2020.06.20. | Szabó Edit
Ezt az ismerős, mégis különleges ízvilágú kápiakrémet tálalhatjuk húsok mellé, de tunkolhatunk bele pitát, sajtot, zöldségeket is…
A friss koriander nagyon megosztó fűszer. Van, aki él-hal érte, és van, aki távolabb megy, ha megérzi az illatát. A közel-keleti, ázsiai konyha elképzelhetetlen nélküle, de mi inkább a növény magját használjuk, a zöldjét a kivételes ételekhez tartogatjuk. Nos, ez a kápiakrém éppen ilyen. A különlegességét tovább fokozza, hogy a koriander mellett római köménnyel is fűszerezzük, ami leginkább az indiai, közép-amerikai konyhákban gyakori vendég.
A krém a kissé füstös ízvilága miatt remek kísérője a különböző fasírtoknak, de egy sült csirkemellel is jó párost alkot. Könnyű nyári vacsora lehet, ha friss sajtot, pitát vagy más hasonló lepénykenyeret, retket, spárgát kínálunk mellé.
Hozzávalók:
- 4 kápia paprika
- 1 kisebb csokor korianderzöld
- 1 kávéskanál római kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanálnyi citromlé
- 1/2 marék dióbél
- 1 evőkanál cukor (elhagyható)
- só, bors, ízlés szerint
- a díszítéshez korianderzöld, ehető virágok (elhagyható)
Elkészítése:
1. A paprikákat megmossuk, tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk megsüljön. Akkor jó, ha a héj sötét, szinte fekete.
2. A megsült paprikákat tálba tesszük, és fél órára fóliával letakarjuk. Ha gőzben áll, könnyebb megtisztítani.
3. A gőzből kivéve a paprikák magházát a száruknál fogva kihúzzuk, majd a héját is eltávolítjuk.
4. A koriandert és a dióbelet durvára vágjuk, a fokhagymát áttörjük.
5. A paprika húsát az olajjal, a római köménnyel, a fokhagymával, a korianderzölddel és a többi hozzávalóval finomra mixeljük.
Melegen vagy hidegen egyaránt tálalhatjuk.