Vissza
Be my Valentine
2025.02.26. | Barossné Koós Andrea
Valentin-napra szinte minden vendéglátóhely különleges menüvel készül. Munkatársunk, Barossné Koós Andrea az idén a Cut & Barrelben foglalt asztalt, és nem bánta meg…
A Valentin-nap a szerelem és a romantika ünnepe. Az eredete nem teljesen tisztázott, de többféle történet is kapcsolódik hozzá. Az egyik legelterjedtebb szerint az ünnep egy keresztény vértanúhoz, Szent Valentinhoz vezethető vissza, aki a 3. században élt. A legenda úgy tartja, hogy Valentin szembeszállt a római császár, II. Claudius parancsával, ami megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy házasságot kössenek, mivel a császár úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiak jobb katonák. Valentin azonban titokban összeadta a szerelmeseket, ezért bebörtönözték, majd kivégezték. Halála előtt üzenetet küldött egy lánynak, akinek állítólag a hite erejével adta vissza a látását, és a levelet így írta alá: „A te Valentinod”.Egy másik elmélet szerint a Valentin-nap gyökerei a római Lupercalia ünnephez nyúlnak vissza, amit február közepén tartottak. Ilyenkor az emberek tisztító és termékenységi szertartásokat mutattak be, és sokan hódoltak a szabad szerelemnek is. A keresztény egyház később próbálta „tisztább”, keresztény tradícióval helyettesíteni ezt az ünnepet, így alakult ki a Valentin-nap.

Ezen a jeles napon világszerte számos érdekes szokás él. Japánban a Valentin-napot nemcsak a szerelmesek, hanem az üzleti kapcsolatok és a barátságok ünnepeként is kezelik. A hagyomány szerint február 14-én a nők csokoládét ajándékoznak a férfiaknak, amit a férfiak hetekkel később valami más ajándékkal viszonoznak.
Finnországban és Észtországban február 14-ét inkább a barátság napjakén tartják számon. A barátok üdvözlőlapokat, apró ajándékokat küldenek egymásnak, és együtt töltik az időt, hogy megerősítsék a baráti kötelékeket.
Magyarországon egyértelműen a szerelmesek napjaként gondolnak február 14-ére, és bár még mindig van, aki Amerikából beszivárgott, nemkívánatos ünnepnek tekinti, az elfogadottsága egyre nagyobb. Az éttermek gyorsan felismerték a benne rejlő lehetőségeket, és jobbnál jobb ajánlatokat kínálnak a pároknak egy romantikus este eltöltéséhez. Van, ahol fix menüvel, van, ahol kétórás élményekkel várják a vendégeket, és ötletekből nincs hiány.

Mi úgy döntöttünk, hogy a 2023 nyarán nyitott és 2024-ben Michelin-ajánlást kapott Cut & Barrel egész estés programjába nevezünk be, mert nem akartunk sietni, és ösztönösen éreztük, hogy André Bicalho konyhafőnök és csapata alaposan kitesz majd magáért. A konyha a baszk és a latin-amerikai kulináris hagyományokat ötvözi, és mivel a hely tulajdonosa a Haraszthy Pincészet, az este során az ő boraikat kaptuk a fogások mellé.
Az elsők között léptünk be az impozáns étterembe, ahol elegáns dekoráció és figyelmes személyzet fogadott minket. Asztalunknál apró gesztusok – egy szál vörös rózsa és szívecske alakú csokoládé – tették még különlegesebbé az antrét. A vacsorát üdvözlőitallal kezdtük: a frissítő limonádé és a fűszeres gin-tonik közül választhattunk. Fiatal pincérünk barátságos érdeklődése kellemes volt és cseppet sem tolakodó, ráadásul az italokkal együtt megérkeztek az első üdvözlőfalatok is: kagylótatár, házi sonkaszeletek és különleges, szív alakú májbonbon.

Előételként két kifinomult fogás közül választhattunk: a maracujazselével megbolondított foie gras vagy a céklasalátán tálalt gravlax volt az ajánlat. Mindkét fogás egyedi ízvilágot képviselt, melléjük a 2023-as Chardonnay Prémium és a 2024-es Sauvignon Blanc borokat kínálták. A fiatal évjáratok frissessége és karakteres fajtajegyei tökéletes harmóniát alkottak az ételekkel, emelve a gasztronómiai élményt.

A folytatásban fácánleves következett, amiben a tortellinitésztába töltött hús ízét szarvasgomba emelte ki. Ehhez az Öreghegy Brut pezsgő társult, ami kifejezetten kellemes meglepetésként szolgált. Levesekhez ritkán találni igazán jó italpárt, de vendéglátóink ezt az akadályt is könnyedén vették.

Főételből megint kétfélét ajánlottak: borjú vagy tőkehal közül választhattunk. Mi a borjú mellett döntöttünk, és jól tettük, tökéletesen omlósra készítették. A hús alatt karfiolpüré, mellette pedig hagymából készült „csónakokban” zöldborsókrém pihent. A könnyed fogást egy kellemes pinot noir kísérte, ami remekül harmonizált az ízekkel.

A desszert egy frissítő, joghurtos, gránátalmás, kókuszos mousse volt, a pohárba pedig pinot noir rozé került. A könnyed, üde bor önmagában nagyon szerethető, de az édességhez nem volt tökéletes választás. Viszont gyorsan vigasztalódtunk, mert egy nagyszerű csokoládékrémes tekercs zárta az estét.

Az étterem erre az alkalomra speciális koktélválasztékkal készült, sőt szaxofonos élő zene is fokozta a hangulatot. Minden apró részlet hozzájárult ahhoz, hogy egy igazán emlékezetes, romantikus estében lehessen részünk. Nem bántuk meg, hogy Valentin-napi vacsoránk helyszínéül a Cut & Barrelt választottuk.

Fotó:
Barossné Koós Andrea