2021.09.06. | Virág Orsolya
Nincs ünnepi asztal zserbó nélkül. Klasszikus házi süteményünk receptjét a kékkúti sütőasszonyoktól kaptuk…
A Mindszentkállán megrendezett süteménysütő versenyen holtversenyben a mindszentkállai barack és a kékkúti zserbó végzett az élen. A kékkúti csapat három tagja, Lájer Teréz, Mészárosné Tamara és Kardosné Gyöngyi örömmel osztotta meg velünk a receptet abban a reményben, hogy minél többen kipróbáljuk. Íme:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
A töltelékhez:
- 20 dkg pörkölt, darált dió
- 12 dkg cukor
- 3 zacskó vaníliás cukor
- 20 dkg lekvár
A bevonathoz:
- 4 evőkanál kakaó
- 4 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál tojásfehérje
Elkészítése:
1. A tejet meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk.
2. A töltelékhez a diót összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
3. Ha a tészta megkelt, négy egyenlő részre osztjuk. Az első negyedet lisztes deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Rákenjük a lekvár harmadát, majd mehet rá a cukrozott dió harmada. Jöhet a második tésztalap, azt is kinyújtjuk, a töltelékre fektetjük, megkenjük a lekvár második harmadával, megszórjuk a dió második harmadával, majd befedjük a harmadik tésztalappal. Rákenjük a maradék lekvárt, rászórjuk a maradék cukros diót, és betakarjuk az utolsó kinyújtott tésztalappal.
4. Fogunk egy villát, jó sűrűn megszurkálunk vele a tésztát, 30-60 percre félretesszük pihenni, majd 180 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
5. A kisült tésztát még melegen tálcára tesszük és teljesen kihűtjük.
Borajánlatunk: Pajzos Pincészet: Édes Szamorodni 2014
Fotó:
Borsmenta
-
honlap