2020.03.09. | Klich Zsuzsa
Csodálatos kapu ez a leves két évszak, a tél és a tavasz között. Meleg krémesség a hideg estékre, de az alma és a gyömbér üdítően, frissen hozza közelebb az érkező tavaszt…
Néha nem árt új ízeket kipróbálni, ugye? Lehet, hogy első hallásra furcsának tűnik, hogy ebben az ételben együtt szerepel az alma és a hagyma, de ne féljünk tőle. Izgalmas kaland, vágjunk bele!
A hozzávalók rendkívül egészségesek, a fahéj jó hatással van az emésztőszervekre, a szívre és az érrendszerre, de még a vércukorszintre is. A gyömbér gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása közismert, ráadásul rengeteg A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, ami mindenképpen jól jön a tél végi, kissé vitaminhiányos időszakban.
Hozzávalók:
- 1 póréhagyma, felkarikázva
- 8 dl zöldségalaplé (lehet leveskockából is)
- 20 dkg tisztított krumpli
- 25 dkg hámozott, savanykás zöldalma
- 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál reszelt friss gyömbér (lehet szárított, őrölt is, ebből elég egy kávéskanál, de inkább használjunk frisset)
- ízlés szerint só, bors
- vaj és alma a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Az alapléből egy pohárnyit melegíteni kezdünk egy lábosban.
2. Beletesszük a felkarikázott póréhagymát, és 5 percig nagy lángon főzzük
3. Hozzáadjuk a maradék alaplevet, a feldarabolt almát, fedő nélkül főzzük további néhány percig, majd beletesszük a krumplit, lefedjük, és mérsékelt tűzön kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
4. Ha már minden puha, turmixban vagy botmixerrel simára turmixoljuk a levest.
5. Tegyük hozzá a fahéjat és a gyömbért, kóstolás után sózzuk, borsozzuk.
6. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígíthatjuk. Ha hidegen szeretnénk enni, hűtsük le.
Vajon 4-5 perc alatt megpárolt almaszeletekkel tálaljuk.
Megjegyzés: kísérletezzünk többféle almával, mert a fajta nagyon meghatározza a leves ízét: a savanykásabb zöldalmával értelemszerűen savanyúbb, frissebb az íz, egy idared vagy starking pedig édesebb élményt ad.
Borsmenta-tipp: próbáljunk mindig idényzöldséget, idénygyümölcsöt fogyasztani, és ha lehet, hazait, amit nem szállítanak sokat! Hívogató ilyenkor az eper és más finomság, de ha a szezonálisat választjuk, olcsóbban jutunk friss és vitamindús ételhez, nem terheljük a környezetet, mert nem utazik sokat az áru, mire ideér, és még a helyi termelőket is támogatjuk!
Fotó:
Klich Zsuzsa