2021.12.13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…
Ehhez a recepthez kaliforniai, kápia vagy pritaminpaprika egyaránt használható, de lehet akár vegyesen is.
Ha a paprikát szabad tűzön, parázson sütjük, az íze kicsit füstösebb lesz, ami kifejezetten izgalmassá teszi a levest, de ha egyszerűen csak betoljuk a sütőbe, akkor is nagyon finom lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
- 4-5 db paprika
- 1,2 liter húsleves
- 1 dl tejszín
- ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
- ½ csokor kapor, finomra vágva
- só, bors, csili, ízlés szerint
- 4 dkg juhtúró (opcionális)
Elkészítése:
1. A paprikákat megmossuk, tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. (20 perc eltelte után érdemes őket megfordítani.)
2. Ha a paprikák megsültek, csomagoljuk őket papírtörlőbe, majd tegyük egy nejlonzacskóba, és abban hagyjuk kihűlni. Így sokkal könnyebben le tudjuk húzni a héjat.
3. A kihűlt paprikákból távolítsuk el a szárral együtt a magházat, majd akkurátusan húzzuk le a héjat. Ha jól megsült, nem lesz nehéz dolgunk. (Fogjuk fel a levét – nem lesz sok –, szűrjük át, hogy mag ne kerüljön bele, és ezt is adjuk majd a leveshez.)
4. A meghámozott paprikákat vágjuk 4-6 egyenlő részre
5. A húslevest melegítsük fel, tegyük bele a feldarabolt paprikát, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, majd turmixoljuk simára.
6. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a tejszínt, a kaprot és a petrezselymet, hagyjuk, hogy felforrjon, és már el is készült.
Forrón vagy hidegen tálaljuk, ahogy éppen jólesik, és levesbetétként adjunk hozzá csipetnyi juhtúródarabkákat. Füstölt pirospaprikával is megszórhatjuk kissé a tetejét, nagyon jól állt neki.
Borsmenta-tipp 1.: ha lehúzzuk a héját, a paprika nagyon jól fagyasztható. Érdemes szezonban bevásárolni belőle, megsütni, meghámozni, és négybe vágva, kis tálkákba téve lefagyasztani egy-egy adagnyit. Télen csak előkapjuk a fagyasztóból, és tényleg pillanatok alatt az asztalra varázsolhatjuk a nyár ízeit. A fagyasztott változatból saláta, krém és leves egyaránt készülhet.
Borsmenta-tipp 2.: ha a levest túl hígnak találjuk, egy főtt krumplit beleturmixolva sűrűbbé tehetjük.
Borsmenta-tipp 3.: a leves más ízesítéssel is készülhet. Egy kis római köménnyel, kardamommal, curryvel, csilivel és friss korianderrel megbolondítva is nagyon finom.
Maradékhasznosítási ötlet: ha sztrapacskát főzünk, érdemes leszűrni és kisebb adagokban lefagyasztani a tészta főzővizét; a benne lévő keményítő miatt ez a lé ugyanis remekül felhasználható krémlevesek sűrítéséhez.