2022.06.24. | Fülöp Timi
Pofonegyszerű, mégis utolérhetetlen. A sült fokhagymának olyan zamata van, hogy képtelenség neki ellenállni. Még szerencse, hogy nem is kell. Pirítóssal kínáljuk. Isteni!
Milyen szerencse, hogy egy színésznőnek időnként főpróbahete is van. Ez a bemutatót megelőző utolsó hét, amikor szinte tapintani lehet a feszültséget a színházban, és a színészek minden idegszála pattanásig feszül. Ezt a nehéz időszakot Fülöp Timi úgy vészeli át, hogy főz. Mert ha valamit alkot a konyhában, az leköti a figyelmét, a gondolatait, és mire kész az étel, tökéletesen kipiheni magát.
És ez a mi szerencsénk, mert ilyenkor mindig sokkal több receptet küld nekünk!
Hozzávalók:
- 3 fej fokhagyma (vagy 4, 5, 100 – fokhagymafüggőkénél semmi sem elég)
- 3 szál friss rozmaring
- 1-2 dl olaj (lehet napraforgó-, repce-, de akár olíva- is)
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A fokhagymát megtisztítjuk, sütőedénybe tesszük, leöntjük annyi olajjal, hogy ellepje, hozzátépkedjük a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, és mehet be a sütőbe.
2. 200 fokon sütjük egy teljes órán át, és készen is vagyunk.
3. Hagyjuk kihűlni, majd az egészet befőttesüvegbe szedjük, és ráöntjük az olajat. Sokáig eláll, és bármihez felhasználható.
Az én javaslatom: kenjünk meg a puhára sült fokhagymával néhány szelet kétszersültet vagy pirítóst, és imádni fogjuk. Egy kis idényzöldséggel köríthetjük, de az se kell hozzá, mert önmagában is őrületesen finom.
Fülöp Timi nem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt.
Fotó:
Fülöp Timi