2020.05.25. | Szabó Edit
Hogy a friss zöldségek vagy a galuska miatt, meg nem mondjuk, de ez a spárgaleves verhetetlen. Pillanatok alatt elkészül, és szinte azonnal el is fogy…
Az igen praktikus krémlevessel szemben ez a tavaszi változat csak friss spárgából készíthető, így kizárólag szezonban főzhetjük, de akkor szinte naponta. Gyors, egyszerű és megunhatatlan.
Hozzávalók:
- 1 csokor zöldspárga
- 1 csokor petrezselyem
- 2 szál fehérrépa
- 3 szál sárgarépa
- 1 csapott kávéskanál cukor (elhagyható)
- 2 dkg vaj
- 1,5 dl húsleves (kockából is készülhet)
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 3 púpozott evőkanál liszt
Elkészítése:
1. A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a petrezselymet gorombára vágjuk.
2. A spárgát megmossuk, eltörjük, ahol hagyja magát. Az alsó, fásabb részét másfél liter vízzel és egy leveskockával feltesszük főni (ha van húslevesünk, abban főzzük), a rügyeket levágjuk és félretesszük, a középső részt pedig 1 cm-es darabokra szeleteljük.
3. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zöldségeket, dobunk rá egy kis sót, hogy levet eresszen, és félpuhára pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a spárgát, összeforgatjuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit együtt párolódjanak a vajban. Ha már kezd puhulni a spárga is, ráöntjük a spárgavégekből főzött másfél liternyi alaplevet, belekeverjük a cukrot, és megfőzzük.
4. Amíg a leves fő, felütjük a tojást, rádobjuk a csipetnyi sót, rákanalazzuk a lisztet, és összekeverjük. Sűrű nokedlitésztát kapunk.
5. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levesbe szaggatjuk a nokedlit. Nyugodtan lehet kiskanállal, nem baj, ha egy kicsit nagyobbak, és az sem, ha nem egyformák. Ez a kézzel készült galuska bája.
6. Ha beleszaggattuk a nokedlit, rádobjuk a petrezselymet, hozzáadjuk a spárgacsúcsokat, még egy-két percig főzzük, és ha a nokedlik feljöttek a víz felszínére, el is készült a leves.
Forrón tálaljuk, nem kell hozzá semmi. Ínyencek azért egy-két karika csípős paprikát vághatnak bele.