2020.04.11. | Klich Zsuzsa
Ehhez a gyümölcsös túrókrémhez az egzotikus országokból érkező déligyümölcsök mellett a saját fagyasztónkba eltett hazai alapanyagokat is felhasználhatjuk, mielőtt mindenből lesz friss a piacon…
Nem mindig vagyunk gondosak és előrelátók, de azért egy-egy tálkányi friss gyümölcs bekerül nyáron a fagyasztóba, és ilyenkor bizony jó szolgálatot tesz. Az eper nagyon jól fagyasztható, áfonyát lehet kapni frissen, és megesik, hogy az ember egy kis fogyasztásra érett mangóhoz is hozzájut.
A gyömbér nem csupán finom, de rengeteg jótékony hatással is bír. Alkalmas fájdalomcsillapításra, de ajánlják emésztési zavarokra, sőt fogyókúrázóknak is. Teába reszelve vagy akár csak frissen elrágcsálva remek vírusölő!
A mangó messziről érkezik hozzánk, ezért aki igazán környezettudatos, nem is nagyon vásárolja. Mi is csak ritkán engedjük meg magunknak, de néha elcsábulunk, mert nagyon-nagyon finom. Indiában a hatalom és a szerelem szimbóluma, a növényt a nemzet fájának tekintik. Maga a gyümölcs igazi vitaminbomba, található benne A-, C- és E-vitamin, de tartalmaz cinket, káliumot, kalciumot, nátriumot és foszfort is.
Éretlenül szállítják, szállítás közben, illetve otthonunkban, a vásárlás után érik be. Félkeményen vegyük, teljesen puhán már túlérett. Akkor ideális, ha a gyümölcs állaga olyan, mint az őszibaracké.
Ez a túrókrém a világ egyik legegyszerűbb desszertje. Egy hétköznap reggelire is gyorsan elkészíthető, de szépen díszítve luxus ünnepi fogásnak is beillik!
Hozzávalók:
- 5 dkg túró
- 5 dkg friss mangó
- 5 dkg eper (fagyasztott)
- 5 dkg áfonya (vagy más bogyós gyümölcs)
- egy kis marék kandírozott gyömbér
- 2-3 evőkanál almalé
- díszítésnek kókuszvirágcukor vagy barna cukor, néhány szem gránátalma vagy más szemet gyönyörködtető finomság, pl. kandírozott hibiszkusz
1. A mangóból hosszanti irányban levágunk egy vastag szeletet, a lapos mag mellett, négyzethálósan bevagdossuk a héjig, és kikanalazzuk a kockákat a héjból. Ha kifordítjuk, mint egy kalapot, egyszerűen levághatók a kockák.
2. A túrót villával összetörjük, és az almalével fellazítjuk.
A mangót és az epret összeturmixoljuk (ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesíthetjük, de ha elég érett a gyümölcs, nem szükséges).
3. Egy átlátszó kehelybe alulra pakoljuk a gyömbért és az áfonyát, rákanalazzuk a túrót, a tetejére pedig jöhet az epres mangókrém.
Ebből a mennyiségből egy adag krém készül. Édesíthetjük a túrót is, de akkor a gyümölcsöket hagyjuk fanyar ízűre!
Borsmenta-tipp: ezt a desszertet a kandírozott gyömbér enyhe csípőssége és a mangó selymes-édes íze, na meg a tálalás teszi különlegessé. Még izgalmasabbá tehetjük az ízeket, ha az eper és a mangó mellé egy kevés citromfüvet, mentát vagy akár kakukkfüvet is szórunk!
A receptért köszönet Buzási Zoltánnak!
Fotó:
Klich Zsuzsa