Főzünk

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası című cikk borítóképe
2024. 03. 07. | Nagyillés János
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…

A zeller nemcsak kitűnő ízű zöldségünk, hanem számos igen jó élettani hatása is ismert – melyeknek nagy része nyersen fogyasztva érvényesül. Csakhogy nem mindenki rajong a nyers zellerért, ezért most olyan receptet hozok, ami garantáltan nyerszeller-pártivá teszi a főtt zeller híveit is.

A dió, a zeller és a kapor a petrezselyemmel remekül működik együtt – akár önálló fogásként is fogyasztható. A kapor (törökül dereotu) a török konyha kedvelt fűszere, engem meglepett már néhányszor. Életem második legjobb ayranját például egy isztambuli étteremben ittam – megkérdeztem, hogy mivel ízesítették, és hál’ isten elárulták: kaporral és mentával. Elképesztően frissítő így a hűs ayran egy meleg nyári napon. Ezért aztán a török bazárban nem is tíz-tizenöt grammos, hanem kilós kiszerelésben árusítják a gondosan szárított kaprot és mentát.

Hozzávalók:

Az öntethez

  • 60-70 dkg görögjoghurt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 púpozott evőkanál szárított vagy 1 csokor friss kapor
  • 1 vizespohár dió
  • 1 teáskanál só

A reszelt zeller áztatásához
  • 1 citrom leve



Elkészítése:

1. Egy nagyobb vagy két közepes zellert meghámozunk és nagy lyukú reszelőn lereszelünk. Annyi vizet teszünk egy tálba, amennyi majd ellepi, belekeverjük egy frissen facsart citrom levét, és beleáztatjuk a reszelt zellert.

2. Míg a zeller ázik, elkészítjük az ízesített joghurtot. Görög joghurtot használunk (egyébként helyettesítettem már sovány tejföllel is, és működött). A joghurtok mennyiség szempontjából nem mind működnek egyformán: a görög joghurtból 60-70 deka egy nagyobb fej zellerhez biztosan kell. A receptek egyike-másika majonézt is tetet hozzá – nekem nem hiányzik belőle. A joghurthoz 2-3 gerezd áttört fokhagymát, egy csokornyi frissen aprított petrezselymet, egy jó evőkanál szárított kaprot (nyáron egy csokor aprítottat), sót és egy pohár késsel aprított diót teszünk. Jól összekeverjük és hozzáadjuk a leszűrt, lecsöpögtett zellert.

3. Alaposan elkeverjük, és már tálalhatjuk is!

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves című cikk borítóképe

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024. 02. 29. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természetesen meg is oszt velünk…
Főzünk
Revani – szirupos sütemény című cikk borítóképe

Revani – szirupos sütemény

2024. 02. 22. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk
Afyon ekmeği – afyoni kenyér című cikk borítóképe

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024. 02. 15. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkészíteni…
Főzünk
Árpatésztás rizspiláf című cikk borítóképe

Árpatésztás rizspiláf

2024. 02. 08. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 11. rész
A tane tane arpa şehriyeli pirinç pilavı – vagyis a pergős, árpatésztás rizspiláf Nagyillés János Török örömök című sorozatának következő receptje. Etimológia és sztori is jár hozzá, szokás szerint…
Főzünk
Havuç tarator – sárgarépás csemege című cikk borítóképe

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024. 02. 02. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…