2022.09.29. | Németh Judit
Ünnepelni készül Veszprém! A régió első négynapos gasztronómiai fesztiválja, a Balaton Wine & Gourmet kihagyhatatlan hétvégi program…
Rendkívül változatos program várja a gasztronómia és a borok iránt érdeklődő közönséget szeptember utolsó hétvégéjén. 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, ennek apropóján mutatkozik be most a balatoni régió 6 borvidéke, amelyekhez a térség kiemelt vendéglátóhelyei is csatlakoznak. A négynapos eseményen közel ötven program zajlik majd, a rendezvény két „díszvendége”, Japán és Spanyolország pedig nem csupán italokból és ételekből, hanem a saját kultúrájából is ad ízelítőt.
A gasztroünnep helyszíne a város egyik legvonzóbb zöldterülete, a Veszprémvölgy, amely a Séd patakkal, a gyönyörű jezsuita templommal és az árnyas fákkal szegélyezett kolostorrommal egyébként is kedvelt turistacélpont. A programok egy része ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ám több olyan program is szerepel a kínálatban, amelyekre jegyet kell váltanunk.
A jezsuita templom különleges belső terei izgalmas gasztronómiai bemutatóknak adnak otthont. Tiago Sabarigo igazi Michelin-csillagos vacsorával, Sárközi Ákos pedig Michelin-csillagos ebéddel kényezteti a vendégeket, de lesz ötfogásos élményebéd spanyol ízekkel, szusibemutató, japán teaszertartás, a gyereksátorban pedig egyebek között a szusikészítés és a muffinsütés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket.
A borok kiemelt szerepet kapnak az eseményen. A CEWI (Central European Wine Institute) közreműködésével felállított Borsátorban fogalmat alkothatunk az olaszrizling sokszínűségéről, megismerkedhetünk a régió szőlőfajtáival és az azokból készült borokkal, tanulmányozhatjuk a legtipikusabb borhibákat, és illatminták segítségével kalandozhatunk a borok sokszínű birodalmában.
Az olaszrizling helyzetéről Jásdi István és Fiáth Attila, a natúrborok rejtelmeiről Egly Márk borász tart előadást. Aki viszont a vendégországok italkínálatára kíváncsi, kóstolhat cavákat, szakékat, megismerkedhet a Jerez sherry izgalmas világával – ami talán nincs is olyan távol a mi száraz szamorodninktól.
A kulináris élvezetek mellett flamenco és taiko dobshow, valamint kimonóbemutató is szerepel a programkavalkádban.
A hagyományteremtő rendezvény bónusza, hogy gyermekbarát – a legkisebbeknek külön programokkal készülnek – és környezettudatos, csak lebomló anyagokat használnak az üvegen és a porcelánon kívül a tálaláshoz.
Részletes program és további információ ITT!
Fotó:
facebook
Vas Gergely @Gregory Iron Photography
Vető Gábor