2021.01.07. | Molnár Andor
Molnár Andor kelkáposztába göngyölt sertéshúsa nem csupán látványos, hanem egészséges és finom is. Érdemes kipróbálni!
Hiába hívogat üde zöld leveleivel a téli szürkeségben, kelkáposzta bizony elég ritkán kerül a kosarunkba a piacon. Pedig egy kis fantáziával nagyon jól színesítheti az étrendünket, nem csak főzelékből és frankfurti levesből áll ám a világ! Ráadásul a kel sokkal könnyebben emészthető, mint a fejes káposzta, erősíti a csontokat, ismert a gyulladáscsökkentő hatása, és diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Molnár Andor ezúttal sertéshúst göngyölt a levelekbe. Íme a recept.
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 500 g darált sertéshús
- 200 g árpagyöngy (gersli)
- ízlés szerint: currypor, római kömény, kakukkfű, bazsalikom,
- oregánó, majoránna, só, egyéb fűszerek, pl. Cayenne-bors, csilipehely
- tejföl, crème fraîche vagy magas zsírtartalmú joghurt a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Egy nagyobb fazékban néhány ujjnyi vizet forralunk, és pár percre beletesszük a fej kelkáposztát, majd kiemeljük és – lehetőleg sérülésmentesen – leveleire szedjük.
2. Amíg a levelek hűlnek, összekeverjük a húst az árpagyönggyel és a fűszerekkel, aztán elkészítjük a töltött leveleket: a húskeverékből nagyobb evőkanálnyi adagot halmozunk egy káposztalevélre, majd a levelet a töltött káposztához hasonló módon (háromnegyedig áthajtva, két oldala behajtva, felgöngyölve) összetekerjük. (Ehhez praktikus inkább a káposzta belső, zsengébb leveleit használni.) A műveletet addig ismételjük, míg a húsunk el nem fogy.
3. A fazék alját kibéleljük a maradék káposztalevelekkel (ide kerülhetnek a külső, zöldebb, erősebb levelek), majd ezekre pakoljuk a töltelékeket – mennyiségtől függően akár több rétegben is. Ha még maradt megtöltetlen káposztalevél, azt nyugodtan halmozzuk a tetejére.
4. Engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön főzzük készre. A főzési idő a levelek állagától és jellegétől függ.
Tálalás:
A töltetlenül maradt levelekből a tányérra teszünk egyet-kettőt, ráhelyezzük a töltelékeket, és tejföllel, crème fraîche-sel, vagy magas zsírtartalmú joghurttal – amelyeket ízlés szerint akár ízesíthetünk is – tálaljuk.
Borajánlatunk: Somlói Apátsági Pince: Furmint 2017
Fotó:
Molnár Andor