2024.02.22. | Nagyillés János
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
A revani az oszmán korra visszamenő édesség, a nevét Jereván meghódításával hozzák kapcsolatba. Nagyon egyszerű, mondhatni „megúszós” finomság, a cukorszirupos édességek sorába tartozik. Az elkészítése nagyon egyszerű – csak minden alkotóelem legyen szobahőmérsékletű.
A török receptek „bögre” helyett „vizespohár” mércét használnak, ezért a hozzávalók mennyiségét mi is így adtuk meg.
Hozzávalók:
- 4 tojás (szobahőmérsékleten)
- 1 vizespohár tej (szobahőmérsékleten)
- 1 vizespohár növényi olaj
- 1 vizespohár búzadara
- 1 vizespohár cukor
- 2 vizespohár liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy csipet só
a szirup hozzávalói:
- 1,5 vizespohár cukor
- 2 vizespohár víz
- 1 negyed citrom
a díszítéshez:
- őrölt pisztácia, dió vagy kókuszreszelék
Elkészítése:
1. A szirupos sütemények készítését a sziruppal kezdjük, hogy a felhasználásáig visszahűljön. Ehhez két vizespohár vizet másfél vizespohár kristálycukorral és egy negyed citrommal felfőzünk, majd félretesszük, hogy lehűljön.
2. A 4 tojást habosra keverjük 1 vizespohár kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A sárgáját és a fehérjét nem kell különválasztani. Hozzákeverjük az olajat és a tejet, majd a szilárd összetevőket: a búzadarát, a lisztet és a sütőport. A keveréket megfelelő méretű, olajjal vékonyan átkent tepsibe vagy jénaiba öntjük, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 180 fokon, légkeverés nélkül. Nem tesz jót neki, ha túl vastag: én ezt a vastagságot egy 27×35-ös belméretű tepsiben értem el. A külső réteg tényleg legyen aranybarna, a felületen karamellizálódott cukor íze hozzátartozik a bukéhoz.
3. A sütőből kivéve a tésztát hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd merőkanállal egyenletesen rámerjük a serbetet. Ez az összetevőarány a képen látható adagnál remekül működött. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a szirup kellően átitatta-e a tésztát, egyik sarkát levágva ellenőrizhetjük a belső állagot. 2-3 órát hagyjuk állni szeletelés előtt.
Felvágni ízlés szerinti formában lehet, a szeletek tetejét őrölt pisztáciával, dióval vagy kókuszreszelékkel díszítjük és ízesítjük.
Fotó:
Nagyillés János