Vissza

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024.01.04. | Nagyillés János
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!

A török kenyérféléknek se szeri, se száma. Közülük sok eredeti származási helyére jellemző összetevőket használ, ilyen például a krumplis kenyér vagy a kukoricakenyér. De most valami egyszerűt és nagyszerűt ígértem – ezt törökül virágkenyérnek hívják (çiçek ekmek – ejtsd: csicsek ekmek): kisütve a formája hétszirmú virágra emlékeztet. Láttam már üzletben a Vajdaságban is, ahol kenyérrózsa néven árusítják. Nagyobb társaságnak nagyobb mennyiségben nagyobb tepsiben is készítheted. Kalácsos állagú, igen lágy kenyérfajta.

Olyankor sütöm, amikor mással is kell szöszmötölnöm a konyhában, mert az elkészítés így épül fel időben:

10 perc gyúrás – 40 perc kelesztés – 10 perc formázás – 30 perc újrakelesztés – és kb. 30 perc sütés.

Çiçek ekmek - Török örömök 6. rész  - Nagyillés János sorozata - borsmenta.hu

Hozzávalók
(a pohár két decilitert jelent):
  • 3,5 pohár liszt
  • 1,5 pohár langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 csomag sütőélesztő
  • néhány gyűszűnyi napraforgóolaj
  • szezámmag
  • çörek otu (ejtsd: csörek otu) – Magyarországon Nigella vagy feketekömény néven ismert
Çiçek ekmek - Török örömök 6. rész  - Nagyillés János sorozata - borsmenta.hu

Elkészítése:

1. A tésztát a következőképpen készítjük: a langyos vízbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, hagyjuk, hogy felfusson, majd hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a sót, és az egészet simára dolgozzuk. Ha a gyúrás vége felé a tészta még nem válik el a kezünktől, szórjunk rá egy kis lisztet.

Çiçek ekmek - Török örömök 6. rész  - Nagyillés János sorozata - borsmenta.hu

2. A végén a kész tésztát pár csepp olajjal a kezünkben oly módon dolgozzuk át, hogy a tészta szélét mindig behajtjuk a közepe felé, és az öklünkkel benyomjuk. Ha ez a fázis is kész, a tésztát a tálban letakarjuk, és 40 percig kelesztjük.

3. A megkelt tésztát kissé belisztezett nyújtódeszkán az előbbi, hajtogatós módszerrel újra átdolgozzuk, majd vaskos hurkát formázunk belőle, hogy hosszában kettévágva, majd mindkét részt 4-4 nagyjából egyenlő darabra vágva nyolc kis cipót kapjunk.
 
Çiçek ekmek - Török örömök 6. rész  - Nagyillés János sorozata - borsmenta.hu

4. A cipók szélét a közepe felé hajtva ismét rétegezzük, majd egyesével a sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük a képen látható módon. A virágformában kirakott cipókat letakarva, meleg helyen újabb 30 percig kelesztjük. A kelesztés végére a cipók összeérnek, könnyedén be tudjuk kenni őket egy tojássárgájával, majd megszórjuk szezámmaggal és (ha van) çörek otuval. Az utóbbiból kevesebbet használunk, mert elég intenzív az íze.

Çiçek ekmek - Török örömök 6. rész  - Nagyillés János sorozata - borsmenta.hu

5. Sütéskor egy fémtálkában vizet teszünk a sütő aljába, és 200 fokon, alul-felül melegítő fokozaton aranybarnára sütjük légkeverés nélkül.
 
Egy szép török közmondással zárom első kenyérreceptemet, hogy ne csak a testünket tápláljuk. A törökök azt mondják: ekmek aslanın ağzında – a kenyér az oroszlán szájában van. Így fejezik ki, hogy nehéz munkával kell a mindennapi betevőt megszereznünk. Egy biztos: ha magunk készítjük, legalább ezt a finom kenyérféleséget nem az oroszlán szájából kell kivennünk.

Çiçek ekmek - Török örömök 6. rész  - Nagyillés János sorozata - borsmenta.hu

Megjegyzés: porélesztővel is dolgozhatunk, de azt nem kell felfuttatni a cukros vízben. Egyszerűen csak beleszórjuk a lisztbe a cukorral és a sóval együtt, majd hozzáadjuk a langyos vizet, összekeverjük és dagasztjuk.
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023.11.23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapan…
Főzünk

Sütőtökös gnocchi

2023.12.04. | Klich Zsuzsa
Az olaszok krumplinudlija, a gnocchi mifelénk is egyre divatosabb. Elkészítése nem ördöngösség, de azért rá kell szánni az időt. Ebben a receptben a krumplit sütőtökkel helyettesítettük…
Főzünk

Lencseköfte

2023.11.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vörösle…
Főzünk

Sütlaç – rizspuding

2023.12.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk

Az imám kedvence

2023.12.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk…
Főzünk

Ayva tatlısı – birsdesszert

2023.12.28. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 5. rész
A birsalma mámorító illata betölti a konyhát, amikor ez a csodálatos desszert készül. És hogy mi a titka? Nagyillés János elmeséli…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (8) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (113) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (120) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (275) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (242) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (41) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (10) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)