Főzünk

Édeskömény-krémleves

Édeskömény-krémleves című cikk borítóképe
2021. 12. 20. | Klich Zsuzsa
Illatos, lágy és különleges. Aki szereti az ánizst, ezért a levesért rajongani fog. Elkészíteni könnyű, sem gyakorlatot, sem szakértelmet nem igényel…

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik. Őshazája a mediterrán térség, hozzánk is római közvetítéssel került, de már a világon mindenhol megtalálható. A gumóját, a kaporhoz hasonló levelét és a magját egyaránt fogyasztjuk. Csodálatos, kámforos illatát az ánizsaldehid adja, és emiatt nagyon megosztó is. Van, aki rajong érte, van, aki soha meg nem kóstolná.

Görcsoldó, emésztést segítő hatásai miatt a kisbabák teájába is bele szokták tenni, mi viszont leginkább krémlevest főzünk belőle. Annyira szeretjük, hogy az utóbbi években karácsonykor is ott a helye az ünnepi asztalon.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 közepes édeskömény
  • 1,2 liter húsleves (leveskockából is készülhet)
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, fehér bors


Elkészítése:

1.A köményt megmossuk, 6-8 darabra vágjuk, és a húsleves felében puhára főzzük. A zsenge leveleket félretesszük a díszítéshez.

2.Ha a gumó megfőtt, simára turmixoljuk, miközben a maradék húslevest folyamatosan adagoljuk hozzá, így állítva be a kívánt sűrűséget.

3.Visszatesszük a tűzre, hozzákeverjük a tejszínt, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon. Ha szükséges, még egy kicsit megsózzuk, és már készen is van.

Az édeskömény finomra vágott levelével és egy gondolatnyi fehér borssal meghintve kínáljuk, de ha dúsabban szeretnénk, adhatunk hozzá pirított kenyérkockát is.

Borsmenta-tipp: ha találunk szép, megfizethető árú édesköményt, vegyünk többet, főzzük meg, turmixoljuk, és a sűrű pépet fagyasszuk le. Felhasználáskor felengedjük, és húslevessel, tejszínnel a kívánt sűrűségűre hígítva felfőzzük.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Krémleves sült paprikából című cikk borítóképe

Krémleves sült paprikából

2021. 12. 13. |
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…
Főzünk
Krémleves sütőtökből és sárgarépából című cikk borítóképe

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020. 04. 02. |
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…
Főzünk
Burgonyakrémleves almával és póréval című cikk borítóképe

Burgonyakrémleves almával és póréval

2020. 03. 09. |
Csodálatos kapu ez a leves két évszak, a tél és a tavasz között. Meleg krémesség a hideg estékre, de az alma és a gyömbér üdítően, frissen hozza közelebb az érkező tavaszt…
Főzünk
Spárgakrémleves című cikk borítóképe

Spárgakrémleves

2019. 05. 20. |
Lehet harsányzöld, törtfehér vagy lilás rózsaszín, imádjuk a spárgát minden változatban. Ezúttal krémlevest készítettünk belőle, de az elkövetkezendő hetekben még számtalan módon az asztalra kerülhet, hiszen most van szezonja…
Főzünk
Medvehagyma-krémleves című cikk borítóképe

Medvehagyma-krémleves

2019. 04. 08. |
A medvehagyma a tavasz csodás ajándéka, szedegetni, elkészíteni és kóstolgatni egyaránt élvezetes. Mi most egy isteni krémlevest főztünk belőle, íme a recept…
Főzünk
Töltött káposzta cserépedényben című cikk borítóképe

Töltött káposzta cserépedényben

2019. 02. 08. |
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...