2023.01.27. | Dimitrov Nikoleta
Szabadka, a gyönyörű szerbiai város csak egy ugrás a magyar határtól, így akár egy egynapos túrára is érdemes odalátogatni. Dimitrov Nikoleta éttermet és ételt is ajánl a településen…
Szabadkán gyönyörű szecessziós épületek és izgalmas színházi előadások, fesztiválok várják az utazót. Az események sorából kiemelkedik a Desiré nevű kortárs színházi fesztivál, amely nem csupán a környékbeli városokból, de a környező országokból is sok érdeklődőt vonz. Ilyenkor az egész városban lüktet az élet, és az előadások után megtelnek az éttermek, a burekezők, a kocsmák.
Együnk pljeskavicát!
A vajdasági térség az ízek szempontjából is nagyon izgalmas világ, hiszen errefelé egyszerre érvényesül az ételekben a szerb, a török és a magyar hatás. Sok jóízű étel készül errefelé, de amit semmiképpen sem szabad kihagyni, ha az ember Szabadkán jár, az nem más, mint a pljeskavica. Kiejteni helyesen így kell: pjeszkavica. És nem, ez nem egy sima hamburger. A pljeskavica Szerbia nemzeti étele, de nagyon nagy népszerűségnek örvend a környező balkáni országokban is. Kevert húsból (sertés, marha, bárány) készült húspogácsa, a fűszerezése térségenként különböző. Lepényben vagy tányéron szolgálják fel, zöldségek és szószok kíséretében.
Vacsora a Bates étteremben
Ha házias jellegű, balkáni ízvilágra vágysz, akkor a szabadkai Bates étterem a legjobb választás. A piros-fehér kockás abroszok, a rádióból szivárgó zenék mind segítenek megteremteni a balkáni atmoszférát.
Italnak egy Tamno Nikšićkót (montenegrói sör) választottam. Erős, domináns ízvilágú barna sör, aminek utóízében egyszerre van jelen az édesség és a fanyarság. Hiányoltam viszont a csapolt verzióját, hiszen teljesen más élményt nyújt egy frissen csapolt sör, mint egy üveges.
Az étkezést egy klasszikus ragulevessel kezdtem, ami nagyon jól tud esni a hidegebb napokon. A zöldségek ízletesek voltak benne, kellőképpen átfőttek. Ezt követően pedig punjena pljeskavica sa gljivom, vagyis gombával töltött pljeskavica volt soron, ami a hagyományos pljeskavicának egy felturbózott, modernebb változata. A hús közepesen átsülve, minimálisan fűszerezve, a gomba hozta a formáját, tökéletesen kiegészítette a húst és feldobta a textúráját.
Hozzá fokhagymás sült paprikát kértem, aminél egyszerűbb és finomabb ételt nem ismerek ezen a világon, és ahogy a leves is, ez is tökéletesen illett a hangulatomhoz. Sajnos desszert már nem fért belém, az talán valami könnyedebb főétel mellé dukált volna.
Kinek ajánljuk?
Az étlapon megtalálható néhány klasszikus reggelivariáció, többféle leves, saláta, sültek, hústálak és házias jellegű desszertek is. A vegetáriánus és vegán étrendű emberek viszont nemigen találhatnak kedvükre valót. Nekik a Bates nemrég nyitott gyorséttermét ajánlom – amely az étteremmel szemben található –, ugyanis ott nagyobb hangsúlyt fektetnek a húsmentes ételekre.
Az étterem ár-érték arányban nagyon impozáns. A menüsor 2000 dinárba került, ami nagyjából 7000 Ft-nak felel meg. A teljes élményhez rengeteget ad hozzá a pincérek jófejsége, a kedves kiszolgálás és az, hogy az étlapon minden fel van tüntetve magyar nyelven is.
Megjegyzés: a Freeszfe művészeti kommunikáció szakos hallgatói azt a feladatot kapták, hogy írjanak kritikát egy általuk választott vendéglátóhelyről. Az elkészült cikkeket a Borsmenta folytatásokban közli. Dimitrov Nikoleta írása a sorozat 5. része.
Fotó:
facebook
Dimitrov Nikoleta