2023.11.30. | Nagyillés János
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…
Ez a recept jól mutatja, hogy néhány egyszerű összetevőből milyen nagyszerű dolgokat tudnak készíteni a törökök. Összefoglalom zanzásítva: főzz szét egy pohár lencsét, adj hozzá egy pohár aprószemű bulgurt, keverd össze őrölt paprikás, római köményes párolt hagymával és apróra vágott (lehetőleg friss) petrezselyemmel. Ennyi – törökül „bu kadar”.
És ezzel vége is lenne ennek a receptnek, de van hozzá sztori. A vöröslencsés köftét is Figen barátnőmtől loptam. Ő mondja így mindig nevetve: lopom tőle a recepteket. Persze, hogy ellopom, hiszen jók... De azért futottam vele egy kört a neten. Népszerű fogás – tulajdonképpen „meze”, vagyis apró ízelítő, de őszintén szólva nem találtam két egyforma receptet. Sokan paprika- és/vagy paradicsomkrémet (salça, ejtsd: szalcsa – amit egyébként feltétlenül be kell szerezni, ha az ember török boltban jár) is tesznek bele. Amikor már a kétségbeesés határán jártam, beszéltem Figennel. Azt mondta, csináljam úgy, ahogy a nagymamája Adanában. És ez most ilyen lesz.
Borozós, kártyázós esti beszélgetésekhez is kiváló (nagy előnye, hogy nem ropog a fogunk alatt, amikor majszoljuk, így a beszélgetést is halljuk tőle), és napokig gond nélkül eláll a hűtőben, nem muszáj a vendégség napján fáradni vele.
Még valami: a vöröslencse nem puffaszt, teli van fehérjével, vitaminnal és ásványi anyaggal, és kimagaslóan magas a vastartalma.
Jöjjön a recept – most arányokat mondok, és mindenki aszerint csinálja, ahány vendéget vár, a hozzávalókban megadott mennyiség, vagyis az egy pohár (2 dl) vöröslencse négy személyre több mint elegendő.
Hozzávalók:
a lencse főzésekor
- 2 dl vöröslencse
- 2 dl aprószemű bulgur
- 4 dl víz
- 1 fél citrom leve
- só
a pirított hagymához
- 2 fej hagyma
- 2 teáskanál édesnemes paprika
- ízlés szerint őrölt erős paprika
- 1 teáskanál római kömény
- napraforgóolaj
- só
Elkészítése:
1. Egy rész vöröslencsét átmosok, majd megfőzök kétszer annyi vízben egy kis sóval. Ha a lencse megfőtt, lehúzom a tűzről, és hozzákeverem az aprószemű bulgurt. Ez gríz állagú bulgurt jelent, a török boltokban kapható, köftelik bulgur (köftének való bulgur) a neve. Amikor hirtelenjében kifogyok belőle otthon, én a normál bulgurt kávédarálóban gríz állagúra darálom, így is működik. Az egészet lefedve félreteszem – a keverék az egész vizet be fogja szívni. Jó, ha úgy fél órát áll.
2. Míg a lencse fő, SOK vöröshagymát futtatok meg némi sóval napraforgóolajon. A folyamat végén egy löttyintésnyi vízzel, kis lángon, lefedve párolom tovább, hogy a hagyma minél puhább legyen. A végén hozzáadom az édesnemes őrölt paprikát, a római köményt, és ízlés szerint megbolondítom egy kis csípős paprikával is.
3. A párolt hagymát jól összekeverem a főtt lencsével, és vizes kézzel hosszúkás gombócokat formálok belőle.
4. Tálaláskor friss citromlevet csöpögtetek rá, és egy-egy kis salátalevélbe fogva fogyasztom.
Mondhatom, isteni. Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!
Fotó:
Nagyillés János