2023.10.10. | Szabó Edit
A hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, mégsem eszünk belőle eleget. Ezt az aranydurbincsot könnyű elkészíteni, és mivel sütőben sül, a konyhát sem kell fél napon át szellőztetni utána…
Első pillantásra akár keszegnek vagy kárásznak is gondolhatnánk, a formája ugyanis nagyon emlékeztet ezekre a jól ismert folyami halakra, de az aranydurbincs tengeri hal a javából. Főként a Földközi-tengerben „találkozunk” vele, és ízletes, fehér húsa miatt sokan szeretik. Ha Horvátországban járunk, oradaként keressük az étlapon.
Ma már itthon is könnyű hozzájutni, a nagy áruházláncokban konyhakészen árulják, így nem kell vesződni a pikkelyekkel sem. Nagyon finom grillezve, süthetjük serpenyőben, de még jobb, ha egyszerűen csak betoljuk a forró sütőbe.
Köretként kínálhatunk hozzá friss salátát, de kiváló azzal a tejszínes édesköménnyel is, amelynek a receptjét nemrég tettük közzé.
Hozzávalók:
- fejenként egy hal, egészben, konyhakészen
- halanként 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- vaj a sütőforma kikenéséhez (használhatunk helyette olívaolajat is)
- 1-2 biocitrom
- ½-1 csokor petrezselyem
- só, bors, ízlés szerint
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A halat megmossuk, ha szükséges, a kósza pikkelyeket leszedjük róla. Papírtörlővel megtöröljük, beirdaljuk és alaposan megsózzuk. Ügyeljünk rá, hogy a sóból a belsejébe is jusson. (Ezt a műveletet akár korábban is elvégezhetjük, az se baj, ha a hal egy órát áll besózva.
3. A fokhagymát megtisztítjuk és felszeleteljük, a petrezselymet megmossuk.
4. A sütőformát kikenjük a vajjal (vagy az olívaolajjal). A halakat bedörzsöljük olívaolajjal, egy kis frissen őrölt borssal, majd a tepsibe fektetjük. Dugunk a hasukba néhány szeletet a fokhagymából, egy kis petrezselyemzöldet és egy karika citromot.
5. A tepsit lefedjük, és a halat az előmelegített sütőbe tesszük 25-30 percre. Ha megpuhult, levesszük róla a fedelet, a sütés hőfokát felemeljük 200 fokra, és 5 perc alatt a hal mindkét oldalát ropogósra sütjük. (A megfordításnál legyünk ügyesek, lapátkanállal vagy lapos fakanállal nyúljunk alá, mert ilyenkor már könnyen törik.)
Forrón, ropogósan, tetszés szerinti körettel tálaljuk. Egy pohár hűs fehérbor illik hozzá.