2020.06.19. | Pesti Eszter
Nagyanyáink korában kedvelt édesség volt, de mára valahogy elfelejtettük. Pedig a kukoricaprósza nagyon finom, ráadásul a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Mi most tavaszi gyümölcsökkel készítettük el…
A melegebb évszakokban bármilyen idénygyümölcsöt használhatunk hozzá, télvíz idején pedig a korábban eltett lekvárokkal is isteni. A kukoricaprósza gyors és egyszerű sütemény, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):
200 g kukoricaliszt
2 teáskanál sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor (vagy több, ha valaki édesebben szereti)
1 nagy csipet só
1 kisebb citrom reszelt héja
1,5 dl tej
350 g tejföl
100 g olvasztott vaj
A tetejére:
5-6 evőkanál lekvár
2-3 marék friss gyümölcs
Elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban csomómentesre keverjük, és a masszát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére kanalazzuk rá a lekvárt, majd szórjuk rá a gyümölcsöt is. A lekvárt érdemes egy kicsit elkeverni a prósza tetején, hogy mindenhova jusson. (Mi most friss eperlekvárt használtunk, de bármilyet választhatunk, mindegyik jó hozzá. Ugyanígy a gyümölcsök is variálhatók, mi most vegyesen daraboltunk rá földiepret és faepret, az utóbbit a fáról szedtük frissen. Ennek az íze kicsit savanykásabb, így ellensúlyozza a lekvár és a szamóca édességét.)
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, tegyük be a tésztát, és 25-30 perc alatt süssük szép sárgára. Nagyon finom, ha a szélein hagyjuk kicsit jobban megpirulni.
Isteni a reggeli kávéhoz, de desszertnek is beválik.
Megjegyzés: a még forró prósza tetejét ízlés szerint megszórhatjuk egy kis porcukorral is, a gyerekek biztosan értékelni fogják.
Egy másik nagy kedvencünk: Túrógombóc szamócadzsemmel
Fotó:
Pesti Eszter