2022.07.12. | Szabó Edit
A vietnami tavaszi tekercs elkészítése nem egyszerű, nem gyors, ráadásul olajban sül, viszont a világ egyik legfinomabb étele. Szívből ajánljuk mindenkinek. Íme a recept…
Figyelem! Ennek az ételnek a friss koriander a lelke, és tudom, hogy a friss koriander nagyon megosztó. Aki szereti, rajong érte, viszont van, aki a szagát se bírja. Helyettesíthető petrezselyemmel, de az persze egészen más.
Ezt a fogást nem lehet pikk-pakk elkészíteni, csak akkor fussunk neki, ha rá tudjuk szánni az időt. Viszont jó hír, hogy a tekercsek nagyon jól bírják a fagyasztást, így érdemes egyszerre többet is elkészíteni, és csak annyit kisütni, amennyit megeszünk. A többi jó lesz későbbre.
Meglehet, hogy a recept nem autentikus, viszont az íze nagyon hiteles. Nem Vietnamból hoztam, egy barátnőmtől tanultam. Ezt csak azért mondtam el, hogy senki ne lepődjön meg: például nem teszek a töltelékbe rizstésztát és garnélát.
A kis tekercseket friss salátalevélbe csomagolva, a szószba mártogatva, kézzel kell enni. Tökéletesen illik hozzá egy késői szüretelésű édes fehérbor, jól behűtve.
Hozzávalók:
A szószhoz:
- 1 dl víz
- 2-3 evőkanál szójaszósz
- 1-2 lime leve
- 1 evőkanál cukor
- 1-2 gerezd fokhagyma, zúzva
- egy kis darabka gyömbér (2 cm), felaprítva vagy reszelve
- csilipaprika, ízlés szerint
- A mennyiségeket aszerint válasszuk meg, hogy mennyire szeretjük a karakteres ízeket. Ennél a szósznál nem baj, ha markánsak az aromák.
A tekercsekhez:
- 1 csomag kerek rizspapír (ázsiai boltokban kapható)
- 40 dkg darált sertéshús (vagy csirke, vagy marha, de lehet vegyesen is)
- 3-4 szál zsenge újhagyma, finomra vágva
- 1 nagy csokor friss koriander
- néhány mentalevél, durvára vágva (elhagyható)
- 1 sárgarépa, fele metéltre vágva, fele reszelve
- 1 kisebb jégcsapretek, metéltre vágva (elhagyható)
- 1 fej jégsaláta, leveleire szedve, megmosva, megszárítva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál szójaszósz vagy halszósz
- só, bors, ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
1. Kezdjük a szósszal! A hozzávalókat összekeverjük, majd félretesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Második lépésként a tölteléket állítjuk össze. A darált húst, a finomra vágott újhagymát, a reszelt sárgarépát, a zúzott fokhagymát alaposan összedolgozzuk a szójaszósszal, a cukorral, a sóval és a borssal.
2. Most jön a java. Egy tiszta konyharuhát vízbe mártunk, kicsavarjuk, és a munkalapra terítjük. Egy akkora edényben, hogy a rizspapírkorongok beleférjenek, vizet melegítünk. Amikor forró, levesszük a tűzről, és az első korongot belemártjuk néhány (6-8) másodpercre, majd kiterítjük a nedves konyharuhára, és hagyjuk, hogy nagyjából fél perc alatt teljesen megpuhuljon. Akkor jó, ha áttetsző, és sehol sem kemény, jól lehet hajtogatni.
3. A tésztakorong alsó harmadába teszünk egy bő evőkanálnyi tölteléket, majd a tészta két oldalát ráhajtjuk, és végül alulról fölfelé föltekerjük az egészet. Tekerés közben a tölteléket egy kicsit elegyengetjük benne. Ha kész, jöhet a következő. Így folytatjuk a munkát, amíg a töltelékünk el nem fogy. Nem baj, ha eleinte nem megy minden simán, a végére belejövünk! A kis tekercseket rakjuk egymás mellé, de úgy, hogy ne érjenek össze, mert nagyon ragadósak.
4. Egy serpenyőben olajat melegítünk, és a tekercseket 4-5 perc alatt ropogósra sütjük benne.
5. Fogunk egy salátalevelet, bőven megszórjuk korianderrel, mentalevéllel, újhagymával, belecsomagoljuk a tekercset, és a szószba mártogatva szép nyugodtan megesszük. Közben néha belekortyolunk a késői szüretelésű borunkba, és élvezzük az ízeket.
Megjegyzés: én úgy szoktam, hogy a salátalevélre a koriander és a menta mellé még teszek néhány pálcikányi metélt sárgarépát és jégcsapretket, valamint az újhagyma szárát, és így csomagolom bele a tekercset. A harsogó zöldektől az íz még üdébb, még frissítőbb lesz.
Borajánlatunk: SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017