2020.01.13. | Klich Zsuzsa
Bár az ízvilág kicsit szokatlan annak, aki a tradicionális magyar konyhán nevelkedett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egzotikus lencseétel mindenkit meghódít. Nem kell megvárni vele az új évet, fussunk neki bátran, bármikor!
A vörös lencse rendkívül praktikus, mert gyorsan megfő, ráadásul a B-vitamincsoport számos tagját tartalmazza, és bőséges fehérjeforrás! Tele van rostokkal, sokkal könnyebben emészthető, mint a hagyományos lencse, a borsó vagy a bab. A sonka hozza a hazai ízvilágot, az ananász és a kókusz íze viszont mindent felforgat. Az ízkavalkád meglepő, de nagyon vonzó. A receptet Stahl Judit egyik könyvében találtam, és évek óta készítem. Nála ananászos lencsetál néven fut az étel. Nem szép, de finom!
Hozzávalók:
- 20 dkg vörös lencse
- 2 evőkanál olaj
- 1 lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kókusztejpor
- 2 dl tej
- 2 babérlevél
- 3-4 cm-es gyömbérdarab (lehet egy teáskanálnyi por is)
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 15 dkg ananász
- 20 dkg főtt, füstölt sonka
Elkészítés:
1. Vágjuk apróra a lila hagymát, a fokhagymát, a gyömbért pedig reszeljük le.
2. Vágjuk centis kockákra a sonkát és az ananászt.
3. A lencsét tegyük fel bő vízben főni, kb. 12 perc alatt készül el; ha mindent előkészítettünk, ebbe az időbe épp belefér a többi tennivaló.
4. Az apróra vágott lila hagymát óvatosan megpirítjuk az olajon egy kis fazékban, hozzádobjuk a fokhagymát, a gyömbért és a babérleveleket.
5. Keverjük össze egy külön tálban a kókusztejport a tejjel és a mustárral, öntsük bele a lábosunkba, és ha jól elkevertük, mehet bele a sonka, az ananász és a főtt lencse. (Előtte szűrjük le. Ha valaki hígabban szereti, nem kell teljesen lecsepegtetni.)
6. 2-3 perc alatt forraljuk össze, és már el is készült az édes, picit csípős, kicsit füstölt ízű finomság! A végén, kóstolás után sózzuk, és ha szeretjük, még izgalmasabbá tehetjük egy kis csípős ízzel. Csili vagy cayenne bors egyaránt jól áll neki, de az édesszájúak tehetnek bele egy teáskanálnyi mézet is.
Ha csak egyszer szedünk, négy főnek elegendő…
Borsmenta-tipp 1.: a lencsét és a kókusztejport érdemes a hűtőben tárolni. Így nem kell félnünk a molyoktól, és az alapanyagok is tovább frissek maradnak.
Borsmenta-tipp 2.: kókusztejpor helyett használhatunk konzerv kókusztejet is. Ehhez a recepthez 2,5-3 dl szükséges belőle.
Borajánlatunk: Dobogó Pincészet: Mylitta 2017
Fotó:
Klich Zsuzsa