2020.12.03. | Molnár Andor
Ez a mexikóinak tartott klasszikus valójában Texasból indult hódító útjára, de ma már szinte mindenhol készítik. Íme egy biztos recept Molnár Andortól…
A chili con carne valójában nem csilis bab. A kifejezés szó szerint csilis húst jelent, és az étel eredetileg valóban ennyi volt: szaftos hús méregerősen, tortillával tálalva. Hogy a bab mikor került bele, nehéz lenne megmondani, de a chili con carne ma már elképzelhetetlen nélküle.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 500 g darált marhahús
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál oregánó
- 1 evőkanál füstölt paprika
- ½ teáskanál Cayenne-bors
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 400 g paradicsom
- 100 ml marhaalaplé
- 100 g vörös bab
- só, bors
Elkészítése:
1. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük az apróra vágott hagymát, és 2-3 percig dinszteljük. Akkor jöhet hozzá az apróra vágott fokhagyma, összeforgatjuk, hagyjuk kicsit dinsztelődni, majd adjuk hozzá a marhahúst, és alaposan barnítsuk meg.
2. Szórjuk bele a római köményt, az oregánót, a paprikát, a Cayenne-borsot. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és folyamatosan kevergetve főzzük 2-3 percig. Ekkor mehet bele a paradicsom, majd az alaplé és a bab.
3. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig főzzük, amíg a bab megpuhul.
Tortillával tálaljuk.
Megjegyzés: aki szereti, egy kis főtt kukoricát is adhat az étel mellé, ahogyan a képen látható.
Borajánlatunk: Wassmann Pince: Cabernet Franc 2015
Fotó:
Molnár Andor