2021.06.15. | Szabó Edit
A tavaszi piac valóságos kincsesbánya, de a június a legjobb, amikor még van spárga és már van szamóca. Ez a könnyű előétel tökéletes indítása egy ünnepi vacsorának, főleg ha egy kis rozépezsgőt is kerítünk hozzá…
Egy szakács barátunk mondta nemrég, hogy jegyezzük meg ezt az alapigazságot: ami egyszerre érik, az mindig finom együtt. Nem vitatkoztunk, tekintve hogy régóta tudjuk: a spárga és a szamóca rendkívül jó párost alkot. Ez az előétel megunhatatlan, pillanatok alatt elkészül, könnyű, eredeti, elegáns és elképesztően finom. Egy pohár rozépezsgővel ünnepivé varázsolható, de sauvignon blanc-t is nyithatunk hozzá, nem fogunk csalódni.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csomag zöld spárga
- 40 dkg szamóca
- 1 csokor korianderzöld (vagy petrezselyemzöld)
- balzsamecet, méz
- olívaolaj a sütéshez
- só, bors ízlés szerint
1. A zöld spárgák végét letörjük, a hasznos részüket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk.
2. A szamócát megmossuk, megtisztítjuk, és a szemeket félbe, a nagyobbakat negyedbe vágjuk.
3. Serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, és a spárgákat hirtelen kisütjük benne. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. Ha kész, egy pillanatra mellé dobjuk az epret is, rácsorgatjuk a mézet, a balzsamecetet, összeforgatjuk, és már el is készült az étel.
Korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. Aki szereti, sózhatja, borsozhatja is.
Borsmenta-tipp: a spárgák fás, fel nem használt végéből egy leveskocka és némi víz felhasználásával főzzünk alaplevet, hűtsük le, tegyük fagyasztóba, és használjuk fel a következő spárgaleveshez.
Borajánlatunk: Szentpéteri Borpince: Néró Rosé Válogatás 2018