Vissza

Be my Valentine

2025.02.26. | Barossné Koós Andrea
Valentin-napra szinte minden vendéglátóhely különleges menüvel készül. Munkatársunk, Barossné Koós Andrea az idén a Cut & Barrelben foglalt asztalt, és nem bánta meg…

 
A Valentin-nap a szerelem és a romantika ünnepe. Az eredete nem teljesen tisztázott, de többféle történet is kapcsolódik hozzá. Az egyik legelterjedtebb szerint az ünnep egy keresztény vértanúhoz, Szent Valentinhoz vezethető vissza, aki a 3. században élt. A legenda úgy tartja, hogy Valentin szembeszállt a római császár, II. Claudius parancsával, ami megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy házasságot kössenek, mivel a császár úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiak jobb katonák. Valentin azonban titokban összeadta a szerelmeseket, ezért bebörtönözték, majd kivégezték. Halála előtt üzenetet küldött egy lánynak, akinek állítólag a hite erejével adta vissza a látását, és a levelet így írta alá: „A te Valentinod”.

Egy másik elmélet szerint a Valentin-nap gyökerei a római Lupercalia ünnephez nyúlnak vissza, amit február közepén tartottak. Ilyenkor az emberek tisztító és termékenységi szertartásokat mutattak be, és sokan hódoltak a szabad szerelemnek is. A keresztény egyház később próbálta „tisztább”, keresztény tradícióval helyettesíteni ezt az ünnepet, így alakult ki a Valentin-nap.



Ezen a jeles napon világszerte számos érdekes szokás él. Japánban a Valentin-napot nemcsak a szerelmesek, hanem az üzleti kapcsolatok és a barátságok ünnepeként is kezelik. A hagyomány szerint február 14-én a nők csokoládét ajándékoznak a férfiaknak, amit a férfiak hetekkel később valami más ajándékkal viszonoznak.

Finnországban és Észtországban február 14-ét inkább a barátság napjakén tartják számon. A barátok üdvözlőlapokat, apró ajándékokat küldenek egymásnak, és együtt töltik az időt, hogy megerősítsék a baráti kötelékeket.

Magyarországon egyértelműen a szerelmesek napjaként gondolnak február 14-ére, és bár még mindig van, aki Amerikából beszivárgott, nemkívánatos ünnepnek tekinti, az elfogadottsága egyre nagyobb. Az éttermek gyorsan felismerték a benne rejlő lehetőségeket, és jobbnál jobb ajánlatokat kínálnak a pároknak egy romantikus este eltöltéséhez. Van, ahol fix menüvel, van, ahol kétórás élményekkel várják a vendégeket, és ötletekből nincs hiány.



Mi úgy döntöttünk, hogy a 2023 nyarán nyitott és 2024-ben Michelin-ajánlást kapott Cut & Barrel egész estés programjába nevezünk be, mert nem akartunk sietni, és ösztönösen éreztük, hogy André Bicalho konyhafőnök és csapata alaposan kitesz majd magáért. A konyha a baszk és a latin-amerikai kulináris hagyományokat ötvözi, és mivel a hely tulajdonosa a Haraszthy Pincészet, az este során az ő boraikat kaptuk a fogások mellé.

Az elsők között léptünk be az impozáns étterembe, ahol elegáns dekoráció és figyelmes személyzet fogadott minket. Asztalunknál apró gesztusok – egy szál vörös rózsa és szívecske alakú csokoládé – tették még különlegesebbé az antrét. A vacsorát üdvözlőitallal kezdtük: a frissítő limonádé és a fűszeres gin-tonik közül választhattunk. Fiatal pincérünk barátságos érdeklődése kellemes volt és cseppet sem tolakodó, ráadásul az italokkal együtt megérkeztek az első üdvözlőfalatok is: kagylótatár, házi sonkaszeletek és különleges, szív alakú májbonbon.



Előételként két kifinomult fogás közül választhattunk: a maracujazselével megbolondított foie gras vagy a céklasalátán tálalt gravlax volt az ajánlat. Mindkét fogás egyedi ízvilágot képviselt, melléjük a 2023-as Chardonnay Prémium és a 2024-es Sauvignon Blanc borokat kínálták. A fiatal évjáratok frissessége és karakteres fajtajegyei tökéletes harmóniát alkottak az ételekkel, emelve a gasztronómiai élményt.



A folytatásban fácánleves következett, amiben a tortellinitésztába töltött hús ízét szarvasgomba emelte ki. Ehhez az Öreghegy Brut pezsgő társult, ami kifejezetten kellemes meglepetésként szolgált. Levesekhez ritkán találni igazán jó italpárt, de vendéglátóink ezt az akadályt is könnyedén vették.



Főételből megint kétfélét ajánlottak: borjú vagy tőkehal közül választhattunk. Mi a borjú mellett döntöttünk, és jól tettük, tökéletesen omlósra készítették. A hús alatt karfiolpüré, mellette pedig hagymából készült „csónakokban” zöldborsókrém pihent. A könnyed fogást egy kellemes pinot noir kísérte, ami remekül harmonizált az ízekkel.



A desszert egy frissítő, joghurtos, gránátalmás, kókuszos mousse volt, a pohárba pedig pinot noir rozé került. A könnyed, üde bor önmagában nagyon szerethető, de az édességhez nem volt tökéletes választás. Viszont gyorsan vigasztalódtunk, mert egy nagyszerű csokoládékrémes tekercs zárta az estét.

 

Az étterem erre az alkalomra speciális koktélválasztékkal készült, sőt szaxofonos élő zene is fokozta a hangulatot. Minden apró részlet hozzájárult ahhoz, hogy egy igazán emlékezetes, romantikus estében lehessen részünk. Nem bántuk meg, hogy Valentin-napi vacsoránk helyszínéül a Cut & Barrelt választottuk.


 
Fotó:
Barossné Koós Andrea

Eszünk

A séf asztalánál I.

2016.01.06. | Szabó Edit
„A legegyszerűbb ízekért is őszintén lehet rajongani” – vallja Gullner Gergő, az InterContinental Budapest séfje, aki tíz hónapja vezeti a szálloda, s vele együtt a Corso étterem konyhá…
Eszünk

A séf asztalánál II.

2016.02.04. | Szabó Edit
„A legegyszerűbb ízekért is őszintén lehet rajongani” – vallja Gullner Gergő, az InterContinental Budapest séfje, aki tíz hónapja vezeti a szálloda, s vele együtt a Corso étterem konyhá…
Főzünk

Krumplirózsa

2017.02.13. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 2.
Egyszerű, látványos, és ráadásul nagyon finom! Varga Anita Valentin-napi borkorcsolyáját akár a kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik. Egy palack jó bor kell még hozzá, és kez…
Főzünk

Rózsakalács

2017.03.06. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 4.
Megszakítva a sós sorozatot, jöjjön most egy édes borkorcsolya a közelgő nőnap alkalmából! Egy meghitt estén, egy csokor illatos vörös rózsa, egy pohár izgalmas, fűszeres turán vagy egy…
Eszünk

Kinyitott a Sophisto terasza!

2023.05.15. | Vargha Márk
A belváros közepén nyílt pezsgőbár lazán kínálja a luxust, és most már a teraszon üldögélve is belekóstolhatunk az osztrigás-pezsgős élmények sokszínűségébe…
Eszünk

Borvacsora a Páskomban

2023.06.01. | Németh Judit
Kényelmes szálláshely, színvonalas kiszolgálás, jó programok, remek ízek – ez vár ránk a lajoskomáromi Páskomban. Németh Judit egy borvacsorán járt, ahol az ételekért Garai Ádám, a boro…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)