2022.06.05. | Szabó Edit
Klafuti. Így ejtik a franciák, a desszert ugyanis onnan származik. Szezonális, csak cseresznyeszezonban készíthető. Aki jót akar magának, még ma megsüti. Íme a recept…
Az eredeti francia recept szerint ez a desszert kizárólag nagyszemű fekete cseresznyéből készülhet, és a gyümölcsöt nem kell kimagozni, mert a magok is hozzáadják a maguk sajátos aromavilágát az egészhez. Bizonyára igazuk van, én azonban jobban szeretem épségben tudni a fogaimat, így aztán kimagoztam a cseresznyét, ami most ráadásul nem is nagyszemű fekete, hanem élénkpiros májusi, de a célnak tökéletesen megfelel.
A clafoutis voltaképpen olyan, mintha a cseresznyét egy jó nagy adag palacsintatésztában megsütöttük volna. Lágy, krémes állagú desszert, tökéletes kiegészítője egy kora nyári napnak.
Hozzávalók:
- 200 g tejszín
- 2 evőkanál vaníliaaroma vagy egy vaníliarúd
- 1,2 dl tej
- 3 tojás
- 6 csapott evőkanál apró szemű kristálycukor
- 12 csapott evőkanál liszt
- 1 evőkanál cseresznyepálinka
- 50 dkg cseresznye
- 1 biocitrom reszelt héja
- porcukor, mentalevél, néhány szem friss cseresznye a díszítéshez, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk (ez utóbbit nem kell megtennünk, ha ragaszkodunk az eredeti recepthez), és egy kanál cseresznyepálinkával meglocsolva állni hagyjuk.
2. A sütőt beállítjuk 180 fokra, és amíg bemelegszik, összeállítjuk a clafoutis-t.
3. A tejszínt egy kisebb lábosba tesszük, belekanalazzuk a vaníliaaromát, és feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a tejet, összekeverjük, majd elzárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk kihűlni. (Ha vaníliarúddal dolgozunk, a rudat kettéhasítjuk, a magját kikaparjuk, beletesszük a tejszínbe, mellédobjuk az üres vaníliahüvelyt is, és úgy főzzük fel. Ha kész, a hüvelyt eltávolítjuk.)
4. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és kikeverjük. Ha már elolvadt a cukor, apránként hozzákanalazzuk a lisztet, és fokozatosan azt is elkeverjük a masszában. Utána jön a tejes tejszín, amit folyamatosan adagolva hozzáadunk a tésztához. Ha elkevertük, mehet bele a reszelt citomhéj, és végül beleforgatjuk a cseresznyét is.
5. Egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk, és beleöntjük a masszát. 180 fokon 32-35 perc alatt sül meg úgy, hogy a teteje aranyszínűvé pirul.
Kicsit hagyjuk kihűlni, majd friss cseresznyével, mentalevéllel díszítjük, megszórjuk porcukorral, és tálaljuk. (A cseresznye és a mentalevél opcionális, de a porcukrot semmiképpen ne hagyjuk el.)
A délutáni kávé mellé kitűnő, de egy vacsora végén is megállja a helyét.
Borajánlatunk: SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017