Főzünk

Gyümölcsös-lekváros kukoricaprósza

Gyümölcsös-lekváros kukoricaprósza című cikk borítóképe
2020. 06. 19. | Pesti Eszter
Nagyanyáink korában kedvelt édesség volt, de mára valahogy elfelejtettük. Pedig a kukoricaprósza nagyon finom, ráadásul a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Mi most tavaszi gyümölcsökkel készítettük el…

A melegebb évszakokban bármilyen idénygyümölcsöt használhatunk hozzá, télvíz idején pedig a korábban eltett lekvárokkal is isteni. A kukoricaprósza gyors és egyszerű sütemény, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók(egy kisebb tepsihez):

200 g kukoricaliszt
2 teáskanál sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor (vagy több, ha valaki édesebben szereti)
1 nagy csipet só
1 kisebb citrom reszelt héja
1,5 dl tej
350 g tejföl
100 g olvasztott vaj

A tetejére:
5-6 evőkanál lekvár
2-3 marék friss gyümölcs

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban csomómentesre keverjük, és a masszát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére kanalazzuk rá a lekvárt, majd szórjuk rá a gyümölcsöt is. A lekvárt érdemes egy kicsit elkeverni a prósza tetején, hogy mindenhova jusson. (Mi most friss eperlekvárt használtunk, de bármilyet választhatunk, mindegyik jó hozzá. Ugyanígy a gyümölcsök is variálhatók, mi most vegyesen daraboltunk rá földiepret és faepret, az utóbbit a fáról szedtük frissen. Ennek az íze kicsit savanykásabb, így ellensúlyozza a lekvár és a szamóca édességét.)

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, tegyük be a tésztát, és 25-30 perc alatt süssük szép sárgára. Nagyon finom, ha a szélein hagyjuk kicsit jobban megpirulni.

Isteni a reggeli kávéhoz, de desszertnek is beválik.

Megjegyzés:a még forró prósza tetejét ízlés szerint megszórhatjuk egy kis porcukorral is, a gyerekek biztosan értékelni fogják.

Fotó:
Pesti Eszter

Főzünk
Gyümölcsös túrókrém című cikk borítóképe

Gyümölcsös túrókrém

2020. 04. 11. |
Ehhez a gyümölcsös túrókrémhez az egzotikus országokból érkező déligyümölcsök mellett a saját fagyasztónkba eltett hazai alapanyagokat is felhasználhatjuk, mielőtt mindenből lesz friss a piacon…
Főzünk
Ízletes nyári vacsora című cikk borítóképe

Ízletes nyári vacsora

2019. 07. 15. |
Zsenge főtt kukorica, friss saláta, zöldfűszerek, könnyű fetasajt – a meleg nyári napokon nem is kívánunk ennél komolyabb vacsorát…
Főzünk
Sütőtökös-almás lepény című cikk borítóképe

Sütőtökös-almás lepény

2018. 10. 31. |
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...
Főzünk
A rózsaszín ötven árnyalata című cikk borítóképe

A rózsaszín ötven árnyalata

2016. 07. 26. |
Fejtettbab-főzelék natúr csirkemellel Tökéletes nyári vacsora, ráadásul kötelező hozzá meginni 1-2 pohár rozébort, csak azzal lehet teljes a színskála.