2022.11.03. | Szabó Edit
Az okrából készült curry egyszerű, gyors, húsmentes és finom. Aki egzotikus ízekre vágyik, készítse el! Köretként bulgurt ajánlunk hozzá...
Az okra nevű zöldséggel a TV Paprika tévécsatorna főszerkesztőjeként találkoztam először, úgy 2005 táján. Egy sorozatban különböző nemzetek konyháját mutattuk be, és egy afrikai testvérpár okraételt készített. A paprikához hasonló, mélyzöld valamiknek csodájára jártunk a stúdióban, és izgatottan vártuk az eredményt. Finom volt, de a nyálkássága miatt nem aratott egyértelmű sikert.
Mivel ma már egyre könnyebben hozzáférhetünk a hazai üzletekben, elhatároztam, hogy mutatunk egy okrás receptet. Magáról a zöldségről sokat nem szeretnék beszélni, aki kíváncsi rá, hogy mi is az okra, olvassa el a colore.hu ide vonatkozó cikkét.
A recept nem bonyolult, és gyors is. Laza fél óra alatt izgalmas, különleges ételt varázsolhatunk az asztalra, amihez remekül illenek a hordóban érlelt magyar fehérborok. Az se baj, ha egy kis maradék cukor kerekíti az élményt.
Hozzávalók 2 személyre:
- 40 dkg okra
- 1 kisebb vöröshagyma, finomra vágva
- 1 csapott evőkanál currypor
- 1 csapott evőkanál őrölt római kömény
- 1 csipetnyi fahéj
- 2 szem csillagánizs
- 2 szem kardamom
- 1-2 szem hosszúbors
- 2 dl kókusztej
- 1 mokkáskanálnyi csilipehely
- 2 evőkanál joghurt
- ½ csokor petrezselyem- vagy korianderzöld
- 1 csésze bulgur
- 2 csésze víz
- 1 csipet só
- ½ csokor petrezselyem- vagy korianderzöld
- 1-2 friss mentaág
Elkészítése:
1. Az okrát megmossuk, felkarikázzuk.
2. A vajat serpenyőben hevítjük, rádobjuk a finomra vágott hagymát, és egy csipetnyi sóval fedő alatt megpároljuk. Amikor üveges, mehet rá a római kömény, a currypor, a csillagánizs, a fahéj, a kardamom, a hosszúbors. Összekeverjük, fél percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott okrát, és azt is pirítjuk egy percig. Vigyázzunk, hogy le ne égjen. Végül hozzáadjuk a kókusztejet, és fedő alatt puhára főzzük.
3. Közben elkészítjük a köretet. A bulgurt főzőedénybe tesszük, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, és fedő nélkül addig főzzük, míg a víz elfogy alóla. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük, és hagyjuk, hogy a maradék nedvességet felszívva megpuhuljon.
4. Ha az okra megpuhult (ez mindössze néhány percig tart), rádobjuk a finomra vágott mentalevelet, és összekeverjük. (Szükség esetén még egy kis kókusztejjel dúsíthatjuk a szaftot.)
5. A finomra vágott petrezselymet vagy korianderzöldet (ez utóbbi jobban illik az ételhez, de nem mindenki szereti) belekeverjük a bulgurba, és már tálalhatunk is.
Alulra halmozzuk a köretet, ráadagoljuk a curryt, és a tetejére teszünk egy kiskanálnyi joghurtot, hogy a csípős ízeket enyhítse. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Borajánlatunk: Somló Kincse Kézműves Kispince: Kéknyelű 2017