2020.11.26. | Molnár Andor
Ez a márványos kuglóf a békebeli vasárnapi uzsonnák hangulatát idézi. Igaz, hogy dagasztani és keleszteni kell, de fussunk neki bátran, érdemes!
Az ünnepek közeledtével az ember mindig egy kicsit több időt tölt a konyhában. Ha kint futkosnak a mínuszok, bent jólesik a tűzhely melege, és szeretteink is örülnek a kényeztetésnek. Ez a kuglóf ajándéknak is tökéletes, főleg ha még egy kis üvegnyi saját készítésű lekvárt is csomagolunk mellé.
Hozzávalók:
- 500 g búzaliszt (BL 55)
- 1 citrom reszelt héja
- 22 g élesztő (friss)
- 1 tojássárgája
- 10 g vaníliás cukor (Bourbon)
- 80 g porcukor
- 60 g vaj (olvasztott)
- 280 ml 2,8%-os tej
- 20 g mazsola
- 10 g kakaópor
- 1 csipet só
Elkészítés :
1. Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson.
2. Addig egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a csipet sót.
3. Ha az élesztő felfutott, öntsük a tejes keveréket a lisztre, és kb. 5 percen át dagasszuk a tésztát. Ha elkészült a tészta, vágjuk félbe, és tegyük két külön tálba.
4. A két fél adag tészta közepébe nyomjunk mélyedést, és az egyikbe szórjuk bele a mazsolát, a másikba a kakaóport. Mindkettőt gyúrjuk át alaposan.
5. Takarjuk le a tésztákat, és szobahőmérsékletű helyen pihentessük őket addig, míg a duplájukra nem kelnek, kb. egy óra alatt.
6. Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük a kivajazott, lisztezett kuglófformába.
7. Most ismét kelesszük a formában a tésztát addig, míg duplájára kel – szobahőmérsékleten egy újabb óra.
8. Ha megkelt, tegyük a 200 ºC-ra előmelegített sütőbe – légkeverés nélkül –, és a 30-35 perces sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 180 ºC-ra. A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni.
9. Ha a kuglóf teljesen kihűlt, vegyük le a formát, és ízlés szerint csokoládéval, fondant-nal, cukorgyöngyökkel vagy egyszerűen csak porcukorral díszítsük.
Megjegyzés: kakaó vagy kávé mellé házi készítésű lekvárokkal is kínálhatjuk.
Borajánlatunk: Palkó Borok: Jégcsepp Jégbor 2018
Fotó:
Molnár Andor