2023.10.31. | Szabó Edit
Ez az édesköményes fogás halakhoz és csirkés ételekhez ideális köret, de akár főételnek is beillik. Az íze különleges, az illata fenséges…
Már az ókori egyiptomiak is… Bizony! Már ők is ismerték az édesköményt, akárcsak az indiaiak és a kínaiak. Gazdaságos, hiszen gumóját, levelét és magját egyaránt jól tudjuk használni a konyhában, ráadásul számos jótékony hatása van. A mag segíti az emésztést és megakadályozza a kellemetlen puffadást, a gumó pedig rengeteg ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Találunk benne magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, mangánt, valamint A-, B- és C-vitamint is.
Csodálatos, jellegzetesen ánizsos illatát az ánizsaldehid adja, de bizony van, aki éppen emiatt nem szereti. Az édeskömény legalább annyira megosztó, mint a friss koriander, ezért ha vendégeknek készítenénk, tanácsos előbb kideríteni, hogy a meghívottak hogyan viszonyulnak hozzá.
Az édeskömény gumójából készült krémleves receptjét már megmutattuk a Borsmenta olvasóinak, most pedig egy finom köretet készítettünk belőle, ami halakhoz és csirkehúsos ételekhez illik legjobban, de akár egy jó ebéd is lehet belőle.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes édesköménygumó, a levelével együtt
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma, áttörve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 zöldhagyma, karikára vágva, a zöld részével együtt
- ½ dl főzőtejszín
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. Az édesköménygumókat megmossuk, a kaporra emlékeztető leveleket levágjuk és félretesszük, a többi részét – a nem fás szárral együtt – 2-3 mm-es karikára vágjuk.
2. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, és dinsztelni kezdjük rajta az édesköménykarikákat.
3. Közben időnként keverjük meg, nehogy leégjen. 2-3 perc múlva dobjunk rá egy kis sót, adjuk hozzá az áttört fokhagymát és a felkarikázott hagymát, keverjük össze, és lefedve dinszteljük tovább.
4. Ha már minden összetevő puhulni kezd, mehet hozzá a tejszín. Azzal is összeforgatjuk, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, és már készen is vagyunk. Az a jó, ha a tejszínt teljesen beszívja a zöldség, és az étel egy kicsit szottyos, de leve nincs.
Melegen, frissen őrölt borssal, az édeskömény leveleivel díszítve tálaljuk.
Mi a sütőben sült aranydurbincs mellé kínáltuk, és egy pohár hárslevelűt töltöttünk hozzá.