2024.03.07. | Nagyillés János
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
A zeller nemcsak kitűnő ízű zöldségünk, hanem számos igen jó élettani hatása is ismert – melyeknek nagy része nyersen fogyasztva érvényesül. Csakhogy nem mindenki rajong a nyers zellerért, ezért most olyan receptet hozok, ami garantáltan nyerszeller-pártivá teszi a főtt zeller híveit is.
A dió, a zeller és a kapor a petrezselyemmel remekül működik együtt – akár önálló fogásként is fogyasztható. A kapor (törökül dereotu) a török konyha kedvelt fűszere, engem meglepett már néhányszor. Életem második legjobb ayranját például egy isztambuli étteremben ittam – megkérdeztem, hogy mivel ízesítették, és hál’ isten elárulták: kaporral és mentával. Elképesztően frissítő így a hűs ayran egy meleg nyári napon. Ezért aztán a török bazárban nem is tíz-tizenöt grammos, hanem kilós kiszerelésben árusítják a gondosan szárított kaprot és mentát.
Hozzávalók:
Az öntethez
- 60-70 dkg görögjoghurt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 púpozott evőkanál szárított vagy 1 csokor friss kapor
- 1 vizespohár dió
- 1 teáskanál só
A reszelt zeller áztatásához
- 1 citrom leve
Elkészítése:
1. Egy nagyobb vagy két közepes zellert meghámozunk és nagy lyukú reszelőn lereszelünk. Annyi vizet teszünk egy tálba, amennyi majd ellepi, belekeverjük egy frissen facsart citrom levét, és beleáztatjuk a reszelt zellert.
2. Míg a zeller ázik, elkészítjük az ízesített joghurtot. Görög joghurtot használunk (egyébként helyettesítettem már sovány tejföllel is, és működött). A joghurtok mennyiség szempontjából nem mind működnek egyformán: a görög joghurtból 60-70 deka egy nagyobb fej zellerhez biztosan kell. A receptek egyike-másika majonézt is tetet hozzá – nekem nem hiányzik belőle. A joghurthoz 2-3 gerezd áttört fokhagymát, egy csokornyi frissen aprított petrezselymet, egy jó evőkanál szárított kaprot (nyáron egy csokor aprítottat), sót és egy pohár késsel aprított diót teszünk. Jól összekeverjük és hozzáadjuk a leszűrt, lecsöpögtett zellert.
3. Alaposan elkeverjük, és már tálalhatjuk is!
Fotó:
Nagyillés János