2021.03.11. | Szabó Edit
Ez a banánkenyér teljes kiőrlésű lisztből készül, és vajjal a legfinomabb. A délutáni kávé mellé ajánljuk…
Igaz, hogy 50 percet sül, de az összeállítása gyorsan megy, nem kell sokat bíbelődni vele. Reggelire, vajjal, lekvárral érdemes kipróbálni, de estefelé már egy pohár késői szüretelésű bort is tölthetünk mellé.
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 nagyobb, érett banán
- 12 dkg cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 tojás
- 3 evőkanál joghurt
- 1 deci étolaj
- 2 marék dióbél, durvára vágva
Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
2. Egy nagyobb tálba tesszük a banánt, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, alaposan elkeverjük, majd mehet bele a két tojás és a joghurt is. Összedolgozzuk a pépet, és félretesszük.
3. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, majd a keveréket a banános péphez adjuk és elegyítjük. A sűrű masszához keverjük az olajat, fakanállal jól összedolgozzuk, majd mehet bele a durvára vágott dió is.
4. Egy nagyobb őzgerincformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és egyenletesen eloszlatjuk benne.
5. Az előmelegített sütőben, légkeveréssel 50 perc alatt készre sütjük. 40 perc után tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha szép barnára sült, de a tészta már nem ragad a tűre. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, deszkára tesszük, szeleteljük. Vajat, lekvárt kínálunk mellé.
Borajánlatunk: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Tokaji Szamorodni Selection 2017