2020.06.16. | Szabó Edit
Ha sűrűbb, remek szendvicskrém, ha lazább, isteni mártogatós! Ez a tojásos étel szuperfinom, szuperegészséges, és minden évszakban tökéletes vendégváró fogás. Még a pezsgő mellé is kínálhatjuk…
Köztudomású, hogy a tojás szuperélelmiszernek tekinthető, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. Mi most mártogatóst készítettünk belőle, de ha tejföl helyett egy-két deka puha vajat keverünk hozzá, akkor kenyérre kenve is nyugodtan kínálhatjuk. Egy pici friss petrezselyemmel vagy zöldségcsírával megszórva rendkívül esztétikus és nagyon-nagyon finom.
Mártogatós készülhet belőle télen-nyáron, hiszen sárgarépával vagy céklával éppúgy kínálhatjuk, mint friss karalábéval, zsenge uborkával, paprikával, zöldhagymával vagy retekkel.
Hozzávalók:
- 4 tojás, keményre főzve
- 1 kisebb fej hagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 evőkanál majonéz
- 3 evőkanál tejföl
- 1 kiskanálnyi citromlé
- ½ biocitrom reszelt héja
- ½ csokor petrezselyem
- 1-2 kakukkfűág
- 6-8 mentalevél
- 6-8 bazsalikomlevél
- só, bors, ízlés szerint
- a díszítéshez petrezselyem, ehető virágok (elhagyható)
- a tálaláshoz idényzöldségek: retek, karalábé, paprika, spárga, zöldhagyma, uborka, sárgarépa, cékla
Elkészítése:
A hozzávalókat aprítógépben összedolgozzuk, vagy összekeverjük az alábbi módon: a tojásokat lereszeljük, a fűszernövényeket finomra vágjuk, és szép lassan mindent alaposan összedolgozunk.
Tálaláskor a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, tetszés szerinti formára vágjuk, és a krém mellé kínáljuk.