2019.05.08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…
Imádjuk a karalábét. Zsenge korában, karikára vágva, pici sóval meghintve az egyik legfinomabb csemege, de jöhet töltve, főzelékként, levesként, szinte bárhogyan. Vitamin- és ásványianyag-bomba, rengeteg benne a rost, segíti az emésztést, óvja a szívet, és még a látást is élesebbé teszi, de az a legjobb benne, hogy nagyon finom. Nálunk ez a leves az egyik tavaszi sláger.
Hozzávalók:
- 1 közepes karalábé
- 1 nagyjából ugyanakkora burgonya
- 3 dkg vaj
- 4 dl víz vagy ugyanennyi húsleves
- néhány tekerésnyi bors – ebben a levesben nincs, mert a főkóstoló (Csilla lányom) nem szereti
- 4 dl tej
- 1 csokor petrezselyem
- 1 púpos teáskanál liszt (elhagyható)
- 1 kávéskanál cukor
- 1 púpos teáskanál ételízesítő keverék (ha húslevessel főzünk, akkor elhagyható)
- só ízlés szerint
Elkészítés:
1. A karalábét hámozás után vágjuk kb. 1x1 cm-es kockákra, a krumplit nagyjából két-háromszor ekkorákra.
2. Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, ebben forgassuk néhány percig a zöldségeket. Csak párolódjon, ne kezdjen el sülni!
3. Öntsük rá a húslevest – vagy a vizet, amibe beleszórjuk az ételízesítőt –, a borsot és a felaprított petrezselyem felét.
4. Fedjük le, főzzük kis lángon 8-10 percig.
5. Ezalatt a lisztet (lehet teljes kiőrlésű, de akár ki is hagyható) keverjük el a tejjel.
6. Apránként öntsük a leveshez a lisztes tejet, főzzük még egy-két percig. Vigyázat! A tejjel könnyen felhabzik és kifut!
7. Tálalás előtt szórjuk bele a maradék petrezselymet, és állítsuk be az ízeket kicsi cukorral, akár még sóval, borssal.
Tálaláskor szórhatunk rá még petrezselymet, abból sosem elég!
Borsmenta-tipp: ha édesség a következő fogás, szaggassunk bele nokedlit, úgy tartalmasabb lesz. Krumpli nélkül, két karalábéból is nagyszerű!
Fotó:
Klich Zsuzsa