. És hogy miért? Kiderül az interjúból. Pepe Raventósszal, a Wine Spectator Top 100 sztárjával Németh Ágnes beszélgetett…


Az első spanyol palackos erjesztésű pezsgőt egy Raventós alkotta meg, és dédunokája, egy másik Raventós jelentős részt vállalt a Cava DO megteremtésében. De ő volt az is, aki megtette azt a merész lépést, hogy kilépett a biztonságos és sikeres Codorníu pincészetből, az első spanyol pezsgő szülőhelyéről, és az ő unokája, szintén egy Raventós volt az, aki elsőként hagyta el a Cava DO-t. A lázadó szellem talán genetikusan öröklődik ebben a családban...

Látnok, lázadó zseni és nagylelkű szociális munkás - Interjú Pepe Raventósszal
 
Amikor a spanyol pezsgő fővárosában, a Barcelona melletti kicsiny Sant Sadurní d'Anoiában kalauzolom a csoportjaimat, általában elviszem őket a Codourníuba, ha nem pincelátogatásra, akkor csak azért, hogy megnézzék a pincészet építészetileg is fontos épületegyüttesét. Aztán azt mondom nekik, hogy „hátra arc”, és megmutatom, hol változtatta meg végérvényesen a cava történetét a legendás cavakészítő leszármazottja. Éppen az utca túloldalán. A két épület egymással szemben áll.
 
Többször jártam már a Raventós birtokon, de Pepe Raventósszal, a katalán borászat e legendás alakjával még sosem találkoztam személyesen. Aztán egy napon egy interjú erejéig bebocsátást kaptam a birtok lenyűgöző könyvtárába. A szoba tele van olyan értékes relikviákkal, mint például Alonso spanyol király aláírása a vendégkönyben, vagy az úttörő Josep Raventós és fia összes feljegyzése a felfedezőútjaikról.
 
Pepe Raventós barátságos mosollyal fogadott, és ellenőrizte a tüzet a kandallóban, hogy biztosan kellemesen érezzem magam. Megkérdeztem, mennyi időnk lesz. „Jó egy óránk van, Ágnes, egy órán át a tiéd vagyok”. Mamma mia, gondoltam, ki tudok tölteni egy egész órát kellően intelligens kérdésekkel? Spoiler: nem.

Látnok, lázadó zseni és nagylelkű szociális munkás - Interjú Pepe Raventósszal
 
„Ne a játékosokat utáld, a játékot változtasd meg”
 
Pepe nagyapja, aki a Cava DO létrehozásán dolgozott, és aki elhagyta Codorníut, hogy visszatérjen az ősi Raventós birtokra, nem sokkal a „kiugrás” után meghalt. A fia – most 87 éves, nyugdíjas – egy bordeaux-i birtokot vásárolt meg abban a reményben, hogy a francia borügyfelei révén piacot szerezhet, és keményen dolgozott Penedèsben is, az Anoia folyó völgyében fekvő egyedülálló földjükön. Pepe, a fia más karriert célzott meg, mégis egyre inkább a borral kezdett foglalkozni. Bordeaux-i, loire-i, champagne-i és burgundi birtokokon tanult és dolgozott, majd 2001-ben hivatalosan is csatlakozott a borászathoz. Az USA mindig is fontos célpont volt számukra, ezért Pepe és felesége néhány évre New Yorkba költözött, hogy a borüzlet epicentrumában lehessen.
 
Hogyan viszonyultak az amerikai fogyasztók a cavához? „Nagyon nyitottan, a forgalmazók kifejezetten támogatóak voltak, de rájöttem, hogy a Cava DO-n belül nem tudom őket rávezetni a terroirunk valódi értékeire.” Ő és minden felmenője azon dolgozott, hogy a legjobbat termelje ezen az egyedülálló területen, de ennek a fosszíliákkal teli, tökéletes éghajlattal megáldott, évszázados hagyományokon alapuló paradicsomnak az egyediségét nem tudták közvetíteni a vásárlók felé. 2012-ben Pepe Raventós végül úgy döntött, hogy változtat a játékon.

Látnok, lázadó zseni és nagylelkű szociális munkás - Interjú Pepe Raventósszal
 
Az egyetlen megoldás

A Raventós i Blanc egy penedèsi bioborászat, így felmerül a kérdés, hogy miért nem csatlakozott 2014-ben a Classic Penedès borászatokhoz, vagy akár a Corpinnat borászatokhoz, melyek 2017-ben sokkal szigorúbb szabályozást hoztak létre. „Meghívtak a Classic Penedès tagjai sorába, de végül nem fogadtam el, és azt sem hiszem, hogy egy márka – a Corpinnat márka, nem apelláció – megoldást jelentene. Az egyetlen megoldás az, ha a katalán kormánytól DO-státuszt kapnak a régió pezsgői. Kiváló terroirral rendelkezünk, ezt a kormánynak védenie kell, és ez az egyetlen módja annak, hogy a világ borkedvelői megértsék, hogy Penedès ugyanolyan csodavidék, mint Champagne vagy Burgundia. A világhírű borvidékek mindegyike mélyen gyökerezik a hagyományokban, akárcsak mi. A DO-státusz elnyerése azonban nagyon lassú folyamat, mint minden a politikában.”
 
A Raventós i Blanc címkéken a „Conca del Riú Anoia” felirat szerepel. Tudomásom szerint ez a pincészet az egyetlen, amelyik ezen apelláció alá tartozik...
 
„Igen, de nem kis területről beszélünk, itt 3000 hektáron termelnek szőlőt a gazdák, tőlük vásároljuk az éves termelésünk 30-40%-ához szükséges gyümölcsöt. És fontos, hogy rendes árat fizessünk nekik, hogy megbecsülve érezzék magukat, továbbra is tiszteljék a földjüket, és ápolják ennek a helynek a kiemelkedő adottságait”. Pepe Raventós kifejtette, hogy a DO-nak egy piramisos szerkezetben kell működnie, ahol az alapot az egyes folyók völgye (ebben az esetben az Anoia folyó) jelenti, aztán jön a falvak szintje, és a tetején a különleges adottságú szőlőültetvények keskeny rétege. Míg az alapszinten 1-1,20 euró körül mozog egy kiló szőlő, addig a csúcson el kell érnie a 3 eurót, hogy az extra minőségű szőlőtermesztés fenntartása biztosított legyen.
 
Holt és élő fák, méhek és lovak
 
Látnok, lázadó zseni és nagylelkű szociális munkás - Interjú Pepe Raventósszal

A birtok felé közeledve az első dolog, ami feltűnik, egy hatalmas, halott fa. 500 évet élt, de az élet nem végtelen, a viharok és a betegségek elpusztították. Pepe és csapata azonban annyira megszerette ezt a fát, hogy úgy döntöttek, egyfajta szoborként megtartják, hogy a természettel való kapcsolatukat szimbolizálja. És ez nem csak „kirakat”, a birtok valóban együtt lélegzik a természettel. Van itt egy tó kacsákkal és halakkal, méhkaptárak – speciális csapdákkal az agresszív ázsiai lódarazsak ellen –, tyúkok, juhok és lovak. Odafigyelnek a földek rekreációjára – minden parcellának van ideje megújulni, amikor az összes szőlőt kivágják, és csak a gyomok virágoznak, hogy pótolják a hiányzó tápanyagokat.

Ami a szőlőfajtákat illeti, a xarel·lo a király, a két másik jellegzetes helyi fajtát, a macabeut és a parelladát nem termesztik itt, ahogy Martí, az idegenvezetőnk egy nemrégiben tett látogatásunk során elmondta. Helyettük van némi malvasia de Sitges ültetvényük – ezt a szőlőfajtát főleg Penedès desszertboraihoz használják, és ahogy Martí megjegyezte, a házasításokhoz is jó savakat adnak.

Látnok, lázadó zseni és nagylelkű szociális munkás - Interjú Pepe Raventósszal
 
Sumoll, a szárazság elleni „vakcina”
 
Penedès három egymást követő évben szenvedett az aszálytól, a növények kínlódtak, és az embereket is arra kérték, hogy takarékoskodjanak a vízzel. Kikapcsolták a jacuzzikat és más vízpazarló berendezéseket, még Barcelona ikonikus szökőkútját is leállították.
A katalán televízióban láttam egy interjút Pepével, amelyben amellett érvelt, hogy a katalán xarel·lo szőlő ellenáll a hőségnek és a szárazságnak, nem csoda, hogy évszázadok óta termesztik itt. A másik szőlő, amit említett, a sumoll, egy viszonylag ismeretlen, majdnem kihalt fajta, most lehelnek belé életet újra.

„Van a Raventós i Blanc ültetvényünk a pezsgőinkhez, és van egy másik területünk a csendes borainkhoz. Négy évig kerestük, mire megtaláltuk ezt a csodálatos földet, amelynek ugyancsak mély gyökerei vannak a szőlőtermesztés történetében. Ez a Can Sumoi.”
Sant Sadurní d'Anoia, a város, ahol a Raventós i Blanc található – és ahol én is élek – egy kisváros, és a pletyka bizony itt is létezik... Amikor más borászokkal beszélgettem a sumollról, szkeptikus véleményeket is hallottam. A mennyisége annyira csekély, hogy szinte láthatatlan – mondták –, és különben is, hogyan tud Pepe Raventós ennyi sumollt termelni azon a pici területen…
„Itt a helyzet éppen a Raventós i Blanc fordítottja. Míg a pezsgőkhöz a termés kisebb hányadát vásároljuk, addig Can Sumoinál csak 20%-ot termelünk a saját szőlőültetvényünkön, a többit pedig a környék szőlőtermesztőitől vesszük meg, de az árképzésben ugyanazt az elvet alkalmazzuk, mint a pezsgőknél."

Látnok, lázadó zseni és nagylelkű szociális munkás - Interjú Pepe Raventósszal

 
Nagyobb és kisebb család
 
Ahogy az elején előre sejtettem, volt egy pont a beszélgetésünk során, amikor kifogytam az értelmes kérdésekből, de ő mindent megtett, hogy segítsen – legalábbis nekem ez volt az érzésem. A karrierje alapján nagyjából ötven-hatvan év körül járhat, sportos alakjával, fiatalos, göndör hajával és élénk szemével mégis sokkal fiatalabbnak tűnik. Figyelmes volt, kérdezett az életemről, a származásomról. Amikor megemlítettem, hogy magyar vagyok, azonnal kifejezte tiszteletét Tokaj iránt, mi több, párhuzamot vont Tokaj és Penedès között. Megkért, hogy hozzak néhány tokaji bort, hogy palackokat cserélhessünk. „Ez a legjobb módja annak, hogy más tájak borászkollégáitól tanuljunk”. Nagyszerű munkaadó lehet, a 40 fős csapat szinte teljesen állandó, nincs nagy fluktuáció – ahogy Martí, az idegenvezetőnk a korábbi túrán elmagyarázta. Pepe és családja a birtok egyik parasztházában él, én pedig kíváncsi voltam, hogy a gyerekei, hogyan alkalmazkodtak ehhez a vidéki környezethez a New York-i élet után. „Hát, könnyű volt, vettünk nekik egy labradort, és ennyi.”

Látnok, lázadó zseni és nagylelkű szociális munkás - Interjú Pepe Raventósszal
 
Börtönlakók a birtokon

Mint említettem, Pepe Raventós más karriert tervezett magának; megkérdeztem tőle, hogy mi az. „Szociális munkás. Idős emberekkel dolgoztam és nagyon szerettem”. Lehet, hogy úgy hangzik, mintha idealizált képet rajzolnék erről a férfiról, de nem így van. Amikor Magyarországról beszélgettünk, megemlítette, hogy csak egyszer járt itt, amikor Ukrajnába autózott. Megkérdeztem, hogy miért ment oda. „Ez akkor történt, amikor kitört a háború. Sikerült egy asszonyt a gyermekével, valamint egy házaspárt Spanyolországba menekítenem.”

A beszélgetésünk végén elmesélte az egyik legzseniálisabb ötletet, amiről hallottam: négy évvel ezelőtt elindítottak egy börtönprojektet. Körülbelül 60 elítélt vesz részt a borkészítés minden lépésében, a szüreteléstől a címkézésig. Ez nyilvánvalóan segít nekik, hiszen hasznosnak érzik magukat, valami újat tanulnak, és átélhetik az alkotás örömét. A látogatásom napján az elítéltek címkézéssel és csomagolással foglalkoztak. A közös munka eredménye a Ciutat Nua 2024 nevű bor, amihez a szőlő a birtok kis tava melletti parcellán terem (Vinya del Llac). A tétel minimális beavatkozással, 100% xarel·lóból készül. Mindössze 1000 palackot töltenek belőle, kizárólag a birtokon megvásárolható, 14,95 euróba kerül, és az eladásból befolyó összes pénzt a börtön felújítási munkálataira fordítják, hogy javítsák a rabok életkörülményeit.

Látnok, lázadó zseni és nagylelkű szociális munkás - Interjú Pepe Raventósszal
 
Aki szeretné meglátogatni a birtokot, keresse a szerzőt az info@sparklingspain.com oldalon.
 
Fotó:
Raventós i Blanc

Beszélgetünk

Tele vagyunk ötletekkel

2016.11.05. | Szabó Edit
Beszélgetés Németh Ágnessel
„Tavasztól utazásokat is szervezünk majd, elhozzuk a magyar cavarajongókat ide, és megmutatjuk nekik, hogy hol születik a katalán pezsgő. Tele vagyunk ötletekkel és tervekkel. Nagyon él…
Utazunk

Pezsgőtúra a cava fővárosában

2017.05.22. | Szabó Hajnalka
Tavaszi barcelonai kirándulásunkat stílusosan egy cavatúrával koronáztuk meg, és azóta is valljuk, hogy aki a katalán fővárosban jár, nem hagyhatja ki ezt a kitérőt…  
Utazunk

Ahol a gyökértetűnek kultusza van

2017.09.23. | Németh Ágnes
Filoxérafesztivál Katalóniában
Fülsiketítő dördülések, füst, kiabálás – ez fogadta a látogatót a cava fővárosa, Sant Sadurní d'Anoia utcáin szeptember 6-án. Nem a szörnyű augusztusi terrorcselekmény utóhatása volt, h…
Utazunk

Tévedj el Barcelonában!

2017.12.29. | Szabó Edit
A Borsmenta karácsony előtt rövid nemhivatalos látogatást tett Katalónia fővárosában, és riporterünk többször is úgy érezte, eltévedt kicsit…  
Utazunk

Biodinamikus buborékok: Gramona

2018.07.02. | Szabó Edit
Katalónia egyik legizgalmasabb pincészetében, Barcelonától egyórányira, Penedés vidékén, Sant Sadurniban készülnek öt generáció óta a Gramona természetközeli cavái…
Utazunk

Öt nap a cavák földjén

2023.11.17. | Bóka Balázs Andor
A WebWineWriting borszakíróverseny egyik kategóriagyőztese, Bóka Balázs Andor rövid látogatást tett a spanyol pezsgők földjén, ahol személyesen a verseny szervezője, a Katalóniában élő…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)