Főzünk

Banánkenyér

Banánkenyér című cikk borítóképe
2021. 03. 11. | Szabó Edit
Ez a banánkenyér teljes kiőrlésű lisztből készül, és vajjal a legfinomabb. A délutáni kávé mellé ajánljuk…

Igaz, hogy 50 percet sül, de az összeállítása gyorsan megy, nem kell sokat bíbelődni vele. Reggelire, vajjal, lekvárral érdemes kipróbálni, de estefelé már egy pohár késői szüretelésű bort is tölthetünk mellé.

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 nagyobb, érett banán
  • 12 dkg cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál joghurt
  • 1 deci étolaj
  • 2 marék dióbél, durvára vágva

Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

2. Egy nagyobb tálba tesszük a banánt, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, alaposan elkeverjük, majd mehet bele a két tojás és a joghurt is. Összedolgozzuk a pépet, és félretesszük.

3. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, majd a keveréket a banános péphez adjuk és elegyítjük. A sűrű masszához keverjük az olajat, fakanállal jól összedolgozzuk, majd mehet bele a durvára vágott dió is.

4. Egy nagyobb őzgerincformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és egyenletesen eloszlatjuk benne.

5. Az előmelegített sütőben, légkeveréssel 50 perc alatt készre sütjük. 40 perc után tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha szép barnára sült, de a tészta már nem ragad a tűre. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, deszkára tesszük, szeleteljük. Vajat, lekvárt kínálunk mellé.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Sajttorta mascarponéval című cikk borítóképe

Sajttorta mascarponéval

2021. 03. 01. | Szabó Edit
Az amerikai klasszikus recept az olaszok zseniális krémsajtjával. Lehet, hogy még nem tudsz róla, de ez lesz életed sajttortája…
Főzünk
Bögrés almás sütemény című cikk borítóképe

Bögrés almás sütemény

2021. 02. 16. | Szabó Edit
Világbajnok almás süti – egyszerű, gyors, nagyon finom, és még csak mérleg se kell hozzá…
Főzünk
Sütőtökös pite című cikk borítóképe

Sütőtökös pite

2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Tesztelünk
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Tokaji Szamorodni Selection 2017 című cikk borítóképe

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Tokaji Szamorodni Selection 2017

2020. 03. 22. | Szabó Edit
A Degenfeld birtok 2017-es édes szamorodnijához a bioművelésű Galambos-dűlő adta a sárga muskotályt. Friss, dűlőszelektált biobor készült belőle, inkább késői szüretes, mint szamorodnis hangulatban…
Főzünk
Gyümölcskenyér című cikk borítóképe

Gyümölcskenyér

2020. 01. 20. | Klich Zsuzsa
Aszalt gyümölcsök, roppanó magvak, puha tészta – egy jó gyümölcskenyérben minden benne van, amitől a mogorva téli napokon is jobb lesz a kedvünk…
Főzünk
Püspökkenyér című cikk borítóképe

Püspökkenyér

2016. 03. 21. | Szabó Edit
Püspökkenyeret valamiért leginkább karácsonykor sütünk, pedig ez a nem túláradóan édes, könnyen elkészíthető sütemény bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét...