2023.05.31. | Fülöp Timi
Aki szereti a rizottót, ennek a paradicsomos rizsnek nagyon fog örülni fog. Lehetne cifrázni, de Fülöp Timiék egyszerű módszere is tökéletes eredménnyel kecsegtet. Az étel húsmentes!
Csodálatos érzés, amikor két ember találkozik, életre szóló barátság alakul ki köztük, mindketten művészettel foglalkoznak, és még sütni-főzni is imádnak együtt. Meghívtam Jakobicz Eszter énekesnő barátnőmet, hogy csatlakozzon hozzám a konyhában, és alkossunk együtt valamit. A fő fogásért most ő volt a felelős, én pedig a régóta kívánt Pavlovát készítettem el desszertként.
Fontos elmondanunk, hogy a paradicsomos rizs készítése során Eszter Jamie Oliver receptjét követte, tehát a hasonlóság nem a véletlen műve...
Hozzávalók 6 személyre:
- 2 szál sárgarépa
- 2 fej lila hagyma
- 2 piros kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 7-8 dl sűrű paradicsomlé
- 250 g rizottórizs
- 400 g konzervbab (cannellini)
- 150 g mozzarella
- néhány bazsalikomlevél
Elkészítése:
1. A zöldségeket meghámozzuk, majd felkockázzuk.
2. A fokhagymát aprítjuk, hozzátesszük a többi zöldséghez, és olívaolajon puhára pirítjuk. Adhatunk hozzá pici vizet, hogy ne ragadjon le és ne égjen meg.
3. Ezután hozzáadjuk a paradicsomlevet, és az egészet botmixerrel pépesítjük. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb zöldségdarabkák, sőt.
4. A zöldségpürébe beletesszük az előtte megmosott rizottórizst, a babot, majd a babkonzerv dobozát teleengedjük vízzel, és azt is az ételhez öntjük.
4. Nagyjából 40 percig főni hagyjuk, de néha megkavarjuk, nehogy odaégjen.
5. Mire a rizs megfő, el is készül az étel. Mehet a tálalás.
Mély tálban, apróra vágott mozzarellával és néhány bazsalikomlevéllel megszórva kínáljuk.
Megjegyzés: Jamie az eredeti receptjében a masszát hűtőbe teszi egész éjszakára, majd másnap adja hozzá a rizst és a babot, és az ételt 220 fokra előmelegített sütőben készíti el. Jó elképzelés, de mi nagyon éhesek voltunk, és mondhatom, így is isteni lett!
Fotó:
Fülöp Timi