2020.11.13. | Kriston Orsi
Sütihorror Halloween után. A céklás brownie óriási találmány! Kicsit könnyebb, mint a hagyományos társai, de az íze izgalmasabb, és még borok mellé is kínálható…
A kert nagy áldás, de akinek van, az ismeri az őszi betakarítással járó feldolgozási kényszert, ami nálunk óriási céklák formájában jelentkezett a konyhában ezen a héten. Évek óta azt a taktikát követem velük, hogy megsütök egy nagyobb adagot (fóliába csomagolva 1-1,5 órát töltenek a sütőben) majd kihűlve, felkockázva kerülhetnek krémbe, salátába – és most először brownie-ba is.
A natúr sült céklának finom, földes, édeskés, picit mégis savas íze van, és remekül illik a csokoládéhoz. A brownie sosem lehet igazán diétás, viszont ebbe a céklás változatba kevesebb vaj kerül, kicsit más lesz az állaga is, ugyanakkor izgalmasabb az íze, kevésbé az édességről szól, így talán kis szerencsével még bor mellé is párosítható.
Mint minden süteménynek, a brownie-nak is az a titka, hogy minél jobb alapanyagból készüljön, így érdemes igazi holland kakaót, finom étcsokoládét, igazi vaníliakivonatot használni hozzá. A cukor egy részét például dark muscovado melaszos cukorral helyettesítettem, és az alapreceptet még kiegészítettem egy-egy marék csokicseppel és szeletelt mandulával, a tetejére pedig 150 g vegyes bogyós gyümölcs került.
Hozzávalók:
- 400 g fóliában sült, kihűlt cékla
- 100 g puha vaj
- 250 g barna cukor (1/3-át melaszos cukorra cseréltem)
- 200 g 70%-os étcsoki gőz felett megolvasztva
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 kezeletlen narancs héja és ½ narancs leve
- 3 tojás
Száraz hozzávalók:
- 100 g liszt (mandula- vagy zabliszttel helyettesíthető)
- ½ teáskanál sütőpor
- 20 g jó minőségű kakaópor
- ½ teáskanál gyömbérpor és mézesfűszer-keverék
Amivel kiegészítettem:
- 1 marék csokicsepp
- 1 marék szeletelt mandula
- 150 g fagyasztott erdei gyümölcs felolvasztva (a tetejére)
Elkészítése:
1. A céklát még előző este sütöttem puhára alufóliába csomagolva 200 fokon, 1,5 óra alatt a sütőben, és hagytam is ott kihűlni. Ha már tudjuk, hogy brownie-ba kerül, érdemes előző este elővenni a vajat is hozzá, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
2. A tészta összeállítását a céklapucolással kezdem – kesztyűben, kötényben, a mosogató felett, mert minden, de minden azonnal célkavörös lesz –, majd a megtisztított céklát egy mély edénybe belekockázom, és botmixerrel krémesre pürésítem.
3. Innen már nagyon egyszerű a tészta összeállítása: a céklapüréhez adom a narancshéjat és ‑levet, a vajat és a cukrot, a robotgép tésztakeverőjével elkezdem elegyíteni, hozzáadagolom az olvasztott csokoládét, a tojásokat, a vaníliakivonatot, majd az összekevert száraz hozzávalókat. Nem kell túlkeverni.
4. A kész tésztába beleforgatom a mandulaszeleteket és a csokicseppeket, sütőpapírral bélelt tepsibe simítom, rászórom a gyümölcsöket.
5. 30-35 perc alatt sül készre 180 fokos sütőben.
Tepsiben érdemes kihűteni szeletelés előtt.
Csodásan horrorisztikus sötétlila árnyalatúra sül, de sajnos nem lesz olyan látványos bíborszínű, mint mikor a sütőbe kerül. Érdemes lenne akár gyümölcsös öntettel, akár egy kis narancsos sajtkrémmel tovább folytatni a kísérletezést.
Megjegyzés: az eredeti recept a Tücsökbogár blogról származik, de ott sajnos már nem elérhető.
Fotó:
Kriston Orsi